kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Büt Ne Demek? Bütünleme Nedir?

Büt Ne Demek? Bütünleme Nedir? Bütünleme neden önemlidir? Ne işe yarar? Yüzde kaç etkili? Hangi üniversitelerde uygulanıyor anlatmaya çalıştık.

A+
A-

Üniversite hayatına yeni başlayan öğrencilerin sık duyduğu kavramlardan biri de büt kavramıdır. Peki büt ne demek gelin birlikte bakalım…

Büt Ne Demek? Bütünleme Nedir?

Üniversite eğitimine başlamış veya başlamaya hazırlanan hemen her öğrencinin merak ettiği kavramların başında bütünleme kısa adıyla büt gelir. Sizin için hayati öneme sahip ve son derece kıymetli bir fırsattır bütünleme.

Bildiğiniz üzere üniversite bambaşka bir okul ve yaşamınızın diğerlerine hiç benzemeyen bir dönemidir. Kendine ait bir jargonu olduğu gibi sınav isimleri de farklıdır. Her yıl vize, final ve bütünleme sınavları olmak üzere üç farklı türde sınava girersiniz.

Bütünleme eğitim dönemi bittikten sonra başarısız sayıldığınız dersin final sınavı yerine geçen sınava verilen isimdir. Burada dikkat edilmesi gereken bütünlemeden alınan not dönem notunuz olmaz yalnızca final notunuz olur yani vizeden kaç aldığınız hala önemlidir. O yüzden yılın ilk sınavı olan ve bir çok üniversite bölümünde % 40 etkili olan vizelerden mutlaka yüksek almaya çalışın. Final sınavı genellikle % 60 etkili olup tek başına ders geçmeye yetmeyebilir.

Her üniversitede ve fakültede vize ve finalin yüzde olarak etkisi değişmektedir. Bazı üniversitelerde yıllık sistem uygulanmakta olup vizenin etkisi %20 olarak belirlenmiştir. Tercih döneminde mutlaka bu verileri değerlendirmeniz önerilmektedir.

Bütünleme Her Üniversitede Var mı?

Her üniversitede olmadığı gibi üniversite bölümleri bazında da değişiklikler olmaktadır. Yani aynı üniversitenin fen edebiyat fakültesinde büt olup mühendislik fakültesinde olmayabilir. Üniversite tercihi yaparken yazacağınız üniversitenin ilgili fakültesinin sitesine girip büt mü yaz okulu mu var yoksa her ikisi de mi yok iyi araştırın. Sıralamanız şu şekilde olsun öncelikle bütünleme olan okul sonra yaz okulu olan okul en sona hiç biri bulunmayan okul.

Unutmayın ki bütünleme başarısız olan öğrenciye sunulmuş ikinci bir şanstır. Eğer bu şansı iyi değerlendirirseniz yaz boyu ders çalışmanıza gerek kalmadan final sınavının hemen ardından yüksek bir notla dersi geçme şansınız mevcuttur. 

Yorumlar

  1. Lucio Lee Avatar Lucio Lee dedi ki:

    Şimdi ben ikinci dönem Nisan da vize sınavı, haziranda final sınavı oluyorum ve diyelim ki başarısız oldum, büt sınavını ne zaman olurum?