kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 AYT Ne Zaman?

2020 yılında üniversite öğrencisi olma hayali kuran milyonlarca adayın katılacağı 2020 AYT ne zaman gerçekleştirilecek? Başvurular ne zaman? Sınav konuları ve dahası yazımızda.

YKS
A+
A-

Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi ÖSYM tarafından üniversiteye girmek isteyen adayların ölçülmesi gayesi ile yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi AYT 2020 yılında ne zaman yapılacak? AYT’ye kimler katılmaktadır? AYT sınavı konuları nelerdir? AYT başvuruları ve diğer detayları yazımızda bulabileceksiniz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS liseden mezun olmuş ya da son senesinde olan adayların, önlisans ya da lisans programlarından birisine yerleşebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavının genel adıdır. Bu sınav toplam üç ayrı oturum halinde gerçekleştirilmektedir ve bu üç oturum iki güne yayılı yapılmaktadır. Bu üç oturum ve günleri şu şekildedir;

-Cumartesi Sabah Temel Yeterlilik Testi
-Pazar Sabah Alan Yeterlilik Testi
-Pazar Öğleden Sonra Yabancı Dil Testi

Bu üç oturumdan Cumartesi Sabah gerçekleştirilen Temel Yeterlik Sınavı adayların lise öğrenimlerinde görmüş olduğu derslerin temel anlamda ölçülmesi için gerçekleştirilmektedir. Bu sınavda adaylara toplam 120 soru sorulmaktadır ve bu 120 sorunun yanıtlanması için 135 dakika süre tanınmaktadır.

2020 TYT Temel Yeterlik Testinin ne zaman olacağına ve sınava dair diğer detaylara ulaşmak için;

Biz bu yazımızda içerik olarak daha çok Alan Yeterlilik Sınavı ile ilgileneceğiz. Yukarıdaki link ile TYT’ye dair detayları irdeleyebilirsiniz.

Alan Yeterlilik Testi AYT; üniversitelerin dört yıl öğrenim veren Lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Yani YKS bağlamında önlisans programlarından birisine yerleşmek isteyen adayların yalnızca Cumartesi Sabah gerçekleştirilen Temel Yeterlilik Sınavı’na girmeleri yeterlidir. Bu adayların Pazar Sabah gerçekleştirilen AYT’ye ve Pazar Öğleden Sonra gerçekleştirilen YDT’ye girmelerine gerek bulunmamaktadır.

Alan Yeterlilik Sınavı AYT Sınav Konuları Nelerdir?

Alan Yeterlilik Testi ya da kısaca AYT Pazar Sabah oturumunda gerçekleştirilmekte ve adaylara bu sınavda toplam 160 soru sorulmaktadır. Bu 160 sorunun yanıtlanması için adayların toplam 180 dakikası bulunmaktadır. Adaylara sınavda aşağıdaki konulardan sorular yöneltilmektedir;

Dersler Soru Sayıları
Sosyal Bil. – 1
Türk Dili ve Edebiyatı
(24 soru)
Tarih
(10 soru)
Coğrafya (6 soru)
Toplam 40 soru
Sosyal Bil. – 2
Tarih – 2 (11 soru)
Coğ. – 2  (11 soru)
Felsefe
(12 soru)
Din Kült. (6 soru)
Toplam 40 soru
Matematik 40 soru
Fen Bilimleri Testi
Kimya      (13 soru)
Fizik         (14 soru)
Biyoloji     (13 soru)
Toplam 40 soru

Alan Yeterlilik Testinde adayların, Temel Yeterlilik Testinde olduğu gibi tüm alanlardan soru yapması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Temel Yeterlilik Testi’nde adayın es geçtiği bir alan puanını ciddi şekilde etkileyebilirken, Alan Yeterlilik Testinde adaylar, hedefledikleri bölümlerin istediği puanın Sözel, Sayısal ya da Eşit Ağırlık puanı olmasına göre çözeceği alanları belirleyebilir. Bu alanları çözerek sınavını tamamlayabilir. Ancak hedeflediği bölümler farklı farklı puan ağırlıklarını içeriyor ise adayların sınavı çözerken bunu dikkate alarak kendi alanı dışında kalan kısımları da çözmesi gerekecektir.

Alan Yeterlilik Sınavı konularını yukarıdaki tabloda öz bir şekilde belirttik. Ancak eğer bu derslerin içeriklerini konu başlıkları ile birlikte detaylı olarak incelemek ve irdelemek isterseniz aşağıdaki linklerden faydalanarak, ilgili dersin detaylı bir şekilde izah edildiği yazılarımıza yönelebilirsiniz;

AYT TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KONULARI

AYT COĞRAFYA KONULARI

AYT TARİH KONULARI

AYT MATEMATİK KONULARI

AYT GEOMETRİ KONULARI

AYT FİZİK KONULARI

AYT KİMYA KONULARI

AYT BİYOLOJİ KONULARI

AYT FELSEFE GRUBU KONULARI

AYT DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONULARI

AYT MANTIK KONULARI

AYT SOSYOLOJİ KONULARI

AYT PSİKOLOJİ KONULARI

2020 AYT Başvuruları Ne Zaman?

2020 AYT Alan Yeterlilik Testi başvurularının 2019 YKS döneminde olduğu gibi yine Şubat – Mart döneminde gerçekleştirilmesini beklemekteyiz. 2020 yılının Şubat ayı sonlarında, Mart ayı başlarında gerçekleştirilecek başvurular için adaylar ÖSYM’nin usûlen bir değişiklik yapmaması durumunda Aday İşlemleri Sistemi AİS’i kullanacak ve elektronik ortamda başvurularını yapabilecekler. Başvuru tarihlerine dair detaylı ve net bilgiler Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yayımlayacağı 2020 Sınav Takvimi ile ortaya çıkacaktır. Takvimin yayımlanması ile birlikte biz de tarihlerimizi en güncel şekilde yazımızda belirteceğiz.

ais 3

2020 AYT Alan Yeterlilik Testi Ne Zaman?

2020 AYT’nin ne zaman gerçekleştirileceğine dair net bir bilgi ÖSYM’nin 2020 sınav takvimini açıklamaması hasebiyle henüz bulunmamaktadır. Ancak geçmiş yıllardaki sınav takvimleri üzerinde yaptığımız gözlem neticesinde 2020 AYT’nin 26 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

2020 AYT ve diğer tüm sınavlara dair bilgiler almak, sorularınızı yöneltmek ve tartışmalara katılmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.