kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 TYT Ne Zaman?

Üniversiteye girmek isteyen tüm adayların girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumu olan 2020 TYT temel Yeterlilik Testi ne zaman yapılacak?

YKS
A+
A-

Lise öğreniminin son senesinde olan ya da lise öğrenimini tamamlamış olan adayların üniversite öğrencisi olmak için katılması gereken sınav olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk aşaması Temel Yeterlilik Sınavı TYT 2020 yılında ne zaman yapılacak? TYT konuları neler? Kimlerin TYT’ye girmesi gerekiyor, kimlerin girmeme hakkı var? 2019 TYT sınavı zor muydu kolay mıydı? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı üniversite öğrencisi olmak isteyen tüm adayların katılması gereken oturumları içeren sınavın genel adıdır. Bu sınav kendi içerisinde adayların okumak istedikleri ön lisans ya da lisans programlarına göre katılmaları gereken oturumları içermektedir. Bu oturumlardan ilki olan ve tüm adayların katılması gereken oturum Temel Yeterlilik Testi yani TYT’dir. TYT’ye katılmak ön lisans programlarında okumak isteyen adaylar için yeterli iken, lisans programlarını hedefleyen adaylar içinse yalnızca bir basamaktır. Lisans programlarına girmek isteyen adayların TYT’ye ilave olarak Alan Yeterlilik Testi yani AYT’ye katılmaları ve okumak istedikleri bölümün puan türüne göre ilgili alanları çözmeleri gerekmektedir. Yabancı Dil alanından mezun olan ve Yabancı Dil alanında yüksek öğrenim hayatını sürdürmek isteyen adaylarınsa TYT’ye ilave olarak katılmaları gereken oturum Yabancı Dil Testi oturumudur. 

Temel Yeterlilik Testi TYT Konuları

Üniversite sınavı YKS’nin ilk oturumu olan ve tüm adayların orta öğretim hayatlarında görmüş oldukları derslerin temel düzeyde ölçülmesini hedefleyen Temel Yeterlilik Testi aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

Ders Adı Soru Sayısı
Türkçe Dersi 40 soru
Sosyal Bilimler Dersleri;
Coğrafya (5 soru)
Din Kült.(5 soru)
Felsefe  (5 soru)
Tarih      (5 soru)
Toplam 20 soru
Temel Matematik Dersi 40 soru
Fen Bilimleri Dersleri;
-Fizik     (7 soru)
-Biyoloji     (6 soru)
-Kimya   (7 soru)
Toplam 20 soru
TOPLAM 120 soru

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi TYT Temel Yeterlilik Testi oturumunda toplam 120 soru sorulmaktadır. Bu 120 soru kendi içerisinde 4 bölüme ayrılmaktadır. Bu dört bölümden Sosyal Bilimler alanı kendi içerisinde, Tarih dersini, Felsefe dersini, Coğrafya dersini ve Din Kültürü – Ahlâk Bilgisi dersini içerirken, Fen Bilimleri alanı ise kendi içerisinde, Biyoloji dersini, Kimya dersini ve Fizik dersini içermektedir. 

Adaylara TYT’de sorulan bu 120 soruyu yanıtlamaları için 135 dakika yani iki saat on beş dakika süre tanınmaktadır. Alan Yeterlilik Testinde olduğu gibi herhangi bir alan ayrımı da söz konusu olmadığından adayların tüm soruları, süreyi en ekonomik şekilde kullanarak yanıtlamaları, yüksek puan alabilmeleri için önem arz etmektedir. 

Temel Yeterlilik Testi Sınav Konularını ders ders detaylı olarak incelemek isteyen adaylar aşağıda yer alan linklere tıklayarak ilgili dersin ayrıntılı irdelendiği yazılara ulaşabilirler;

·        TYT Temel Matematik Konuları

·        TYT Geometri Konuları

·        TYT Türkçe Konuları

·        TYT Tarih Konuları

·        TYT Coğrafya Konuları

·        TYT Felsefe Konuları

·        TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları

·        TYT Fizik Konuları

·        TYT Kimya Konuları

·        TYT Biyoloji Konuları

osym kalem 1

2019 TYT Zor Muydu? 2019 TYT Sınavı Nasıldı?

15 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen ve katılan milyonlarca aday tarafından farklı biçimlerde değerlendirilen 2019 TYT sınavı hakkında bizim değerlendirmemizi içeren yazımız için;

2020 TYT Başvuruları Ne Zaman?

2020 yılında liseden mezun olacak ya da önceki yıllarda mezun olmuş ancak ilk defa veya daha fazla kez üniversiteye yerleşmek isteyen adayların katılım göstereceği, 2020 yılında gerçekleştirilecek olan Temel Yeterlilik Testi yani 2020 TYT başvuruları hakkında henüz netleşmiş bir bilgi bulunmamakla birlikte başvuruların evvelki yıllar baz alınarak 2020 yılının Şubat – Mart döneminde alınmasını beklemekteyiz. Bununla ilgili net bilgi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından ilan edildiği zaman yazımızı bu net bilgiler çerçevesinde yeniden düzenleyeceğiz. 

2020 TYT’ye Kimler Başvurmak Zorunda Değildir?

Aksine bir düzenleme olmaz ise; 15 Haziran 2019 yılında gerçekleştirilen 2019 TYT’de 200 puan veya yukarısında bir puan elde etmiş olan adaylar 2020 TYT sınavına katılmak zorunda değildir. Ancak bu adaylar içerisinde puanını yükseltmek isteyenler olacaktır. Bu adayların 2020 TYT’ye katılmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Puanı olan adaylar 2020 yılında alaka durumlarına göre yalnızca 2020 AYT ya da 2020 YDT sınavına katılabilirler. 

2020 TYT Ne Zaman?

2020 yılında gerçekleştirilecek olan üniversite sınavı YKS‘nin ilk oturumu olan 2020 TYT’nin 25 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Bu konu hakkında bilgi ÖSYM’nin 2020 yılı sınav takvimini yayımlaması ile netleşecektir. Tarihlerde ve vermiş olduğumuz diğer bilgilerde herhangi bir değişiklik olması durumunda yazımızı güncel bilgiler ekseninde yeniden düzenleyerek size en doğru bilgileri iletmeye devam edeceğiz. 

2020 TYT Sınav sürecine dair sorularını yöneltmek, bilgi almak ve fikirlerinizi sunmak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Ümit dadak Avatar Ümit dadak dedi ki:

    Baraj'ı geçecek kişi okul puanı hesaplanıyor mu