kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Milletvekili Maaşları 2023 Ne Kadar?

Milletvekili Maaşları 2023 Ne Kadar? Milletvekili Nedir? Ne Demek? Kimdir? Milletvekili Ne İş Yapar? Milletvekili Nasıl Olunur? Olma Şartları Nelerdir? Milletvekili maaşı 2023 yılında ne kadar oldu? Milletvekili Nasıl Olmalı?

A+
A-

Türkiye gibi demokrasinin hakim olduğu ülkelerde yürütülen seçimler sonucunda halkı temsil etmeleri için vekiller seçilir. Türkiye’de milletvekili olarak bilinen bu kişiler dünyanın farklı yerlerinde farklı isimlerle anılabilir. Senatör, meclis üyesi gibi unvanlar buna örnek olarak gösterilebilir. Seçilmiş olarak iş başına gelen bu isimlerin üzerinde pek az isim bulunur. Üstelik bu kişilerin dokunulmazlığı da vardır. Başta seçildikleri bölge olmak üzere tüm vatandaşlara ve tüm ülkeye hizmet etmeleri gerekmektedir. Siyasi tartışmaların, çekişmelerin, rekabetin merkezinde yer alan bu isimlerle ilgili pek çok şey merak edilmektedir. Özellikle de vekillerin kazandığı ücretler sık sık sorulmaktadır. Peki milletvekili nedir? Ne demek? Kimdir? Milletvekili ne iş yapar? Milletvekili çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Milletvekili maaşları 2023 ne kadar?

CHP Milletvekili Özgür Özel Kimdir?

Milletvekili Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Ülkelerin anayasalarında yasama organı olan Meclis’e seçimle giren temsilciye milletvekili denir. Türkiye’de saylav, mebus, parlamenter, vekil, seçilmiş, meclis üyesi gibi isimlerle de anılırlar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde ülkenin 81 ilinden seçilerek gelen 600 adet milletvekili bulunmaktadır.

Milletvekili Ne İş Yapar?

Milletvekillerinin onlarca görev ve sorumluluğu bulunur. En büyük görevleri ise milleti temsil etmektir. Yasa hazırlamak, vatandaşın haklarını korumak, seçildikleri bölgeye hizmet etmek gibi sorumluluklar üstlenirler. İşte görev ve sorumlulukların bazıları;

  • Vekiller kanun hazırlar, yapar, değiştirir, yürürlüğe sokar ve bu kanunları yürürlülükten kaldırır.
  • Yürütme organlarını, hükümeti, bakanlar kurulunu denetler.
  • Bakanlar kuruluna, hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarmak gibi yetkiler verebilirler.
  • Ülkenin bütçesini oluşturur, tartışır ve kabul ederler.
  • Pasa basımı, savaş ilanı, tezkere, asker gönderme, anlaşmalar gibi hayati konular Meclis’ten geçer.
  • Ayrıca uluslararası anlaşmaların onaylanacağı, tartışılacağı adres de yine Meclis’tir.
  • Vatandaşı, vatandaşın hakkını hukukunu korur ve temsil ederler.

<div></div>

Milletvekili Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Vekillerin çalışma şartları son derece iyidir. Kendilerinin dokunulmazlığı vardır. Bu sayede hiçbir kurum veya kişinin baskısı altında kalmadan görev yapabilirler. Vekiller TBMM’deki görevleri sırasında yaptıkları çalışmalar, verdikleri oylar, söyledikleri sözler nedeniyle sorumlu tutulamazlar. Geçici ve kalıcı olmak üzere 2 tür dokunulmazlık olduğu da bilinmelidir. Kalıcı olan vekillik görevi sonra erdikten sonra da devam eder. Geçici ise vekillik süresi dolduğunda ise sona erer. Bu kişiler trafikte durdurulmaz, geçiş üstünlüğü vardır. Meclis’te kendilerine ait bir oda bulunan vekillerin sağlık, yemek, yakıt gibi pek çok masrafı devlet tarafından karşılanır. Pek çok hizmetten uygun fiyata veya ücretsiz faydalanırlar. Miletvekili genel seçimleri 5 yılda bir yapılmaktadır. Dolayısıyla vekillerin görev süresi 5 yıldır. Bu kişilerin Meclis’te ofisleri bulunur. Danışman, şoför ve sekreter gibi yardımcı personellerle birlikte çalışır. Ayrıca seçildikleri şehirlerde ofisleri olduğu bilinir.

Vekillerin belirli bir çalışma saatinden söz etmek olanaksızdır. Meclis’te bütçe görüşmeler, komisyon görevleri, oylama gibi durumlar olduğunda gece gündüz demeden birkaç gün aralıksız çalışabilirler. Çalışma saatleri de işlerine, görüşmelerine bağlı olarak değişir. Ayrıca seçildikleri bölgelerde yürüttükleri çalışmalar 24 saat boyunca sürebilir. Vekil olmak çok avantajlıdır. Ancak bu görev çok büyük bir sorumluluğu beraberinde getirir. Bu nedenle bu görevi üstlenen kişiler çok zorlu bir işin altına girmiş olurlar. Hem vatandaşın temsil edilmesi, hem hak ve hukuk gözetmek, binlerce vatandaştan sorumlu olmak, devlete yön vermek hiç de kolay bir iş değildir.

Milletvekili Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bu meslekle ilgili en çok merak edilen konu milletvekillerinin ne kadar para kazandığıdır. Vekillerin ne kadar maaş aldığı, bu ücretlerin neye göre belirlendiği sık sık gündeme gelir. Vekil maaşları en yüksek devlet memuru aylığına göre hesaplanıyor. Ayrıca her yılın Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında ücret artışı yaşanıyor. Enflasyon farkı da aylıklara yansıtılıyor. Ayrıca vekilin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, vergi, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak aylıklar değişebilmektedir.  Milletvekili maaşları 2023 en az 73 bin TL olarak ödeniyor. Emekli vekil aylığı da yaklaşık olarak 35 bin TL’ye yükseldi.

 

Milletvekili Nasıl Olunur? Olma Şartları Nelerdir?

Vekil olmak için vatandaşlar da bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler siyasi partiler aracılığı ile veya bağımsız olarak milletvekili aday adayı olabilir. İşte adaylarda aranan şartlar;

  • Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şarttır.
  • Adayların 18 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir.
  • En az ilkokul mezunu olan herkes vekil olabilir.
  • Haklarını kullanmak konusunda kısıtlı olmamalıdır ve kamu hizmetlerinden yararlanabilmelidir. Yasaklı olmamalıdır.
  • Askerlikle iliğinin bulunmaması gerekmektedir.
  • Adayların taksirli suçlar dışında toplam 1 yıl veya daha fazla hapis cezası alamaması gerekir. Ayrıca rüşvet dolandırıcılık gibi yüz kızartıcı suçları işlememesi şarttır.
  • Adayların kaçakçılık, devlet sırlarını açıklama, hükümeti düşürme, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlardan hüküm giymemesi şarttır.
  • Yüz kızartıcı suçlar işleyenler af gelse bile vekil adayı olamamaktadır. Bu nedenle aftan faydalananlar bu bilgiyi unutmamalıdır.

Milletvekili Nasıl Olmalı?

Vekiller kendi çıkar ve işlerinden çok vatandaşı, halkı, toplumu, devleti düşünmelidir. Devletin bütünlüğü, vatandaşın çıkarları doğrultusunda hareket etmelidir. Vatandaştan uzak olmamalı ve kamu yararına göre hareket etmelidir. Ranttan, ahlaksızlıktan, rüşvetten, suçtan uzak durmalı ve bunlara karşı mücadele etmelidir. Örnek bir vatandaş olarak seçildiği bölgeye ve ülkeye hizmet etmelidir. Gerek TBMM’de gerek seçim bölgelerinde çalışarak zamanını boşa geçirmemelidir. Elindeki imkanlar dahilinde sağlayabileceği katkıları sağlamalıdır. Vatandaşların sesine de kulak vermelidir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Milletvekili Emeklilik Yaşı Kaç? Emeklilik Şartları Nelerdir?

Milletvekilleri günde kaç saat çalışır?

Genel Kurulun olmadığı günlerde 09:00-18:00 saatleri arasında, Meclisin tatile girdiği günlerde ise 08:30-17:30 saatleri arasında, hizmet vermektedir.

Yorumlar

  1. Ehd Avatar Ehd dedi ki:

    Millet temsil etsin diye oy veriyor 25 bin aliyor vekili milletin ta kenidsi asgari ucret aliyor…Allah var gam yok be