kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Zabıta Maaşları Ne Kadar? Zabıta Nedir? Ne Demek? Zabıta Kimdir? Zabıta Ne İş Yapar? Zabıta Görevleri Nelerdir? Zabıta Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

A+
A-

Zabıta mesleği, hizmet sınıfında toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli personellerdir. Belediyelere bağlı olarak çalışan zabıtaların maaşları da merak konusu olmuştur. Bizler de yazımızda zabıta maaşlarını ele aldık.

Türkiye’de zabıta mesleği oldukça popülerdir. İl ve ilçe belediyelerinde de çalışan bu personeller toplumla iç içe görev yaparlar. İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen çerçevede, kurallar içerisinde görev yapan personeller vatandaşın güvenliği, yasaların uygulanması, kurallara uyulması gibi konularda çalışırlar. Esnaf ile tüketici, vatandaş ile belediye arasındaki ilişkileri doğrudan etkilerler. Seyyar satıcılarla mücadelede görev yapan bu personellerle ilgili sık sık personel alım ilanına da çıkılır. Bu nedenle zabıtaların ne kadar maaş aldığı sık sık merak edilir. Peki zabıta maaşları ne kadar?

Zabıta Maaşları 2023 Ne Kadar?

Zabıta Nedir? Ne Demek? Zabıta Kimdir?

Arapça kökenli bir kelime olan zabıta belediye hizmetleri alanında çalışırlar. İçişleri Bakanlığına bağlı belediyelerde çalışan zabıtalar kamu huzuru ve güvenliğini sağlamakla görevlidir. Tüketici haklarının korunması, esnaf haklarının gözetilmesi, mal ve ürün güvenliği, yasa ve kurallara uyulması gibi konularda çalışırlar.

Zabıta Ne İş Yapar? Zabıta Görevleri

  • Tüketici haklarının gözetilmesi
  • Esnaf haklarının korunması
  • Esnaf denetimi
  • Vatandaş şikayetleriyle ilgilenilmesi
  • Belediye haklarının gözetilmesi
  • Vergi kuralına uygunluğun denetimi
  • Belediye kurallarının denetimi
  • Seyyar satıcılarla mücadele
  • Görev bölgelerinin güvenliği

Zabıta Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Çalışma şartları oldukça iyi olan zabıtaların ofisleri bulunur. Merkezlerde kapalı ortamda, masa başında çalışabilecekleri gibi sahada da aktif görev yaparlar. Mobil olarak hareket etmelerini sağlayacak araçlara erişimleri vardır. Ofis ortamlarında her türlü araç ve gereçleri bulunur.

Genel çalışma saatleri 08.00-17.00 şeklindedir. Ancak iş yoğunları, denetim, operasyon, fazla mesai gibi durumlar olursa çalışma saatleri uzayabilir. Ayrıca vardiya ve nöbet sistemi de uygulanabilir. Örneğin 12 saat çalışan personele 24 saat izin verilebilir. Gündüz, akşam, gece nöbeti tutabilirler.

Zabıta Olmak İçin KPSS Şart Mı?

Zabıta Maaşları Ne Kadar?

Zabıtaların maaşlarını etkileyen unsurlar vardır. Çalışılan belediye, personelin eğitim durumu, evli olup olmaması, çocuk durumu, sigorta ve BES kesintisi, ek tazminat, fazla mesai, döner sermaye ücreti, çift maaş uygulaması, denetim, fazla mesai gibi unsurlar maaşların değişmesine neden olabilir. Ayrıca derece ve kıdem ile hizmet yılı da aylıkları etkiler. Bu kapsamda zabıta maaşları şu şekildedir;

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan zabıta maaşları 21 bin 360 TL civarındadır.

Zabıta olmak için KPSS şart mı?

Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS’den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.

Yorumlar

  1. Revzanur Yedikardeş Avatar Revzanur Yedikardeş dedi ki:

    Güzel