kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 ALES Şartı Kalktı Mı? Yüksek Lisans ve Doktorada ALES Yapılmayacak Mı?

2020 ALES Şartı Kalktı Mı? Yüksek Lisans ve Doktorada ALES Yapılmayacak Mı? ALES Nedir? Açılımı Nedir? Ne Demek? 2020 ALES Şartı Kalktı Mı?

A+
A-

Koronavirüs salgını tüm dünyaya pençesini geçirdi. Milyonlarca kişi COVID-19 hastalığına maruz kaldı. Kimi hastalığa yakalandı kimi de yakalanmamak için kendini izole etmek zorunda kaldı. Sadece insanlar değil şirketler, kurumlar, hükümetler ve devletler de bir dizi tedbiri hayata geçirdi. Örneğin Türkiye’de başta sınavlar olmak üzere tüm toplu etkinlikler iptal edildi. Türkiye’de her yıl düzenlenen sınavlardan biri olan ve akademik kariyer açısından girilmesi zorunlu olan ALES’in de 2020’de düzenlenip düzenlenmeyeceği merak konusu oldu. Peki 2020 ALES şartı kalktı mı? 2020’de ALES yapılmayacak mı? Yüksek lisans ve doktorada ALES şartı var mı? Yok mu?

ALES Nedir? Açılımı Nedir? Ne Demek?

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. Bu sınav özellikle akademik kariyer düşünen kişilerin girmek zorunda olduğu bir sınav olarak öne çıkar. Yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman olmak isteyenlerin, Merkez Bankası gibi özel kurumlarda çalışmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve yüksek puan alması gerekir. ALES’te Türkçe ve Matematik soruları sorulur. Yeni sistemde 50 Türkçe ve 50 Matematik sorusu bulunur. Bu sorular içerisinde mantık soruları zorlu bir aşama olarak adayların karşısına çıkar. Kamu Haber

2020 ALES Şartı Kalktı Mı?

2020 yılında ALES’e girecek olan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Koronavirüs salgını nedeniyle sınavların ertelenmesi veya iptal edilmesi nedeniyle milyonlarca kişi resmi bir açıklamanın yapılmasını bekledi. Bu noktada en yetkili isim olan Yükseköğretim Kurumları (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklama ile konu hakkında konuştu. Saraç açıklamasında salgın tedbirleri doğrultusunda eğitim öğretim faaliyetleri hakkında kararlar alındığını duyurdu. Bu kapsamda yönetmelik değişikliği yapıldığı ve doktora mezunlarının yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularında daha önceden istenilen ALES şartının aranmayacağını duyurdu. İşte Saraç’ın açıklamalarının tam metni:

“Bugünlerde bilhassa salgına yönelik aldığımız tedbirler kapsamında sürecin asgari mağduriyetlerle yürütülmesine dair çalışmalarımıza ek olarak ülkemizdeki eğitim ve öğretimin niteliğine yönelik de kararlar almaktayız.

Bugün yayımlanan yönetmelik değişikliği ile doktora mezunlarımızın yüksek lisans ve doktora programlarına başvurularında daha önceden istenilen ALES’e girme şartı artık aranmayacak.

Bilindiği üzere YÖK olarak son dönemde “YÖK 100/2000 Doktora Projesi” gibi projeler ile doktoralı insan kaynağını artırmaya yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu değişiklik doktoralı insan kaynağındaki niteliğe de katkı sağlayacaktır. Hayırlı olsun…”

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.