kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Orman Endüstrisi Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Orman endüstrisi mühendisi maaşları ne kadar oldu? Orman endüstrisi mühendisi kamuda ne kadar kazanıyor? Orman endüstrisi mühendisi kazançları özel sektörde nasıl? Net ve brüt kazançları ne kadar?

A+
A-

Çalışılan ortamın durumuna göre değişiklik gösteren orman endüstri mühendisliği sıkça tercih edilen mühendisliklerden biridir. Bu mesleği tercih ederken diğer mesleklerde olduğu gibi önceliğimiz o mesleği sevmemiz ve maaş bilgisidir. Orman endüstrisi mühendisi maaşları ne kadar ve daha birçok şeyi merak ediyorsanız bu yazımız sizler için.

Ağaçtan üretilen her türlü materyalin işlenmesini, üretilmesini sağlayacak olan fabrikaların ve teknolojinin tasarlanması, üretilmesi, işlemesi gibi aşamalarda rol alan mühendislere orman endüstrisi mühendisi denir.

DGS Orman Endüstrisi Mühendisliği 2022 Taban Puanları ve Sıralamaları

ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI

Orman endüstrisi mühendislerinin çalışma ortamları zaman zaman kapalı bir ofis iken zaman zaman da üretimin yapıldığı mekanlar orman endüstrisi mühendislerinin çalıştıkları yerlerdir. İşin zorluğu veya kolaylığı çalışılan ortamın durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Bununla birlikte özel sektörde orman endüstrisi mühendisliği yapan bireyler için çalışma şartları ve imkanlar başlangıç seviyesinde pek de iyi durumda değildir. Düşük maaş, fazla mesai ve yetersiz haklar ile başlangıç seviyesindeki çalışma şartları memnun edici düzeyin altındadır. Özel sektörde yıllar geçip tecrübe sahibi olundukça bu şartlar iyileşebilmektedir.

Kamu için ise son yıllarda özellikle merkezi atamalarda orman endüstrisi mühendisi alımının olmadığını şerh düşerek yorum yapılacak olursa kamuya mühendis olarak atanma şansı yakalayan bireylerin özlük hakları iyi durumdadır bu yüzden de çalışma şartlarının iyi olduğu söylenebilir.

Mesai saatleri ise kamuda çalışan mühendisler için haftanın 5 günü toplamda haftalık 40 saat mesai yapılırken özel sektörde ortalama olarak günde 10-11 saat çalışılarak haftada 6 gün mesai yapılabilmektedir.

NASIL ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSİ OLUNUR?

Orman endüstrisi mühendisi olmak isteyenlerin ilk olarak orman endüstrisi mühendisliği bölümünü bitirmiş olmaları gerekmektedir. Bölümden mezun olduktan sonra özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin izlemesi gereken yol bu alanda faaliyet gösteren firmalara, şirketlere gerek kendileri bizzat özgeçmişlerini bırakarak gerekse bu şirketlerin açtıkları ilanlara başvurarak işe alınmayı beklemektir.

Kamuya alım olmuyor olsa da fırsatını bulduğunda kamuda çalışmak isteyen bir orman endüstrisi mühendisi ise KPSS’ye girerek açılan ilanlara başvurmasına ya da merkezi atamalardaki kadroları tercih etmesine yetecek puan alarak atanmayı beklemelidir.

orman endustrisi muhendisi nasil olunur

ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSİ ÖZEL SEKTÖR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Orman endüstrisi mühendisi yine çoğu meslekte olduğu üzere başlangıç seviyesinde asgari ücret dolaylarına bir maaş ile iş başlamaktadır. 8506 TL olan asgari ücret veya bu civarlarda 9000-10.200 Türk Lirası gibi bir rakam ile işe başlayan orman endüstrisi mühendisleri yukarıda da belirttiğimiz gibi yıllar geçtikçe edindikleri tecrübe ile paralel olarak daha yüksek maaşlar alabilmektedirler.

ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSİNİN DEVLETTE ALDIĞI MAAŞ NE KADAR OLDU?

Yine yukarıda belirttiğimiz üzere kamuya çok fazla orman endüstrisi mühendisi alımı yapılmamaktadır fakat yapıldığında orman endüstrisi mühendisleri her mühendis gibi kamuda mühendis unvanı ile bu pozisyonda çalışmaktadırlar. Kamuda da hangi kurum ve kuruluş olursa olsun mühendis maaşları genellikle aynıdır. Kamuda mühendislerin aldığı maaşlar şu şekilde belirlenmiştir.

DGS Orman Endüstrisi Mühendisliği Taban Puanları 

Kamuda yeni başlayan Mühendis Maaşı: 12.500-16.750 Türk Lirası

Bu rakamlar kamudaki bir mühendisi aldığı ortalama maaşlardır. Bu rakamlarda görüleceği üzere 100-200 TL civarında bir esneklik olabilmektedir. Bunun nedeni ise BES, AGİ, aile ve çocuk yardımları gibi nedenler ile kişilerin maaşlarında olabilecek aşağı veya yukarı yönlü oynamalardır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki görülen rakamlar mühendislerin net maaşlarını ifade etmektedir. Brüt maaş yani aylık kazanç olarak her ücretli çalışan gibi mühendisler de daha fazla gelir elde etmektedir fakat devlete verilmesi zorunlu olan gelir vergisi gibi, emeklilik ve sağlık primleri gibi ödemelerden sonra ücretli çalışanın eline net maaş olarak daha düşük bir maaş geçmektedir. Mühendislerde net ve brüt maaşa arasındaki fark yaklaşık olarak 1500 TL civarlarındadır.

Orman Endüstri Mühendisliği önü açık mı?

Orman Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları devlette ve özel sektör firmalarında birçok iş fırsatına sahip olabilmektedir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.