kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Belediye Seçim İtirazları Ne Zaman Sonuçlanacak? Seçim Sonuçları Ne Zaman Kesinleşecek?

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, itiraz sürecinin işlemesi aşamasına geçildi. Ak Parti tarafından İstanbul, Ankara ve Iğdır illerindeki seçimlere itiraz edileceği bildirildi. Başka il ve ilçelerde de seçim sonuçlarına diğer partilerden de itiraz yapılacağı bildirildi. Peki, belediye seçim itirazları ne zaman sonuçlanacak? Seçim sonuçları ne zaman kesinleşecek?

A+
A-

Belediye seçimleri ülke genelinde dün akşam itibariyle tamamladı. 50 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı seçimlerde, bazı sonuçlara itiraz edildi? Ak Parti tarafıdan İstanbul ve Ankara illerindeki seçim sonuçlarına itiraz edileceği bildirildi. Belediye seçimlerine yapılacak itirazlar nedeniyle bütün gözler YSK’ya çevrildi. Peki, bütün bu süreç ne zaman tamamlanacak? Belediye seçim itirazları ne zaman sonuçlanacak ve kesinleşecek? Bu sorulara cevap verebilmek için 298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 110-132. maddelerine bakacağız. Ayrıca, YSK başkanı Sadi Güven tarafından itiraz sürecine ilişkin verilen bilgileri aktaracağız.

Seçimlere İtiraz Ne Zaman Yapılacak?

Yerel seçimlerde itiraz, belediye başkanı olmak adına yarışan ve oy oranları birbirine yakın tamamlanan her ilçe ve ilde yapılacaktır. İki aday arasında oy sayılarının birbirine çok yakın olması durumunda, seçimi kaybeden adaylar çok büyük ihtimalle oyların yeniden sayılması için ve geçersiz oyların yeniden değerlendirilmesi için itiraz edecektir. Bu itirazlar, ilçe seçim kurullarına yapılacaktır. YSK başkanı tarafından yapılan açıklamada: ” itirazların 2 Nisan 2019 Salı günü saat 15:00’e kadar yapılacağı bildirildi.

İtirazlar Nereye Yapılacaktır? Seçim İtirazlarına Karşı Süreç Nasıl İşleyecektir?

YSK başkanı Sadi Güven tarafından yapılan açıklamaya göre: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki seçimleri Ekrem İmamoğlu yaklaşık 28 bin oy ile önde tamamladı. Bu durum Ak Parti tarafından seçimlere itiraz etmeyi gerektirdi. Ak Parti aynı zamanda Ankara ve Iğdır illerindeki seçimlere de itiraz edeceğini bildirdi. Bu gelişmeler üzerine YSK Başkanı Sadi Güven seçimler için yapılacak itiraz sürecini şu şekilde açıkladı: ” Seçim sonuçlarına ilişkin itiraz süreci başlamıştır ve itirazlar ilçe seçim kurullarına yapılacaktır. Bu itirazların 2 gün içerisinde ilçe seçim kurulları tarafından açıklanması gerekmektedir. İlçe seçim kurullarının kararının ardında da 1 gün içerisinde il seçim kurullarına itiraz edilebilecektir. İl seçim kururllarına yapılan itirazların da 2 gün içerisinde netleştirilmesi gerekir. Son olarak il seçim kurullarına yapılan itirazlar, bazı durumlarda illerde kesinleşir ve il seçim kurullarının bazı kararlarına karşı da YSK’ya başvurulabilir. Güven: YSK‘ya itirazlar için başvuru sürecinin de 3 gün içerisinde tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu durumda seçim sonuçlarının netleşmesi yaklaşık olarak 13 gün sürecektir.

Belediye Seçimleri Ne Zaman Kesinleşecek?

İstanbul ve Ankara gibi ülkemizin en büyük ve en kalabalık iki şehrinde Belediye Başkanın kim olduğunun netleşmemesi büyük sıkıntılara sebep olacaktır. Bu nedenle, belediye seçimlerine yapılan itirazların en sonunda nihai kararı verecek olan YSK’nın olabildiğince hızlı değerlendirme yapması şarttır. Yukarıda da belirttildiği üzere, itiraz süreci yaklaşık 13 gün sürecektir. En sonunda kesinleşen sonuç listesi YSK Başkanı tarafından kamuoyuna duyurulacaktır. Bütün süreç 13 Nisan 2019 tarihinde tamamlanacaktır. İtirazı yapılan belediye seçimlerine karşı, itirazların değerlendirilmesi sonrası kesinleşen seçim sonuçları bu tarihler arasında açıklanacaktır. İtirazı tamamlanan belediye başkan adaylarına mazbataları verilecektir.

GÜNDEM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.