kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dost Kazığı Nasıl Oynanır? Dost Kazığı Kuralları Nelerdir?

​​​​​​​Dost kazığı nedir, dost kazığı kuralları nelerdir, dost kazığı oyununun oynanışı nasıldır, dost kazığı nasıl oynanır gibi soruların cevaplarına yazımızdan erişebilirsiniz.

A+
A-

Dost Kazığı nasıl oynanır, Dost Kazığı kuralları nelerdir ve hesaplama nasıl yapılır gibi oyun hakkında merak edilen birçok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda paylaştık.

Kart oyunları ve türevi oyunlar, tavla oyunları, okey oyunları gibi oyunlar yüzyıllardır insanların hoş vakit geçirmesine yardımcı olan oyunlar olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Biz sizlere bu tarz oyunların kurallarını anlatan, nasıl oynandığını açıklayan yazılar hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda dost kazığı oyunu hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

DOST KAZIĞI NEDİR? DOST KAZIĞI NASIL OYNANIR?

Dost kazığı bir deste (oyuncuların tercihine göre bazen iki deste) ile 4 kişi oynanan bir iskambil kağıdı oyunudur. Oyundaki amaç rakiplerin hepsinden daha az puan alarak oyunu kazanmaktır.

Oyunun genel oynanışına gelirsek deste karılır ve her oyuncuya her el dört adet olmak üzere kağıt verilir ve ilk el yere de dört kağıt açılır. Dağıtıcının sağındaki oyuncudan başlayarak yere açılan kağıtlardan veya yerde birikmeye devam eden kağıtlardan elinde olan ve sırası gelen oyuncu o kağıdı alarak rakiplerden istediğine verir. Dediğimiz gibi burada önemli olan rakiplerinin hepsinin sizden daha fazla ceza almasını sağlayarak minimum puan ile oyunu bitirmektir. Oyunun kurallarını listeleyerek oyunun nasıl oynanacağını daha detaylı anlatmak iyi olacaktır.

DOST KAZIĞI NASIL OYNANIR? DOST KAZIĞI KURALLARI NELERDİR?

Dost kazığı bir çok iskambil oyununa görece kolay bir oyundur ve çok spesifik kuralları yoktur. En genel haliyle kuralları listelemek gerekirse:

  • Oyun saatin tersi yönünde ilerler ve dağıtıcı dağıttıktan sonra onun yanındaki oyuncu oyuna başlar.
  • Yere 4 kağıt açılır ve eğer oyuncuların ellerinde bu kağıtlardan biri varsa onu alarak rakiplerden birine verirler eğer yerdeki kağıtlardan herhangi biri yoksa oyuncular yerde kağıt biriktirmeye başlarlar.
  • Yerde biriken kağıtlardan en üstte olan sıradaki oyuncunun elinde varsa tıpkı yerde açık olan kağıtlarda olduğu gibi onu alarak rakiplerden istediğine verebilir, yerde eliniz ile uyumlu kağıt olmadığı sürece yer birikir gider.
  • Rakiplerin ceza olarak aldığı kağıtlardan en üstte olandan elinizde olması halinde isterseniz o sayıyı oraya ekleyebilir ya da daha az ceza sahibi birine oradaki aynı sayıdaki kağıtları alarak ona verebilirsiniz.
  • Dost kazığı oyununda kart gruplarından (karo, maça, sinek, kupa) ziyade sayılar önemlidir. Kağıtların hangi renkten türden olduğuna bakılmaz önemi olan aynı olmalarıdır.

dost kazigi kurallari

DOST KAZIĞI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Dost kazığında hesaplama her oyuncunun yediği kadar kağıdın ceza olarak yazılması sonucu yapılır. Direkt olarak sayı olanlar kendileri kadar ceza anlamına gelmektedir yani 3’lü 3 puan ceza 5’li 5 puan cezadır. Vale, kız ve papaz 10 puan cezadır ve as yani birli ise 11 puan cezadır. Oyun oyuncuların belirlediği el kadar veya bir sayıya ulaşana kadar devam eder. Bu durum gerçekleştiğinde en çok puana sahip kişi oyunu kaybetmiştir.

Dost kazığı veya başka iskambil kartları oyunlarının kuralları ile ilgili aklınıza takılan konuları yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtirseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek yazmaya çalışırız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.