kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Emekli Olduğu Halde Çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir Mi?

Emekli olan ve emekli maaşı alan ama çalışmaya da devam edenler kısa çalışma ödeneği alabilirler mi? Emekliler kısa çalışma ödeneğinden faydalanırlar mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

2020 yılında koronavirüs kovid 19 salgını sebebiyle devreye sokulan kısa çalışma ödeneği modelinden emekli olduğu halde çalışanlar faydalanabilirler mi? Emekli çalışanlar kısa çalışma ödeneği alabilir mi? SGDP Sosyal Güvenlik Destek Primi ne demek? SGDP’liler kısa çalışma ödeneği alır mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz. Kamu Haber

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa Çalışma Ödeneği ülkemizde ortaya çıkması muhtemel görülen bazı zorlayıcı koşullar düşünülerek oluşturulmuş bir sistemdir ve çalışma hayatının sekteye uğraması durumunda çalışanların herhangi bir hak kaybına uğramamasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu zorlayıcı durumlar ortaya çıktığında devreye sokulan kısa çalışma ödeneği sisteminin iş ve işlemlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bağlı kuruluşu olan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü yürütmektedir.

Hangi Şartlarda Kısa Çalışma Ödeneği Verilebilir? 

Kısa çalışma ödeneği verilebilmesi için Kanunen öngörülmüş aşağıdaki şartlardan birisinin ortaya çıkması gerekmektedir;

-Ülkede Genel Ekonomik Kriz Olması
-Bölgede Ekonomiyi Etkileyen Bir Kriz Olması
-Belirli Sektörlerde Kriz Olması
-Zorlayıcı Sebeplerin Bulunması

2020 yılında ülkemizde verilmeye başlanan kısa çalışma ödeneği bu şartlardan sonuncusu olan zorlayıcı sebepler gerekçesiyle verilmeye başlanmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Aralık 2019 yılında ortaya çıkan ve 2020 yılının ilk çeyreği bitmeden ülkemize de tesir eden korona tipi kovid 19 virüsü salgınının gerektirdiği bazı tedbirlerin çalışma hayatını sekteye uğratması sebebiyle durum zorlayıcı sebep olarak değerlendirilmiş ve kısa çalışma ödeneği sisteminin devreye sokulması kararlaştırılmıştır.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Nasıl ve Kim Tarafından Yapılmaktadır?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılmasında amaç her ne kadar çalışanların hak kaybına uğramalarını engellemek olsa da kısa çalışma ödeneğinden faydalanma esası işyerleri açısından belirlenmiştir. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği başvurularını yapması gereken kişiler de işverenlerdir. Şahıs işletmeleri için işveren bizzat gerçek kişinin kendisi iken sermaye şirketlerinde ise şirketin ortakları ya da temsil yetkisi bulunan kişilerdir.

Kısa çalışma ödeneği başvuruları dijital ortamda işyerinin bulunduğu yerin İşkur İl Müdürlüklerine gönderilecek başvuru formu ile yapılmaktadır.

2020 Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar Ödenir?

2020 yılında ödenebilecek kısa çalışma ödeneği tutarı günlük 58,41 Türk Lirası ile 146,03 Türk Lirası arası tutarlarda değişkenlik göstermektedir. Kendi durumunuza uygun aylık tutarı yani alabileceğiniz ödenek miktarını öğrenmek için aşağıda yer alan çalışmamız içerisindeki tablomuza göz atabilirsiniz;

2020 Kısa Çalışma Ödeneğinden Kimler Faydalanabilir?

Kısa çalışma ödeneği çalışma hayatında bulunan ancak yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı çalışmaları sekteye uğrayacak ve gelir kaybı yaşayacak çalışanlar için uygulanan bir sistemdir. Bu yönden kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak kişiler elbette fiilen çalışma hayatında bulunan kişiler olacaktır. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak isteyen kişilerin çalışma hayatında bulunmalarını gösterecek bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılacak olanların aşağıdaki şartları birlikte taşıyor olmaları gerekmektedir;

-Kısa çalışma ödeneği için işyerlerinde kısa çalışma tanımına uygun şekilde çalışılıyor olması,
-Sigortalının son üç yıl içerisinde toplam 450 gün SGK hizmetinin bulunması ve kısa çalışmadan geriye dönük biçimde 60 gündür hizmet sözleşmesine tabi çalışıyor olması. Bu durumda fiilen çalışıyor olmak şart değildir. Raporlu ya da izinli olmak kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya mani değildir.

sgk bina 2

Emekli Olduğu Halde Çalışanlar Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanabilir Mi?

Sosyal Güvenlik mevzuatı gereği belirli şartları sağlayanlar en genel tanımıyla emekli olarak çalışma hayatından çıkmaktadırlar. Ancak gerek ekonomik gerekse sosyal gerekçelerle emekli olduğu halde çalışma hayatına dönmek isteyen çok sayıda insan olduğu da ülkemizin bir gerçeğidir. Bu yönden emekli olduğu halde çalışma hayatında bulunmaya devam eden vatandaşların ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde çalışma hayatı dışında mecburi biçimde kalması söz konusudur ve onlar açısından da merak uyandıran husus bunun maddi bir tazmini olup olmayacağıdır.
Emekli olduğu halde çalışan kişiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecekler mi? Bu sorunun yanıtını verebilmek için emekli olduğu halde çalışan vatandaşların hangi statüde çalıştıklarını irdelemek gerekmektedir.

Emekli olduğu halde yeniden 4/a’lı olarak yani eski SSK’lı olarak çalışmaya devam edenler için iki seçenek bulunmaktadır.

Emekli vatandaşlar;

-Ya emekli aylıkları kesilmeden SGDP yani sosyal güvenlik destek primine tabi olarak
-Ya da normal bir sigortalı emekli maaşlarından vazgeçerek çalışabilirler.

Hangi duruma tabi oldukları da kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp faydalanamayacakları konusunda belirleyici olacaktır.

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP’nin ne olduğunu, kimlerin nasıl faydalandığını detaylı bir biçimde yönlendirmesini verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Sosyal Güvenlik Destek Primi SGDP’den faydalanarak yani emekli maaşı kesilmeden çalışmaya devam edenler, 60 gün ve 450 gün şartlarını taşıyor olsalar bile kısa çalışma ödeneğinden faydalanamazlar. Ancak çalışırken emekli maaşından vazgeçmiş ve normal 4/a statüsünde çalışan emekli vatandaşlar ise yukarıda belirttiğimiz kısa çalışma ödeneği genel şartlarını taşıyorlarsa kısa çalışma ödeneğinden faydalanadırılabileceklerdir.

2020 Kısa Çalışma Ödeneği Tutarı Ne Kadar? Kim Kaç TL Kısa Çalışma Ödeneği Alma Hakkına Sahip?

Kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunan işyerlerinde çalışanlardan, kısa çalışma ödeneği alma şartlarını taşıyanlar için verilecek ödenek tutarı aldıkları maaşa ve kaç gün için kısa çalışma ödeneği alacaklarına göre değişmektedir. Bu değişimi detaylı bir şekilde tablolaştırdığımız çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;

Sosyal Güvenlik Destek Primi ve kısa çalışma ödeneği konularında aklınıza takılan hususları sormak ve bilgiler almak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.