kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Mülakatları Ne Zaman? Nasıl Çalışılır?

13 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı'nın sözlü mülakatları ne zaman yapılacak? GUY Mülakatına nasıl çalışılır?

A+
A-

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 13 Mart 2021 tarihinde 5027 adayın katılımıyla gerçekleştirilen 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında başarılı olan adaylar için sözlü mülakatlar ne zaman gerçekleştirilecek? 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı alımının sözlü mülakatlarına nasıl hazırlık yapılır? Adaylar nelerden sorumlu? 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı sözlü mülakatlarına nasıl çalışılır? Detaylar, bilgiler ve değerlendirmeler haberimizde.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Alım Süreci 

2020 yılı için ilanı verilen ve o yıl içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı için ilk belirlenen sınav tarih 24 Ekim 2020 tarihiydi. Ancak süreç 2020 yılının yaz döneminde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin yapacağı KPSS dahil tüm sınavların ertelenmesi ile Gelir Uzman Yardımcılığı 2020 yılı alımı da otomatik olarak ileri bir döneme sarkmış oldu. İzleyen süreçte Kasım ayında başvuruları alınan 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı sınavının 12 Aralık 2020 tarihinde yapılması kararlaştırıldı. Ancak yeniden artan vaka sayıları ve vefatlar sebebiyle ertelenen Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavı 2021 takvim yılına kalmış oldu.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı’nın ilk aşaması olan yazılı sınavı 13 Mart 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. 13 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında adaylara toplam 100 adet çoktan seçmeli soru yöneltildi.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatlarına Kaç Kişi Katılacak?

1000 kişinin istihdamı için Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan 2020 Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında 70 puan ve üzerinde alan ve mesleğe alınacak olan aday sayısının 2 katı kadar aday arasında yer alanlar için sözlü mülakatlar gerçekleştirilecektir.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatları Ne Zaman Yapılacak?

13 Mart 2021 tarihinde yazılı kısmı düzenlenen ve 14 Mart 2021 tarihinde sonuçları açıklanan Gelir Uzman Yardımcılığı sınavının ikinci aşaması olan sözlü mülakatların, bize iletilen duyumlara göre Haziran – Temmuz döneminde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu konuda daha net açıklamalar yapıldığında sizlere bilgi aktarmaya devam ediyor olacağız.

gelir idaresi baskanligi bina 2

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatlarına Nasıl Hazırlık Yapılır?

2020 yılı Gelir Uzman Yardımcılığı sözlü mülakatları adayların sınava başvuru yaparak yazılı sınav safhasında başarılı oldukları iller için gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda adayların öncelikli olarak yazılı sınav müfredatında yer alan ders konularına yönelik olarak hazırlık yapmaları sağlıklı olacaktır. Bunun için adayların benimseyebilecekleri iki kaynak tipi ve bunlara bağlı yöntemler söz konusudur.

Adayların Gelir Uzmna Yardımcılığı sözlü mülakatlarına hazırlık yaparken yapabilecekleri en öncelikli şey yazılı sınav konularına konu çalışması yaptıkları kaynaklardan güzel ve bu kez daha detaylı bir tekrar yapmalarıdır. Bu tekrarda adaylar bu kez yüzeysel olarak geçtikleri konuların biraz daha detayına inerek ve konuları kendilerine sorulduğu zaman kısa kısa açıklayabilecek noktaya gelmek amacıyla tekrar etmelidirler.

Bu noktada adayların kavramların ve tanımların ehemmiyetle üzerinde durmaları faydalı olacaktır. Başlıklar halinde sorulabilecek konular, kanuni ya da literatürde yer alan tanımlamalar adaylara en sıklıkla sorulan soru tipleri olmaktadır.

Adayların her konuyu ve kavramı ezberlemeleri çok olası değildir. Kısa bir sürede bunu yapmaya çalışmak sağlıklı bir sonuç da vermeyecektir. Adayların bu nedenle tekrar çalışmalarında çıkaracakları ve anahtar, hatırlatıcı kelimelere yer verdikleri notları üzerinden ilerlemeleri yeniden tekrar yaparken öğrenme safhasına geçmeleri açısından verimli olacaktır. Kendilerini bilgileri anımsamaya zorlamaları, soru anında bilgi çağırmayı öğrenme aşamasını başarı ile geçmeleri, mülakat anında da adayların zorlanmalarının önüne geçecektir.

Çalışılan Kaynak Kadar Çalışma Yöntemi De Önemlidir

Adayların kendi kaynaklarından çıkardıkları alan bilgisi notlarının yanında, mülakata yönelik kaynaklardan yardım almaları da faydalı olabilir. Bu kaynakları aslî bir kurtarıcı olarak görmekten öte, kendi çalışmalarını destekleyici tali bir unsur olarak değerlendirmeleri daha faydalı bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Çünkü hiçbir kaynak size mülakat anında otomatik bir anımsatıcı olamaz. En fazla size çıkması muhtemel soru tipleri konusunda yol gösterici olabilir. O nedenle çalışma kaynağınızdan daha önemli olan şey çalışma yönteminizdir.

Bu yöntemin kesinlikle desteklenmesi gereken bir diğer yöntem de kendini sınama yöntemidir. Adayların kendilerine sorular sormaları ve bunu mümkün olan en az eksikle yanıtlamaya kendilerini zorlamaları, yani kendilerine sürekli olarak mülakat yapmaları gerçek mülakata daha idmanlı biçimde çıkmalarını sağlayacaktır. Bu yönüyle adayların zihinlerine bilgi yolu açmaları en az konuları çalışmak kadar önemlidir ve asla ihmal edilmemelidir.

Müfredat Dışı Konular

Müfredat konularının yanında adayların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın asli çalışma alanı olan vergi alanında özel olarak çalışma yapmaları da faydalı olacaktır. Muhakkak ki Kurum kendi çalışma alanında soruları önemseyecek ve adaylara yöneltecektir. Bu çalışma sadece mevzuat çalışmasıyla sınırlı kalmamalıdır. Örneğin son dönemde değişikliğe uğrayan Kurumlar Vergisi’nin oranı, Özel İletişim Vergisi Oranı gibi bilgiler de mülakat komisyonlarının sevdiği hususlar arasında yer almaktadır. Bu gibi güncel konulara hakimiyet de en az müfredat hakimiyeti kadar önemlidir. Belli oranda TÜİK verileri, güncel ekonomik gelişmeler de adayların karşısına soru olarak çıkabilecek hususları kapsamaktadır.

Şahsi Sorular ve Tercihe Dair Sorular

Adayların bunlarla beraber iki tane temel hususta soruya muhatap olması da sıkça görülen bir durumdur. Bunlardan ilki adayların kişisel durumlarına yönelik sorulardır. Okuduğunuz bölüme, ailenize, hobilerinize ve memleketinize dair sorular da mülakat komisyonlarının sevdiği sorulardır. Bunlara hazır, doğru ve net yanıtlarınız olmalıdır. Tutarlı görünmeniz açısından bunlarla başvuruda yazdığınız bilgiler örtüşmelidir.

İkinci nokta ise tercihlerinizdir. Komisyonlar mülakatına katılacağınız ili neden seçtiğinizi ve neden Gelir Uzman Yardımcısı olmak istediğinizi de sorgulayabilir. Her iki hususta da net ve ikna edici yanıtlarınız, gerekçeleriniz olmalı. O nedenle bu konulara dair de yanıtlar hazırlamayı, sorulduğu anda tutukluk yaşamadan kendinizi ifade edecek duruma gelmeyi ihmal etmemelisiniz.

Mesleğin Görevleri, Çalışma Alanı

Nihayetinde Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine gireceğiniz mülakatta o Kurumun mülakat komisyonu mesleği bilmenizi de isteyebilir. O nedenle Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine, süreçlerine, meslek mensuplarının görevlerine dair de bilgiler edinmek muhtemel bir soruya ya da sorulara karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatlarına dair sorularınızı sormak, fikirlerinizi beyan etmek için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Kenan Avatar Kenan dedi ki:

    Sınav günü açıklanmış sizin haberiniz yok bizde sizi takip ediyoz

  2. Habib cicek Avatar Habib cicek dedi ki:

    Mulakat yeri başvuru yerimi yoksa sınav giriş yerimi