kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fitre Nedir? Fitre Kimlere Verilebilir? Fitre Miktarı 2020 Ne Kadar?

​​​​​​​Fıtır sadakası nedir, fitre ne demek, 2020 fitre miktarı ne kadar, 2020’de ne kadar fitre verilecek, fitre kimlere verilir, kimlere verilmez, fitre kardeşe, akrabaya verilir mi, fitre ne zaman verilir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

A+
A-

11 ayın sultanı mübarek ramazan ayı geldi ve bu sıkıntılı dönemlere rağmen coşku ile karşıladık. Her ramazan olduğu gibi bu ramazanda da Müslümanlar bazı konularda unuttuklarını hatırlamak, bazı konularda bilmediklerini öğrenmek için bazı sorulara cevaplar arıyorlar. İşte biz tercihiniyap ekibi olarak sizlere ramazan, oruç, fitre, zekat gibi konularda bilgilendirici yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda sizlere fitre hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

FİTRE NEDİR? NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Halk arasındaki adı ile fitre olan fıtır sadakası adından da anlaşılacağı üzere bir sadaka çeşididir. Bu sadaka insan olarak yaratılmış olmanın ve ramazanda oruç tuttuktan sonra bayrama ulaşmış olmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup ramazan ayını bitiren Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan sadakadır.

Fitrenin yani fıtır sadakasının vacipliği sünnet ile sabittir, Hz. Muhammed köle veya özgür, büyük veya çocuk, kadın veya erkek fitrenin her Müslüman için gerekliği olduğunu belirtmiştir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitrenin bayramın birinci günü verilmesi uygun görülmektedir fakat daha önce verilmesi de uygundur. Bayramın birinci gününden sonra verilmemesi yerinde olacaktır fakat birçok mezhep içinde bu da mümkündür. Sadece Şâfiî mezhebine göre bir neden bulunmadığı sürece bayramın birinci günü gün batımından sonraya bırakmak haramdır.

FITIR SADAKASI KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakasının amacı bir fakirin yaşadığı toplum standartlarında bir günlük yiyeceğinin karşılanması ve bu şekilde bayram sevincine ortak olmasıdır. Bu sebeple fıtır sadakası gerçekten ihtiyaç sahibi insanlara verilir. Kimlere verileceğini, kimlere verilemeyeceği üzerinden açıklamak da yerinde olacaktır.

FITIR SADAKASI KİMLERE VERİLMEZ? KARDEŞE FİTRE VERİLİR Mİ?

Yukarıda dediğimiz gibi fitrenin amacı yoksula yardım olduğu için durumu iyi olan insanlara ve onların çocuklarına fitre verilmez. Tıpkı zekat için olduğu gibi fitrede de yapılan yardımın geri dönmemesi için kişinin bakmakla yükümlü olduğu; anne, baba, dede, babane, anane, çocuklar, torunlar, eş gibi kişilere fitre verilmez. Kardeş, dayı, amca, kayınvalide, kayınpeder gibi akrabalar içinde ihtiyacı olanlara verilmesinde ise bir sakınca görülmemektedir.

FİTRE MİKTARI 2020 NE KADAR OLDU? 2020 FİTRE MİKTARINI KİM BELİRLEMEKTEDİR?

Fitre miktarı diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu tarafından belirlenmektedir. Bu miktar belirlenirken toplumdaki sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyaçları göz önünde bulundurulmaktadır. Bu yıl yani 2020 için belirlenen fıtır sadakası miktarı ise 27 TL olarak ortaya çıkmıştır. 2020 fitre miktarı 27 TL’dir.

Merak ettikleriniz, sorularınız, görüşleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını kullanabilir veya forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarımıza erişmek için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.