Emniyet Kemeri Cezası 2021 Ne Kadar? Emniyet Kemeri Takmama Cezaları
Emniyet kemeri takmamanın cezası 2021 yılında ne kadar oldu? Emniyet kemeri takmamak yasak mı? Emniyet kemersiz araba kullanılabilir mi? Kullananlara hangi yaptırımlar uygulanır?
Trafik kazaları her yıl binlerce insanın hayatını karartıyor. Trafik kazaları sonrası yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler her sene araç sayısının artmasına paralel olarak yükseliyor. Trafik kazalarına genellikle kurallara uymamak neden oluyor. Uyulmayan bu kuralların başında aşırı hız, hatalı sollama, alkollü araç kullanımı, ışıklara riayet etmemek gibi kurallar geliyor.
Emniyet kemeri takma zorunluluğu da trafik kurallarından bir tanesi. Ülkemizde emniyet kemeri kullanımı son yıllarda artsa da toplumumuz emniyet kemeri kullanma noktasında pek çok Avrupa ülkesinin gerisinde kalıyor. Yeni araçlarda uyarı sistemleri geliştirilmesine rağmen sesi kesmek için sahte toka kullanımları bile söz konusu. Her ne kadar son yıllarda İçişleri Bakanlığı emniyet kemeri takma oranlarını arttırmak için projeler hayata geçirse de bu konuda istenilen miktarda yol kat edilmiş değil. Emniyet kemeri takmamak direkt olarak trafik kazalarına neden olmasa da hayat kurtarması nedeniyle emniyet kemeri takmak büyük önem taşıyor.
EMNİYET KEMERİ NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR? NE İŞE YARAR?
Emniyet kemeri trafiğe çıkılan araçlarda bulunan ve güvenlik maksadıyla kullanılan donanımların en önemlisidir. Trafik araçlarında her koltukta oturan kişi için bir adet emniyet kemeri bulunmalıdır. Bu kemer sayesinde araç içinde seyahat eden yolcular herhangi bir sarsıntı, kaza durumunda yaralanmadan, hayatları son bulmadan kurtulabilir. Sürücülerin ve yolcuların daha fazla güvende olabilmesi için, farklı araç türlerine ve kullanımlara göre farklı emniyet kemeri türleri bulunmaktadır. Çift noktalı, tek noktalı, üç noktalı, dört noktalı, çok noktalı pek çok farklı emniyet kemeri çeşidi bulunur. Bu kemerler tüm kara, hava, deniz ve hatta uzay araçlarında da bulunmaktadır. Hayat kurtaran bu kemerin tarihi 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. İsveç’te bulunan Volvo fabrikasında çalışan bir mühendis olan Nils Bohlin isimli kişi üç noktalı emniyet kemerinin patentini almıştır. Daha sonra uygulamalar ve türler geliştirilerek trafikte kullanımı yaygınlaştırılmıştır.
Dünyada yapılan araştırmalar emniyet kemeri kullanılmadan yapılan seyahatlerde gerçekleşen kazalarda yaralanma ve ölüm oranlarının arttığını göstermiştir. Emniyet kemeri çarpışma ve kaza nedeniyle oluşan basıncı ve sarsıntıyı tek bir noktada toplar ve daha sonra vücudun en güçlü noktalarına bu basıncı dağıtarak hasarı en aza indirir. Bu da emniyet kemerinin hasarı azaltmaya ve hayat kurtarmaya yönelik kullanıldığını göstermektedir.
EMNİYET KEMERİ TAKMAMANIN CEZASI BULUNUYOR MU?
Karayolları Trafik Kanunu içerisinde yer alan kurallar çerçevesinde emniyet kemeri takmak zorunludur. Kanuna göre karayollarında seyreden, trafikte olan sürücüler ve yolcular emniyet kemeri takmalıdır. Aksi takdirde trafik polisleri tarafından sürücü ve yolculara ceza kesilmesi gerekmektedir. Bu ceza genelde maddi cezadır. Aslında para cezasının yanı sıra emniyet kemeri takmayan sürücülere 15 ceza puanı da verilmektedir. 100 ceza puanına ulaşan sürücülerin sürücü belgelerine 2 ay süre ile el konulmaktadır. Ehliyetlerini geri alacak sürücülerin ehliyet kurslarına giderek 40 saat eğitim alması ve ehliyet almaya uygun olduklarını göstermeleri gerekir. Vatandaşlar ceza ve puan sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilirler.
EMNİYET KEMERİ CEZALARI 2021 NE KADAR OLDU? EMNİYET KEMERİ TAKMAMA CEZASI 2021
Yukarıda da belirttiğimiz üzere emniyet kemeri takmak zorunludur ve takmayanlara cezai işlem uygulanmalıdır. Yine belirttiğimiz üzere kemer takmayan sürücülere hem para cezası hem de ceza puanı verme uygulamaları yürürlüktedir. Özellikle para cezaları her yıl yeniden belirlenmekte ve cezalara zam yapılmaktadır.
2019 yılında 108 Türk Lirası olan emniyet kemeri takmadan araç kullanmanın cezası 2020 yılında 132 Türk Lirası’na yükselmiştir. Yapılan son zam ile birlikte emniyet kemeri cezası 2021 144 Türk Lirası’dır.
Sürücüler kendilerine kesilen bu cezayı, tüm trafik cezalarında olduğu gibi, ceza bilgisi kendilerine ulaştıktan sonraki 15 günlük sürede öderler ise %25 oranında indirim hakkı kazanırlar. Emniyet kemeri takmamanın cezası indirimli olarak 108 Türk Lirası’dır.