kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Usta Öğretici Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Usta Öğretici Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Usta Öğretici nedir? Ne demek? Usta öğreticiler ne iş yapar? Sorumlulukları nelerdir? Kimler usta öğretici olabilir? Usta öğretici olma yolları nelerdir? Usta öğretici belgesi nedir? Nasıl alınır?

A+
A-

Usta Öğretici Nedir?

Hepimizin bildiği gibi artık eğitim ve öğretim sadece okullarla sınırlı değil. Bu noktada Usta Öğretici nedir ile karşılaşıyoruz. Peki Usta Öğreticiyi tanımlayacak olursak; mesleki eğitim tekniklerini veren kişi diyebilmemiz mümkündür.

Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada eğitim faaliyetleri yalnızca devlete bağlı okullar tarafından yürütülmemektedir. Özel sektör bünyesinde atılan adımların yanı sıra eğitim merkezleri, seminer merkezleri ve kurs merkezleri ile toplumun tamamına eğitim verilmesi amaçlanmıştır.

Bu noktada en önemli konu eğitimi ulaştıracak personellerdir. Bu personeller genellikle alanında uzman öğretmenlerden, sanatçılardan, uzmanlardan veya öğretim görevlilerinden seçilir. Fakat bazı durumlarda personel eksikliği yaşanabilir.

Bu kapsamda okullarda, liselerde, kurslarda, eğitim merkezlerinde, şirketlerde öğretmen, eğitici veya öğretim üyesi/görevlisi bulunmadığı zaman “usta öğretici” adı verilen kişiler görevlendirilir. Bu kişiler genellikle Türkiye’nin her ilinde bulunan halk eğitim merkezlerinde çalışsa da ihtiyaç halinde şirketlerde, okullarda veya kurslarda görev yapabilmektedir. Bu kişiler aynı anda birden fazla kurumda görev yapabilir.

Günümüzde iş garantisi olan meslek sayısı oldukça azdır. Ancak istihdam şansı oldukça fazla olan usta öğretici mesleği binlerce kişinin ilgisini çekmektedir. Bu kapsamda pek çok kişi meslekle ilgili sorular sormaktadır. Peki Usta Öğretici nedir? Ne demek? Usta öğretici ne iş yapar? Nasıl olunur? Usta öğretici belgesi nasıl alınır?

Usta Öğretici Ne Demek?

Usta öğretici başta ülkenin dört bir yanında bulunan halk eğitim merkezlerinde, kurslarda, okullarda, liselerde, mesleki okullarda, şirketlerde faaliyet gösteren eğitim görevlileridir. Kadrolu olarak çalışabildikleri gibi sözleşmeli olarak ders başına da işe alınabilirler.

Bu kişiler MEB bünyesindeki kadrolu öğretmenler gibi haftanın 5 günü düzenli olarak çalışmazlar. Derslerine ve ders saatlerine göre çalıştıkları kurumda bulunurlar. Bu nedenle usta öğreticiler birkaç farklı iş yerinde veya kurumda çalışabilir. Bu personeller gittikleri kurslardan aldıkları belgelerle yeterliliklerini ispat etmektedir.

Ülkemizde 7’den 70’e milyonlar kişi eğitim merkezlerine, kurslara, okullara giderek farklı konularda eğitim aldıkları için usta öğreticilere duyulan ihtiyaç da artmıştır.

Usta Öğretici Ne İş Yapar?

Usta öğretici olarak çalışan personeller her şeyden önce birer öğretmendir. Ayrıca farklı yaş gruplarından öğrencilerle iletişime geçmek oldukça zordur. Bu personeller vatandaşlarla doğru şekilde iletişim kuran iyi bir iletişimci de olmalıdır.

Türkiye’nin her şehrinde ve yüzlerce ilçesindeki halk eğitim merkezlerinde çalışan personeller ayrıca belediyeler tarafından açılan kurslarda da çalışabilir. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları bünyesinde yüzlerce hatta binlerce usta öğretici istihdam edilmektedir.

150’nin üzerindeki meslek dalında faaliyet gösteren iş yerlerinde de çırak ve kalfaların yetiştirilmesi için usta öğreticilerin çalışması gerekir.  Bu öğreticilerin en önemli görevi insanlarla bilgi ve tecrübelerini paylaştırmaktır.

Öğreticiler, en iyi eğitim metotlarını kullanarak öğrencileriyle bilgi paylaşımında bulunurlar.

Teori ve pratik eğitimler vererek öğrencilerin en iyi şekilde öğrenmelerini sağlamayı amaçlarlar.

Ders programlarını oluşturan personeller, pratik eğitim çalışmalarını da planlayarak en doğru takvimi belirlerler.

Öğreticiler sınıf ortamında disiplini sağlayarak, güvenli ve eğlenceli bir çalışma ortamı sağlarlar.

Öğretmen girdiği her ortamda örnek tutumlar sergilemelidir.

Personeller iyi bir gözlemci de olmalıdır. Öğrencilerin durumunu, seviyesini, anlayıp anlamadığını incelemelidir.

Personeller hem öğrencilerini hem de kendilerini değerlendirerek her zaman daha iyisini hedeflemelidir.

kimler usta ogretici olabilir

Kimler Usta Öğretici Olabilir? Başvuru Şartları Neler?

Türkiye’de binlerce kişi usta öğretici olmak istese de her isteyen başarılı olamamaktadır. Kimlerin öğretici olabileceğine ilişkin bazı öncelikler bulunmaktadır. Bu önceliği daha iyi tanıtmak adına kimlerin usta öğretici olabileceğini açıklayalım.

Örneğin üniversitelerde, yüksek öğretim kurumlarında çalışan öğretim görevlileri ve üyeleri, alanında uzman rüştünü ispatlamış otorite sahibi isimler, örgün/yaygın faaliyet yürüten öğretmenler,  resmi ve özel kurumlarda çalışan uzmanlar, kadrolu usta öğreticiler, emekli öğretim üyeleri, öğretmenler, uzmanlar, ustalar, MEB bünyesinde çalışan uzman ve usta öğreticiler, öğretme yeteneği bulunan ve ilgili kurum ve kuruluşlarda öğretici olarak sigortalı çalışan kişiler, BAĞ-KUR veya BES sigortası bulunanlar usta öğretici olabilir.

Usta Öğretici Nasıl Olunur?

İş imkanlarının ve istihdamın fazla olması nedeniyle binlerce kişi usta öğretici olmak istemektedir. Ancak pek bilinmeyen bir meslek olduğu için nasıl öğretici olunduğu pek bilinmemektedir. Usta öğretici olma yolları seçeceğiniz branşlara göre farklılık gösterebilmektedir.

Örneğin bazı branşlarda adaylarda eğitim şartı aranmaz. İlkokul ve ortaokul mezunu biri öğretici olabilir. Ancak bazı branşlarda eğitim şartı aranır. Bu branşlarda yalnızca 4 yıllık üniversite veya 2 yıllık önlisans eğitimini tamamlayanlar çalışabilirler. Örneğin bilgisayar bakım onarım branşı için adaylarda eğitim şartı aranmaktadır. Ancak kuaförlük-berberlik mesleği için adayların lise mezunu olması yeterlidir.

Usta öğretici olmak isteyen adaylarda aranan genel şart “usta öğretici belgesi”dir. Belgesi olmayan adaylar hiçbir branşta iş başvurusunda bulunamaz. Branşlara göre ise farklı başvuru şartları belirlenebilir.

Bu nedenle Ankara, İstanbul, İzmir veya ilgili şehrin belediyesinin meslek edindirme kurslarının internet sitesine girerek şartlara bakmanız doğru olacaktır. Bu kapsamda İSMEK, GASMEK, ASMEK, BUSMEK, SEYMER, SAMEK gibi pek çok eğitim merkezi ülke çapında hizmet vermektedir. Her ilde halk eğitim merkezlerinin  bulunduğu unutulmamalıdır.

Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?

Usta öğretici olmak isteyen adaylarda aranan en önemli şart “belge” şartıdır. Ancak bu kişilerin öğretmeye elverişli, öğretecek pek çok şeye sahip ve alanlarında uzman olmaları tavsiye edilir. Meslek seçimini yapan binlerce kişi “usta öğretici belgesi nasıl alınır?” sorusuna cevap aramaktadır.

Adayların Halk Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezine giderek eğitim almaları gerekmektedir. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayanlar daha sonra usta öğretici olmak için sınava girmelidir. Sınavlarını başarıyla tamamlayan adaylar ustalık belgesi ve öğreticilik belgesi alabilir.

Adaylar usta öğretici olmak için katıldıkları kurslarda toplamda 40 saat eğitim alacaklardır. 40 saatlik eğitimi tamamlayan çırak-kalfa-usta döngüsünü bitiren adaylar daha sonra sınava gireceklerdir. 100 puan üzerinden en az 45 puan alması gereken adaylar daha sonra belge almaya hak kazanacaklardır. Ayrıca adayların alacağı 40 saatlik eğitimin içeriği de son derece önemlidir.

Çıraklık ve Meslek Eğitim İlkeleri dersi kapsamında 4 saat ders verilmektedir.

Eğitim Psikolojisi dersi kapsamında 3 saat ders verilmektedir.

Atolye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları kapsamında 8 saat ders verilmektedir.

Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları dersi kapsamında 4 saat ders verilmektedir.

Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması kapsamında 8 saat ders verilmektedir.

İş Güvenliği dersi kapsamında 4 saat eğitim verilmektedir.

İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri kapsamında 4 saat ders verilmektedir.

Sınav Değerlendirmesi kapsamında 2 saatlik bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.

Öğrenme Ölçme ve Değerlendirme kapsamında 3 saat gibi bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.

usta ogretici belgesi nedir nasil alinir

Yorumlar

  1. Güleser ÇOBAN Avatar Güleser ÇOBAN dedi ki:

    Özel eğitim alanında ögretmenlik "usta öğretici" olabilirmiyim.