kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kısa Çalışma Ödeneği Ayın Kaçında Ne Zaman Nereye Yatırılacak 2020

Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında yatırılacak? Kısa çalışma ödeneği nereye yatırılacak? Kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar maaşlarını nereden ne zaman çekecek? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Kısa Çalışma Ödeneği nedir? Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında yatırılacak? Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Kısa çalışma ödeneği nereye yatırılacak? Kısa çalışma ödeneği hakkında merak ettiğiniz detayları haberimizde inceleyebilirsiniz. Kamu Haber

2020 Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Hangi Durumlarda Ödenir?

Kısa çalışma ödeneği bazı olağanüstü durumlarda çalışan kişilerin uğraması muhtemel gelir kayıplarının tazmini için oluşturulan uygulamaya verilen isimdir. Kısa çalışma ödeneği adından da anlaşılabileceği üzere İş Kanunu bağlamında belirlenmiş olan çalışma saatlerinden daha kısa süreli çalışma zorunluluğu durumunda ödenmektedir.

Kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesi için ülkede bazı koşulların ortaya çıkması ve bu koşulların kabulü ile bu yönde karar alınması gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğinin uygulanması için oluşması gereken şartlar şu şekildedir;

-Ülkede Genel Ekonomik Kriz Olması
-Bölgede Ekonomiyi Etkileyen Bir Kriz Olması
-Belirli Sektörlerde Kriz Olması
-Zorlayıcı Sebeplerin Bulunması

2020 senesinde ülkemizde kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulmasını mecbur kılan sebep olarak dördüncü maddede yer alan zorlayıcı sebepler öne çıkmıştır. Çin’in Wuhan kentinden ülkemiz topraklarına kadar erişen yeni tip koronavirüs kovid 19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla devletin almış olduğu bazı tedbirler sebebiyle iş hayatı mecburi bir duraksamaya girmiştir. Bu sebeple 2020 yılında kısa çalışma ödeneği uygulamasının başlatılması uygun görülmüş ve hayata geçirilmiştir.

2020 Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuru Şartları Nelerdir?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak konumda olan temelde işverenlerdir. Çalışanları için, işyerlerinde kısa çalışma yapmak durumunda kalmaları ya da faaliyeti tamamen durdurmak zorunda kalmaları durumunda kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilecek olanlar işverenlerdir.
İşverenlerin yapacakları başvuru neticesinde başvurunun kabul görmesinin ardından şartları uygun olan çalışanlar için kısa çalışma ödeneği yapılabilecektir.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılmak istenen işyerinde faaliyetin bir hafta içerisindeki çalışma saatinin en az 3’te 1 oranında azaltılmak zorunda kalınması veya bu işyerinde faaliyetin geçici olarak tamamen durdurulmak zorunda kalınması gerekmektedir. Bu şartların gerçekleşmediği işyeri sahipleri kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere başvuru yapamazlar.

İşverenin başvurusu ile kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmak istenen çalışanların ise işyerinde son 60 gündür hizmet sözleşmesi ile çalışıyor olması ve son üç senelik periyor içerisinde toplam 450 gün sigorta hizmetlerinin bulunması şartlarını bir arada taşıyor olmaları gerekmektedir. Aksi halde çalışanların kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmaları ve ödenek almaları mümkün olmayacaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanmada emekli olduğu halde çalışmaya devam eden sigortalıların durumuna dair detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızdan alabilirsiniz;

iykur logo

Kısa Çalışma Ödeneği 2020 Ne Kadar Ödenir? Kaç TL Ödenecek?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak ve gelir kayıplarının minimize edilmesi amaçlanan çalışanların 2020 yılında maaş durumlarına göre alabilecekleri en düşük ve en yüksek kısa çalışma ödeneği tutarlarını aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz detaylı çalışmamızda bulunan tabloda rahat bir biçimde inceleyebilirsiniz;

Kısa Çalışma Ödeneği Nereden Ödenecek? Kısa Çalışma Ödeneği Nereye Yatırılacak?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya hak kazanan çalışanlar için çalışamadıkları dönem üzerinden hesaplanacak kısa çalışma ödeneği tutarı PTT Bank şubelerine yatırılacaktır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar ödeneklerini PTT’lerden çekebilecektir.

Kısa Çalışma Ödeneği Ayın Kaçında Yatar? Hangi Gün Çekilebilir?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan çalışanların kısa çalışma ödeneklerinin hak ettikleri kısmı her ayın beşinci gününde yatırılacaktır. Her ayın beşinden itibaren kısa çalışma ödeneği çekilebilecektir.

Kısa Çalışma Ödeneği Son Başvuru Tarihi Ne Zaman 2020

Kısa çalışma ödeneğine başvurmak için şartları sağlayan işyerlerinin sahipleri tarafından başvurular 30 Haziran 2020 tarihine dek bağlı olduklar İŞKUR İl Müdürlükleri’ne elektronik platformda yapılabilecektir. Bu süreç şu an için belirlenmiş bir tarihe bağlıdır ve gidişata göre Cumhurbaşkanı tarafından uzatılması mümkündür.

Kısa Çalışma Ödeneği İncelemesini Kim Yapar? 

Kısa çalışma ödeneği için başvuru yapan işverenlerin belgeleri ve Kurum kayıtları üzerinden gerekli incelemeleri yapmakla İş Müfettişleri ve yetkili İş Müfettiş Yardımcıları sorumludur. Onların varacakları kararlar ile müspet ya da menfi karar alınacaktır. Bu inceleme süresi her bir başvuru için 60 gün olacaktır. Ancak yapılan düzenleme ile işverenlerin bu inceleme süresinin tamamlanmasını beklemelerine gerek kalmamıştır. İşverenlerin verecekleri beyan esas alınarak kısa çalışma ödeneği verilecektir ancak işverenler beyanları ile sorumlu olacaklardır. Hatalı beyan vererek devleti yanılttığı anlaşılanlardan ise yapılan ödemeler faizi ile birlikte geri tahsil edilecektir.

Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları, incelemeleri ve şartları hakkında aklınıza takılan hususları sormak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.