kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fidye Miktarı 2019 Ne Kadar? Oruç Fidyesi Kimlere Verilir?

2019 fidye miktarı ne kadar, oruç fidyesi kimlere verilir, oruç fidyesi hangi durumlarda verilir, oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli, ramazan fidyesi ne kadar oldu gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Ramazan yaklaşıyor ve Müslüman alemi büyük bir coşku içinde. Aynı zamanda birçok Müslümanın aklında bazı sorular bulunuyor. Bizler bu sorulara cevap verebilmek adına Ramazan Ayı’na özel yazı dizisine devam ediyoruz. Bu yazımızda 2019 fidye miktarı ne kadar oldu sorusuna değineceğiz.

ORUÇ FİDYESİ NEDİR? HANGİ DURUMLARDA VERİLİR? KİMLERE VERİLİR?

Oruç tutmak bütün Müslümanlar için farz olan bir ibadet biçimi. Bazı durumlarda oruç tutamayacak halde bulunan Müslümanlar bulunuyor. İşte orucu hem bulunduğu zamanda hem de daha sonrasında kazasını tutamayacak durumda olan Müslümanların tutmadıkları oruç karşılığında ödedikleri maddi bedele oruç fidyesi denmektedir.

ORUÇ FİDYESİ HAKKINDA YAZDIĞIMIZ DAHA KAPSAMLI YAZIMIZA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Oruç fidyesi belirttiğimiz üzere aşırı yaşlı olduğu için ya da kalıcı bir rahatsızlığa sahip olma sonucu oruç tutamamak sonucu ödenebilir. Bunlar dışında kalan durumların çoğunda Müslüman orucunu vaktinde ya da orucun kazası olarak tutmak zorundadır. Bahsettiğimiz durumlarda oruç farz olmaktan çıkar fakat orucun fidyesinin ödenmesi gerekir. Oruç fidyesi ödemeye maddi durumunun el vermediği kişiler ise Allah’a sığınarak af dilerler.

Oruç fidyesi ödeyecek kişiye geri dönmemek koşulu ile ihtiyaç sahiplerine ödenir yani birinci dereceden anne, baba, eş, evlat, torun gibi yakınlara ödenmemesi gerekir. Aksi takdirde para kendisine harcanabileceği için uygun olmaz. Bununla beraber amca, dayı, hala gibi yakınlara durumlarının kötü olması koşulu ile ödenebilir. Özetle oruç fidyesi gerçekten ihtiyaç sahibi kişilere, ödenen miktar ödeyen kişinin faydalanmasına izin verilmeyecek bir biçimde, verilir.

ORUÇ FİDYESİ MİKTARI 2019 NE KADAR OLACAK?

Oruç fidyesi Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere bir yoksul doyumudur. Yani fıtır sadakası ile aynı miktarda ödenmektedir. Bu ödeme Ramazan Ayı içinde olmak koşuluyla Ramazan’ın herhangi bir anında ödenebilir.

Peki 2019 yılında oruç tutamayanlar ne kadar vermeli sorusunun cevabına dönecek olursak bu miktar dediğimiz gibi bir yoksulun bir günlük yemek bedeline karşılık gelmektedir fakat bu en asgari seviyedir. Bu asgari seviyeyi diyanet işleri başkanlığı her sene açıklamaktadır ve en az verilecek miktarı belirtmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu ücreti fitre, fıtır sadakası olarak belirtmektedir ve bunun hesaplamasını şu şekilde yapmaktadır.

Ülkede bulunan asgari ücret miktarı Ramazan Ayı 30 gün olduğu için 30’a bölünmektedir. Ortaya çıkan rakam da ortalama bir ailenin üç kişi olduğu düşünülerek 3’e bölünmektedir. 2018 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı fitre, fıtır sadakası, fidye miktarını bu şekilde belirlemiştir.

2019 yılı için asgari ücretin 2020 lira olduğunu göz önünde bulundurursak 2020/30 = 67 lira ve küsuratlı bir rakam elde edilmektedir. Bunu da üçe bölersek 22 lira ve küsuratlı bir rakam elde edilecektir. Yani 2019 fidye miktarı üstteki küsurat hesaplaması sıkıntılı olacağı için 23 lira olarak belirlenmiş olacaktır.

Din İşleri Kurulu tarafından belirlenen 2019 fidye miktarı 23 Türk Lirası olarak ortaya çıkmıştır. Fakat Din İşleri Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı bunun asgari miktar olduğunu her fırsatta dile getirmektedir, imkanı olanların imkanları dahilinde ihtiyaç sahiplerine günlük 50 Lira, 100 Lira gibi rakamları da verebileceklerini ve bunun da daha hayırlı olacağını belirtmektedirler.

SORU, GÖRÜŞ VE YORUM İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET. GÜNDEM

Yorumlar

  1. Fidye Avatar Fidye dedi ki:

    Başlığı düzeltin bea fidye ayrı fitre ayrı bişey

  2. Fidye Avatar Fidye dedi ki:

    Başlığı düzeltin bea fidye ayrı fitre ayrı bişey

  3. Fidye Avatar Fidye dedi ki:

    Başlığı düzeltin bea fidye ayrı fitre ayrı bişey