kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SGK Müfettiş Yardımcısı Maaşı 2023 Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı nasıl olunur? Sosyal Güvenlik Müfettişi ve Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı 2023 maaşı ne kadar? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetim ve kontrolle görevli personellerinden olan Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcıları’nın işe giriş süreçleri nasıldır? Nasıl Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı olunur? Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı görev yeri neresidir? Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcıları’nın özlük hakları nasıldır? Sosyal Güvenlik Müfettişi ve Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılarının 2023 maaşı ne kadar? Detaylar haberimizde.

SGK Uzman Yardımcılığı Maaşı

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kurulu bulunan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na bağlı olarak, Kurum adına denetim ve teftiş görevi gerçekleştiren kariyer meslek grubudur. Meslek mensupları asgari işçilik, iş kazası gibi alanlarda ve idari inceleme alanında denetim ve teftiş görevi yürütmektedirler. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın kurulu bulunduğu Ankara ili ile başka bazı illerde kurulu bulunan grup başkanlıklarında görev yapan Sosyal Güvenlik Müfettişleri ve Müfettiş Yardımcıları diğer illerde bulunan incelemelere turneler yaparak gidebilmektedir. 

Nasıl Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı Olunur?

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı olarak görev yapmayı hedefleyen adayların öncelikli olarak üniversitelerin İİBF/SBF ve bunlara denk sayılan okullarından mezun olmaları ya da Hukuk Fakültesi mezunu olmaları gerekmektedir. Bu alanlardan mezun olan adayların diğer şartları da taşıyor olmaları durumunda önlerindeki en önemli koşul olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan yeterli puanları almak koşulunu haiz olması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl kariyer mesleklere girmek isteyen adaylar için gerçekleştirdiği KPSS A Grubu sınavında, Kurumun talep ettiği puan türlerinden, geçerliliği devam eden yeterli puanları almış olmaları gerekmektedir. Bu koşulları sağlamış olan adaylar Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından düzenlenen yazılı sınava katılma hakkı elde etmektedirler. Bu yazılı sınav çoktan seçmeli usulde, Ankara ilinde gerçekleştirilmektedir. Bu sınavda da yeterli puanları alan belirli sayıda aday sözlü mülakatlara katılma hakkı elde ederek mesleğe bir adım daha yaklaşmaktadır. Sözlü mülakatlarda Başkanlığın oluşturduğu komisyon tarafından yeterli görülen adaylar mesleğe adım atma hakkı elde edecektir. 

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısı olarak çalışmak isteyen adayların Başkanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı sınavda başarılı olmaları ve sonrasında yine Başkanlık tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü mülakatlarda da başarılı olmaları şarttır.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavında adaylara aşağıdaki konulardan kompozisyon oturumu hariç çoktan seçmeli sorular yöneltilmektedir. Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavında yalnızca Kompozisyon oturumu klasik şekilde yapılmaktadır. 

Kompozisyon 

Maliye

-Maliye Teorisi (Kamu Gelir ve Giderleri, Kamu Borçları ve Bütçesi)

-Maliye Politikası

-Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi

İktisat

Mikro İktisat
Makro İktisat
İktisadi Analiz
İktisat  Politikası
Para Teorisi ve Politikası
Uluslararası İktisat
Türkiye Ekonomisi ve Güncel Ekonomik Sorunlar

Hukuk

Anayasa Hukuku
Medeni Hukuk (Başlangıç – Eşya Hukuku) 
Borçlar Hukuku
Ticaret Hukuku
İdare Hukuku ve İdari Yargılama Usul Hukuku

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku

Muhasebe

Genel Muhasebe
Mali Tablolar Analizi

Yabancı Lisan

İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birinden yapılacak çeviri.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavında başarılı olmak isteyen adayların her ders alanından en az 60 puan, aritmetik ortalamada ise en az 70 puan almaları gerekmektedir. Yazılı sınav başarı koşullarını sağlayan adaylardan Müfettiş Yardımcılığı mesleğine alınacak aday sayısının iki katı kadarı sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edecektir.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Özlük Hakları

Sınav aşamalarını başarıyla geride bırakarak Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı mesleğine girmeye hak kazanan adaylar, kamu kurumlarında aynı unvanda bulunan diğer meslek mensupları gibi merkeze bağlı bir şekilde 3600 ek göstergeye tabi olarak görevlerini sürdüreceklerdir.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı Maaşı 2023 Ne Kadar?

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı mesleğine yeni başlayacak olan bir Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcısının 2023 yılı maaşı yaklaşık olarak 18100 Türk Lirası olacaktır. Mesleki yeterlik süreçlerini geride bırakmış olan bir Sosyal Güvenlik Müfettişinin ise 2023 yılı maaşı yaklaşık olarak 18950 Türk Lirasıdır. 

*Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettiş Yardımcılığı maaş tutarları yaklaşık tutarları belirtmektedir. Tutarlar verilirken BES gibi kesintiler ile kişisel olarak değişen Aile yardımı gibi eklentiler dikkate alınmamıştır.

Sosyal Güvenlik Müfettiş Yardımcılığı sınavlarına hazırlık yapan adaylarla istişare etmek, mesleğe dair sorularınızı sormak için FORUM Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sigortam Yapılmıyor Ne Yapmalıyım?

Sosyal Güvenlik Müfettişi ne iş yapar?

Herhangi bir şikayet ve ihbar olmaksızın, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Risk Analizi ve Sürekli Denetim Grup Başkanlığının çalışmaları sonucu tespit edilen işyerlerinde asgari işçilik incelemesi yaparak kayıt dışı istihdamla mücadelede büyük katkı sağlamaktadır.

Yorumlar

  1. Ömer sait bucak Avatar Ömer sait bucak dedi ki:

    BENDE AK PARTİYE ÜYE OLMAK İSTİYORUM