kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Elektronörofizyoloji Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Elektronörofizyoloji teknikeri nedir, elektronörofizyoloji teknikeri ne iş yapar, elektronörofizyoloji teknikeri nasıl olunur, elektronörofizyoloji teknikeri görevleri nelerdir, elektronörofizyoloji teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Elektronörofizyoloji Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Elektronörofizyoloji; merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ilgilenen, teşhis aşamasında uzman doktorla beraber ilgili yöntemleri kullanan kişi olarak tanımlamamız mümkündür.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar.

Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda elektronörofizyoloji teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Sağlık teknikeri olarak görev yapan bireyler ilgili doktoron yanında destek personeli, yardımcı sağlık elemanı olarak görev yapmaktadırlar. Örneğin anestezi teknikeri anestezi uzmanının, ameliyat teknikeri de ameliyat yapacak uzman hekimin yanında destek personel olarak görev yapmaktadırlar. Elektronörofizyoloji teknikeri de yine uzman doktorun destek elemanı, yardımcı sağlık personeli olarak görev yapmaktadır.

NASIL ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Elektronörofizyoloji teknikeri olarak bu unvan ile çalışmak isteyen bir bireyin meslek adayı olmadan önce ilk geçmesi gereken aşama belli bir bölüm mezunu olmasıdır. Elektronörofizyoloji teknikeri olabilmek için meslek adayının

  • Elektronörofizyoloji

bölümü mezunu olması gereklidir. Bu bölümü bitirdikten sonra meslek adayının izleyebileceği yollar bulunmaktadır. Özel sektörde elektronörofizyoloji teknikerliği yapmak isteyen bir meslek adayının var olabilecek rekabetten dolayı kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli olarak elektronörofizyoloji teknikeri olmak isteyen bir birey de kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde elektronörofizyoloji teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Yukarıda değindiğimiz gibi elektronörofizyoloji teknikeri bu alandaki uzmanın yanında destek personeli olarak mesleğini icra etmektedir fakat bu konuyu daha iyi anlamak, ne iş yaptığına dair daha detaylı bilgi sahibi olmak için görevlerini incelemek yararlı olacaktır. Elektronörofizyoloji teknikerinin görevleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Doktorun talimatı doğrultusunda, elektroensefalografi (EEG), elektronöromiyografi (ENMG), polisomnografi (PSG), pozitif hava yolu basıncı (PAP) titrasyonu, uyarılmış potansiyel çalışmaları gibi elektronörofizyolojik uygulamaları yapmak
  • İşlem süresince hastanın takibini yapmak
  • Hastanın durumuyla ilgili gözlemlediği olağan dışı durumları doktora bildirmek
  • İşlemler ve acil durumlar için gerekli cihaz, elektrot, malzeme ve ilaçları hazırlamak
  • İşlem öncesinde cihazların kalibrasyonunu yapmak
  • Ortamın işlemler için uygunluğunu sağlamak
  • İşlem sonunda kullanılan cihaz ve malzemelerin temizlik ve bakımının yapılmasını sağlamak ve tüm ekipmanı uygun şekilde muhafaza etmek

elektronorofizyoloji teknikeri ne is yapar

ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikeri olarak görev yapacak neredeyse tüm sağlık personelinin çalışma şartları birçok mesleğe göre ağırdır çünkü hem bu meslek gruplarında nöbetler, ek mesailer olabilmektedir, hem acil durumlar ortaya çıkıp görev yerinize dönmeniz gerekebilmektedir hem de sürekli hastalar ile iletişim halinde olunmaktadır. Tüm bunlar alanda çalışacak sağlık teknikerlerini yorabilmekte ve çalışmalarını zor kılabilmektedir.

Elektronörofizyoloji teknikeri çalışma şartları da yine bahsettiğimiz durumlar ile iç içedir. KBB, nöroloji, psikoloji, çocuk gibi alanlarda görev yapabilen elektronörofizyoloji teknikerleri genelde kapalı ortamlarda çalışmaktadırlar. Elektronörofizyoloji teknikerliği hastalar ve doktorlar, hemşireler ile iletişim halinde olunan bir meslektir. Bütün bunlar kendi içinde avantaj ve dezavantaj sahibi koşullardır.

Çalışma saatleri noktasına geldiğimizde normal şartlar altında kamu görevlisi her bireyin haftalık çalışma saati, ana mesaisi 40 saattir. Fakat sağlık alanında çalışan tekniker, teknisyen, doktor, hemşire gibi tüm unvanlar bu saatlerle sınırlı kalamamaktadır. Özellikle çalışılan kuruma, kuruluşa ve alana bağlı olarak ek mesailer, nöbetler ve acil durumlar ile alakalı olarak haftalık mesai saatleri artabilmektedir.

İDEAL BİR ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Elektronörofizyoloji teknikeri olarak çalışmayı düşünen bir bireyde aranabilecek nitelikleri de kabaca sıralamak gerekirse; dikkatli, sabırlı, özenli, titiz, insanlarla iletişimi iyi olan, fizik ve biyoloji konusunda bilgi sahibi, takım olarak çalışmayı beceren bir yapıda olmak bu mesleği icra edecek kişi için gereklidir.

Bunlara ek olarak şunu belirtmekte yarar var ki sağlık alanında çalışmayı düşünen veya çalışan her birey insan, canlı sağlığı ile ilgili bir iş yaptığını unutmamalıdır ve kendisini buna göre hazırlamalıdır.

Mesleğin yorucu olmasına rağmen sağlık personellerinin uğraşması gereken insanlarla her zaman iyi ve sağlıklı bir iletişim kurması oldukça değerlidir çünkü başka türlüsü hem sizin işinizi eziyete çevirirken hem de hastaların, doktorların da memnuniyetsiz olmasına hatta belki büyük sağlık problemlerinin doğmasına sebep olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.