kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Matematik Neti Çok Yapmadan Hukuk Kazanılır Mı?

Yükseköğretim Kurumları sınav sonuçlarına göre alınan puanlarla çok fazla matematik neti yapmadan hukuk kazanmak için mümkün müdür? Bu sorunun cevabı eşit ağırlık mezunları için önemliyken, sözel bölüm mezunları için çok daha önemlidir. Bu nedenle hukuk kazanmak için en az kaç matematik gerekir? Sorusuna cevabına birlikte bakalım.

Hukuk fakültesi ilk tercih sıralarında yer alan ve gençler tarafından çokça tercih edilen bölümlerin başında yer alır. Peki fakülteyi kazanmak için matematik neti çok yapmadan hukuk kazanılır mı, gelin birlikte bakalım…

Yükseköğretim Kurumları Sınavı bildiğiniz üzere, Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testinden oluşmaktadır. Adaylara, TYT’de 120 soru sorulurken, AYT’de en az 80 soru yapmaları şartıyla 160 soru sorulmaktadır. Bu testlerin TYT kısmında 40 soru matematik konuları içerisinden temel matematik sorusu olarak gelirken, AYT kısmında da 40 matematik sorusu sorulmaktadır. YKS sonuçlarındaki her puan türünde matematik sorularının etkisi vardır. Matematik netlerinin en fazla etki ettiği puan türü: Eşit Ağırlık ve Sayısal puan türüdür. YKS sözel ve dil puan türlerine matematik netlerinin etkisi görece diğer ikisine göre daha azdır. Üniversite Rehberi

Matematik Neti Çok Yapmadan Hukuk Kazanılır Mı?

Hukuk fakültesi taban puanlarına baktığımızda devlet üniversiteleri için 440 puan ile 380 puan arasında değiştiğini görürüz. Yıllara göre değişen bu puanlar, bazı yıllarda 460 puanlara kadar çıkarken en az da 400 puanlarda kalmaktadır. O halde çok fazla matematik neti yapmadan bazı hukuk fakültelerinin kazanılıp, bazılarının ise kazanılamayacağı bilinmelidir. Aşağıda verdiğimiz örneklerin en düşük puanla kapatan hukuk fakülteleri için yapıldığı bilinmelidir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Eşit Ağırlık puan türünde ösym tarafından adaylara verilen puan yaklaşık 98 puandır. Bu puan türüne TYT’de yapılan her bir matematik netinin getirisi ise 1,30 ile 1,40 puan arasında değişmektedir. Bu da demek oluyor ki TYT matematik sorularının YKS EA puan türüne etkisi 52 ile 56 puan arasındadır. YKS EA puan türüne AYT’de yapılan her bir matematik netinin etkisi ise 3,3 ile 3,5 arasında değişmektedir. Bu da YKS EA puan türüne, AYT matematik netlerinin toplam etkisinin 132 ile 150 puan arasında olacağını göstermektedir. Hem TYT hem de AYT matematik netlerinin YKS EA puan türüne toplam etkisinin en az 184 ve en fazla 206 puan olduğunu bilmek gerekir. 500 puan üzerinden değerlendirme yapıldığını düşünürsek, 0 matematik neti yapan bir aday, okul puanı hariç YKS EA puan türünden ham 300-315 arasında bir puan almaktadır. Bu adaya ortaöğretim başarı puanı olarak da 50 puan geldiğini düşünürsek, toplam puanı 350 ile 365 arasında olacaktır. Bu da hukuk kazanmak için yeterli değildir. Ayrıca, bu hesaplamada 0 matematik neti olan adayın diğer alanlardaki soruların tamamını doğru yaptığı düşünülerek hesaplama yapılmıştır. Bu da 0 matematik neti olan adaylar için pek olası bir durum değildir. Bu nedenle YKS ile hukuk kazanmak için asgari düzeyde de olsa matematik neti yapmak şarttır.

YKS Eşit Ağırlık puanına göre: 98 puan ösym + 50 puan OBP + 35 Türkçe netinden gelen (43 puan) + 17 Sosyal Bilimler netinden gelen (23 puan) + 4 Fen Bilimleri netinden gelen (5 puan) ve 34 Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler-1 netinden gelen (100 puan) olduğunu hesaba katalım. Bu netleri yapan bir adayın YKS EA puanı 319 gelmektedir. Geriye hukuk kazanmak için alınması gereken puan 60 ve üzerindedir. YKS’de matematik netleri ile 60 puan çıkarmak için: 15 net TYT matematik ve 12 net AYT matematik yapmak gerekmektedir. Kısaca toplamda 27 matematik neti yapmak hukuk kazanmak için yeterli olacaktır.

YKS Eşit Ağırlık puanına göre: 98 puan ösym + 49 puan OBP + 32 Türkçe netinden gelen (39 puan) + 15 Sosyal netinden gelen (20,2 puan) + 1 Fen Bilimleri netinden gelen (1,3 puan) ve 30 Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler-1 netinden gelen (88 puan) olduğunu hesaba katalım. Bu netleri yapan bir adayın YKS EA puanı 295,5 gelmektedir. Geriye hukuk kazanmak için alınması gereken puan 85 ve üzerindedir. YKS’de matematik netleri ile 85 puan çıkarmak için: 24,5 net TYT matematik ve 15,5 net AYT matematik yapmak gerekmektedir. Kısaca toplamda 40 matematik neti yapan bu aday, o yıl en düşük puanla kapatan hukuk fakültesine girebilecektir.

YKS’de 400 Puan Almak İçin Matematik Sorularından En Az Kaç Net Gerekir?

Yukarıda belirtilen örneklerden birincisinde adayın puanı matematik netleri hariç 319 puandır. Bu adayın 400 puan alması için matematik sorularından 81 puan alması gerekmektedir. Bunun içinde toplam matematik sorularının yarıya yakınını yapmak zorundadır. Matematik sorularından 81 puan alabilmek için şu netleri yapmak yeterli olacaktır:

  • 24 TYT matematik + 14,5 AYT matematik
  • 30 TYT matematik + 12 AYT matematik
  • 10 TYT matematik + 20 AYT matematik

Alan Yeterlilik Testinde yapılan matematik netlerinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. 2,5 TYT matematik netinin puan olarak getirisi sadece 1 ATY matematik netinin getirisine eşittir.

Hukuk Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir? Yazımız için tıklayınız.

Puanlamaya dair bize sormak istediklerinizi yazı altında yer alan yorum yap kısmında herhangi bir isimle bize sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. şükriye Avatar şükriye dedi ki:

    abi ama bende mat 00000000