kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Hekimliği Bölümü Nedir? Diş Hekimliği Fakültesi Tanıtımı, Hakkında Bilgi

​​​​​​​Diş hekimliği bölümü nedir, bölümün amacı nedir, diş hekimliği dersleri nelerdir, diş hekimliği fakültesi mezunları ne iş yapar, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

Tercih yapmak her konuda ve her zaman zordur hele ki üniversite tercihi yapmak insan hayatının geri kalanını kalıcı olarak etkilediğinden dolayı hem zor hem de önemlidir. Bizler de sizlere bu sebepten ötürü üniversite sınavı sürecinden tercih dönemine kadar elimizden geldiğince fikir veren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda diş hekimliği bölümü hakkında bilgiler vereceğiz.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ NEDEN VAR, DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNÜN AMACI NEDİR?

Diş hekimliğini anlamak amacıyla Türk Dişhekimleri Birliği’nin diş hekimi tanımına bakacak olursak;

Dişhekimi; insan sağlığına ilişkin olarak, dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir.

Yani dişhekimliği bölümünün amacı dişhekimi tanımında geçen alanlarda sağlığın korunması ve bunların teşhis ve tedavisini araştırmaktır diyebiliriz.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNDE OKUTULAN DERSLER NELERDİR? DİŞ HEKİMLİĞİ DERSLERİ

Diş hekimliği bölümünde genele bakıldığı zaman klinik, laboratuvar dersleri ağırlıklıdır. İlk başlarda daha temel fizyoloji, anatomi, biyofizik, tıbbi biyoloji ve genetik, biyokimya, biyoistatistik vb. dersler almakla beraber bunun yanı sıra dişe dair genel dersler almaktadırlar. Sonraki yıllarda ise dediğimiz gibi klinik dersler ağırlık kazanmaktadır. Diş hekimliği fakültesi derslerinin tamamına dair fikir vermesi amacıyla Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ders kataloğuna BURADAN ulaşabilirsiniz.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER NELERDİR?

Diş hekimliği isminde de taşıdığı üzere bir hekimlik türüdür. Ülkemizde ne yazık ki yeteri kadar önem verilmiyor olsa da diş hekimliği de bir hekimliktir ve bu bölümde okuyacak ve bu alanda çalışacak bireylerde tıp alanında olduğu gibi disiplinli, çalışkan, özenli bir karakter sahibi olmak işin ilk basamağıdır. Buna ek olarak yine Türk Dişhekimleri Birliği’nin belirttiği aranan özellikleri sıralamak gerekirse;

El-Parmak Beceresi

Göz-El İş Birliği

Üç Boyutlu Görebilme Becerisi

Renk Algısı

İletişim Kurma Becerisi

Yaratıcılık Yetenekleri

Beden Gücü, Hastalıklara Yakalanma Riski

Bilgiyi Yenileme İsteği

gibi nitelikler diş hekimi olmayı düşünen ve bu bölümü seçmeyi düşünen bireylerde aranan özelliklerdir. Yine buna bir ek olarak bu mesleğin insan ve insan sağlığı ile ilişkili olduğunun göz önünde bulundurulması ve buna bağlı olarak da insana değer veren, insana hizmet edeceğinin farkında olan bir karakter de bölümü okuyacak bireylerde aranabilecek özelliklerdendir.

DİŞ HEKİMLİĞİ  BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Aslında diş hekimliği mezunlarının yine bölüm adından da anlaşılacağı üzere diş hekimi olarak çalışacakları aşikardır. Bu konuda sadece bazı formlar vardır. Bunlardan ilki direkt mezun olduktan sonra devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda veya bu alanda hizmet veren özel sağlık kuruluşlarında diş hekimi olmaktır. Buna ek olarak yine mezun olduktan sonra bir diş hekiminin yanında işe başlanabilir veya bireyler kendi muayenehanelerini açarak diş hekimliği mesleğini icra edebilirler. Diş hekimleri kendi muayenehanelerini açma noktasında da birkaç yol izleyebilirler, ortak olarak bir diş hekimi veya teknisyeni ile çalışmak olduğu gibi bireysel olarak yatırım yaparak da bu yöne yönelebilirler.

Bu yolların dışında DUS’a girerek uzman statüsü elde ederek de diş hekimliği yapabilirler veya akademik bir kariyer tercih ederek üniversitelerde hoca olabilirler.

dis hekimligi bolumu avantajlari dezavantajlari

TERCİHİNİYAP EKİBİNİN YORUMLARI

Tercihiniyap ailesi olarak bizler okurlarımıza elimizden geldiğince hangi alanda olursa olsun tercihlerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunu bazen genel bilgileri vererek bazen de kendi yorumlarımızı, insanların tecrübelerini derleyerek yapıyoruz. Yazımızın geri kalanında tam olarak bu şekilde yaptığımız yorumları bulacaksınız, bu yorumların amacı bir bölümü veya mesleği tercih etmeden önce fikir sahibi olarak o konuda daha emin tercih yapmanıza yardımcı olmaktır.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDE OKUMAK

Diş hekimliği bölümünü okumak ve bu alanda meslek sahibi olmak isteyen bireyler öncelikle yaptıkları işin öneminin farkında olmalılar. İnsan sağlığının diş gibi “önemsiz görünen” bir kısmıyla da uğraşıyor olsa diş hekimliği mesleği insanın sağlığı ile direkt olarak ilişkilidir. Bu yüzden bu bölümü okuyacak, okuyan, okumayı düşünen bireyler bu ciddiyet ile bu bölümü tercih etmelidir. Eğer kendinizde bu enerjiyi görmüyorsanız lütfen bu bölümü tercih etmeyin.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ZOR MU KOLAY MI?

Yukarıdaki başlık ile bir bütün olarak değerlendirmek gerekirse diş hekimliği fakültesinde okumak bazı noktalarda kişiden kişiye değişse de kolay bir iş değildir. Bazı üniversite bölümleri vardır ki sadece kısa süre sınavlara çalışarak bile mezun olabilirsiniz ama diş hekimliği fakültesi yoğun bir çalışma gerektirmektedir. Zaten laboratuvar ağırlıklı derslerin fazlalığı da bunu desteklemektedir.

Buna ek olarak eğer ilgi alanınıza giriyorsa yani emin bir biçimde ve severek yazdıysanız diş hekimliği bölümü keyifli bir bölümdür. Hem soyut hem somut anlamda beyninizi kullanmanız gerekir, kişisel gelişiminize katkı sağlar.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNÜN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Önce dezavantajdan başlamak gerekirse diş hekimliği fakültesinin kolay mezun olunan bir yer olmaması yani bölümün emek vermeyi gerektirmesi bölüm adına bir dezavantaj sayılabilir. Bu tabi ki aslında bütün bölümler için olması gereken bir durumdur fakat bazı bölümlerin diş hekimliğine kıyasla kolay veya çok kolay olması bölümün belki de en önemli dezavantajı sayılabilir. Bunun dışında son yıllarda TUS’a özenilerek ortaya çıkarılmış olan DUS da uzman olmayı düşünen adaylar için bölümün belki de ufak bir dezavantajı sayılabilir. Buna ek olarak milletin ağız kokusunu çekerek para kazandığınızın düşünülmesi veya ülkemizde insanların diş sağlığına yeterli önemi vermemesinden kaynaklı olarak yeterli değeri görememek de bölümün dezavantajlarından sayılabilir. Hasta insanlar ile uğraşmak da yine bölümün dezavantajları arasına eklenebilir.

Bölümün avantajlarının başında ne yazık ki biz önemsenmesini istemesek de tüm adaylar için önemli bir kriter olan iş bulabilme ile ilgili durum gelmektedir. Eğer diş hekimliği fakültesi mezunu iseniz muhtemelen, bir aksilik olmadıkça işsiz kalmazsınız. Tabi ki çalışacağınız kurum ve kuruluş biraz yetenekleriniz ve şansınız ile ilgili olabilir fakat işsiz kalınmayacak bir bölüm olduğu gerçektir. Bunun yanı sıra yukarıda da değindiğimiz gibi hem soyut hem somut düşünceyi geliştiriyor olması da bölümün avantajı sayılabilir, bu size geniş bir bakış açısı kazandıracaktır. Bunlara ek olarak bölümden mezun olduğunuzda hekim/doktor unvanı alacak olmanız da sanıyoruz ki bölümün güzel yanlarından birisidir.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

Diş hekimliği fakültesi tercih etmeden önce kesinlikle bölümün size uygun olup olmadığını derinlemesine araştırmalısınız. Kafanızda iyice oturtmadan diş hekimliğine özel değil, hiçbir bölümü tercih etmemelisiniz fakat özellikle sağlık alanında hizmet vereceğiniz bu bölümü emin olmadan tercih etmemeye özen göstermelisiniz.

Her bölüm için söyleyebileceğimiz üzere tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün derslerini, alınan eğitim ve öğretimi iyi araştırarak tercihinizi yapın. Puanım bu bölüme yetti yazayım, tıp istiyordum (emin olarak) ama gelmedi veya aktüerya istiyordum ama yüksek puan aldım diyerek bu bölümü veya herhangi bir bölümü yazmamalısınız. Bunu yaptığınızda belki istediğiniz bölümden bile daha mutlu olabilirsiniz fakat kendinizi iyi tanıyarak başından doğru bölümü yazmanız önemli.

Yine herhangi bir bölüm için söyleyebileceğimiz eğer bölüme karar verdiyseniz hangi üniversitede hangi şehirde okuyacağınızı da doğru bir biçimde seçmelisiniz. Birçok bölüm bugün Türkiye’de bulunan üniversitelerde var ama “iyi üniversite” diyebileceğimiz üniversitelerde bölümü okumak size daha fazla şey katacaktır. Tercih yapmadan önce üniversitelerin hoca kadrolarını inceleyin, okulun topluluk, kütüphane, laboratuvar, teknoloji gibi maddi imkanlarını da etraflıca öğrenin ve bunların daha iyi olduğu üniversiteleri tercih etmeye çalışın. Ayrıca yapabiliyorsanız bölüme girmeden önce üniversitelerde bu bölümün derslerine girin ve hoşunuza gidip gitmediğini anlamaya çalışın, bölümden mezun olmuş kişiler ile iletişim kurup onların iş hayatlarında mutlu olup olmadığını sorun.

Çok önemli bir not olarak da tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteyi, şehri fiziksel olarak mutlaka ziyaret edin, yıllarınızın geçeceği bir yeri uzaktan tercih etmek sonunda sizi mutsuz edebilir.

DİŞ HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNDEN OKURKEN YAPMANIZ GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

Diş hekimliği fakültesinde okurken öncelikli olarak alanınızın uzmanı olmaya çalışın ve bolca ders takibi, okuma, çalışma, pratik yapma gibi eylemlerde bulunun. Buna ek olarak ileride ne biçimde çalışacağınıza erkenden karar vererek bunun altyapısını hazırlamaya çalışın (devlet mi, özel mi, uzmanlık mı hangisine yöneleceğinize karar verin). Ayrıca öğrencilik hayatınızda çalışmak istediğiniz kurum ve kuruluşlara giderek bir şeyler öğrenmeye, oradaki insanların durumunu anlamaya çalışın.

Bu bahsettiklerimiz kendinizi alanınızda geliştirmenize yardımcı olacak şeylerken bunlar dışında aynı zamanda bir veya yapabiliyorsanız birkaç yabancı dil öğrenmeye çalışın. Bu sadece diş hekimliği fakültesi için değil her bölüm için geçerli ama önemi hala yeterince kavranamamış bir konu. Dil öğrenmeniz demek sizin o dillerdeki yayınları da okuyabilmenizi, o dillerin kültürünü de öğrenmenizi sağlayacağı için alanınızda uzmanlaşırken veya alanınızın iyilerinden olmaya çalışırken size yardımcı olduğu gibi kişisel bilgi birikiminize de fayda sağlayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak öğrenim hayatınız boyunca sosyal aktivitelerden, etkinliklerden geri durmayın çünkü üniversite hayatı tam olarak böyle bir şey. Sosyalleşmek, hobilerinize yönelik topluluklara katılmak, yurtiçi veya yurtdışı seyahatler yapmak bir üniversite öğrencisinin gelişimine neredeyse alanı kadar katkı sağlayan şeyler ve bunları hem maddi imkanlar hem de zaman açısından en kolay üniversite öğrencisi iken yapabilirsiniz. Bir de sağlık alanında çalışacağınız için sosyal bir insan olmayı sürdürmeniz insanlarla olan ilişkilerinizi iyileştirdiğinden, kolaylaştırdığından özellikle diş hekimliği veya benzer şekilde sağlık bölümleri için bu konu büyük önem taşımaktadır diyebiliriz.

dis hekimligi okurken yapmaniz gerekenler

AKLINIZDA BULUNSUN

Yukarıda söylediklerimizin bir özeti olarak toparlayacak olursak lütfen hangi bölüme tercih verecek olursanız olun kendinizi iyi tanıyın ve tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün, mesleğin size uygun olup olmadığına dair kararlı olun. Türkiye’de ne yazık ki sınav sisteminin sağlıksızlığı tercihlerde de kendini gösteriyor ve istenilen bölümlerden ziyade puanım nereye yetiyorsa mantığı ile tercih yapılabiliyor. Siz bu insanlardan olmayın. Kendinize uygun, mutlu olacağınızı düşündüğünüz bölümü tercih edin. Bunu her bölüm için söylesek de özellikle diş hekimliği gibi insan sağlığı ile ilişkili bir alanda çalışacak bireyler için altını çizerek belirtmek istiyoruz. Bu alanda çalışacaksanız lütfen insanlara, insan hayatına değer verdiğinizden ve bunu severek yapıp yapmayacağınızdan emin olun.

Bunlara ek olarak lütfen aile baskılarından, toplumdaki anlamsız baskılardan dolayı istemiyorsanız üniversite okumayın çünkü gerçekten üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Kendinizi başka bir alanda üniversite okumadan geliştireceğinizi düşünüyorsanız o alana yönelmeniz sizin için daha iyi olacaktır ama neyi seçerseniz seçin disiplinli ve çok çalışan bireyler olmak zorunda olduğunu unutmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Aklınıza takılan her konuda destek almak için deneyimli yöneticilerimizin olduğu forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NETf

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.