kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzman Yardımcılığı'nda Mükerrer Başvurular Kurumca Engellenmeli

2021 Gelir Uzman Yardımcılığı alımı yaklaşırken adaylar bambaşka bir tehlike ile karşı karşıya kalmak üzere. Mükerrer başvuru konusu nedir? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tüm taşra teşkilatı birimlerinde görevlendirmek üzere istihdam ettiği Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine girişlerde, başvuru şartlarını taşıyan tüm adayların listede yer alabilmesi durumunda yazılı sınavlara katılması mümkündür. Bununla birlikte yazılı sınavda da başarı gösteren ve belirli sayıda aday arasında yer alan adaylar mesleğin sözlü mülakatlarına da katılma hakkı elde edebilmektedirler. Bu noktada başka herhangi bir kısıtın bulunmaması mükerrer başvurulara ve mağduriyetlere yol açabilmektedir. Peki 2021 Gelir Uzman Yardımcılığı alımında adayları bekleyen tehlike nedir? Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bulabileceği çok kolay çözüm nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Gelir Uzman Yardımcılığı Alımlarına Müracaat Şartları Nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın alım sürecini bütünüyle yürüttüğü Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların devlet memurluğu için belirli olan başvuru temel şartlarını taşıyor olmalarının yanında ceza mevzuatı gereğince belirli suçlardan belirli süreli mahkumiyetlerinin ya da hiçbir şekilde mahkumiyetlerinin bulunmaması, alım döneminin içinde bulunduğu yılın birinci günü itibariyle otuz beş yaşlarını tamamlamamış durumda bulunmaları, erkek adayların askerlik ile ilişiksiz olması gibi şartları karşılıyor olmaları gerekmektedir.

Bunlarla birlikte adayarın Kurumca talep edilen alanların birisinden mezun durumda olmaları ve yine Kurum tarafından belirlenmiş olan puan türünden/türlerinden en az 70 puana sahip olmaları gerekmektedir.

Bu şekilde müracaatleri kabul edilen adayların KPSS puanlarına göre yapılacak olan sıralamaya, yine adayların seçmiş oldukları iller nezdinde sıralama yapılarak mesleğe alınacağı ilan edilmiş olan aday sayısının beş katı kadar aday Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına katılma hakkı kazanmaktadırlar.

Bu noktada görülmektedir ki Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğinde bulunan ya da yeni bu mesleğe atanmış olan adayların mevcut Gelir Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunmasında herhangi bir mani bulunmamaktadır.

Elbette bu durumun özellikle gelmesini beklediğimiz 2021 Gelir Uzman Yardımcılığı alımı nezdinde ortaya çıkaracağı çok ciddi sorunlar bulunmaktadır. Şimdi sorunun derinine inelim ve gerek Gelir İdaresi BaşkanlığI’ndan, gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gerekse Cumhurbaşkanlığı birimlerimizden beklediğimiz çözüm yollarının üzerinde duralım.

Gelir Uzman Yardımcılığı Alımlarında Mükerrer Başvuru Sorunu Nedir? Neden Önemlidir?

Malumunuz kısa süre evvel 1000 kişilik bir Gelir Uzman Yardımcılığı alım süreci sonlandı. Bu alımda yerleşen 1000 kişinin çok ciddi bir kısmı Başkanlığın ilçelerde bulunan birimlerinde, mal müdürlükleri uhdesinde görevlendirildi. Bu atamaların ardından özellikle il merkezlerinin yoğunlukta olduğu bir Gelir Uzman Yardımcılığı alımının gelmesi durumunda henüz ellerinde puanları bulunan ya da 2021 KPSS A Grubu oturumlarında puan tazelemiş olan meslek mensuplarının merkezde çalışma şansı elde etmek adına 2021 Gelir Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunmayı planladıkları bize iletilen haberler arasında yer almaktadır.

Bu durumda söz konusu meslek mensuplarının başvuru yapacakları illere müracaat edecek olan işsiz adayların bir kısmı, zaten elenecek olan bu meslek mensuplarının işgal edecekleri kontenjan sebebiyle liste dışı kalacaklardır. Yine benzer şekilde yazılı yarışma sınavında da benzer durum ortaya çıkacaktır ve anlamsız yere taban puanların yükselmesi ve belki de başarılı olacak bir adayın liste dışı kalması neticesi ortaya çıkacaktır.

Mükerrer Başvuru Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Da Zararına

Bu gibi bir durumun ortaya çıkması adayların mağdur olmasına yol açacağı gibi, iki alımı birden kazanan adayların söz konusu olması durumunda iki alımdan maksimum istihdam elde etmeyi hedefleyen Başkanlığın külli olarak hedeflediği alım sayısından uzaklaşacağı da aşikardır. Bir önceki alımda yerleşmiş olan adayların sonraki alımda bir şekilde yeniden atamasının yapılması halinde önceki alımda istihdam edilmiş olan bir meslek mensubunun kaybı söz konusu olacaktır. Bu mükerrerlik elbette Başkanlığın da her anlamda zararına olacaktır.

kulliye 1

Mükerrer Başvuruların Engellenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Böyle bir durumda biz biliyoruz ki Gelir İdaresi Başkanlığı sözlü mülakatlarda bu adayları bertaraf edecek, başarılı olmalarına müsade etmeyecektir. Ancak alınacak bu fiili engel tek başına yeterli değildir ve mağuriyetlerin önüne geçmeyecektir. Çünkü yukarıda da söz ettiğimiz gibi liste dışı kalan adayların kaybetmiş oldukları imkanın geri dönüşü olmayacaktır. Bu noktada başta Gelir İdaresi Başkanlığı olmak üzere Kurumlarımızın almaları gereken çok basit bir önlem bulunmaktadır. Henüz sistemde başvuru yapılmasını en başta engellemek.

Gelir İdaresi Başkanlığı Sınav Başvuru Sistemi’nde Engelleme Yapılması

2020 Gelir Uzman Yardımcılığı alımını ve ileride ortaya çıkabilecek benzer durumlar için bir önceki Gelir Uzman Yardımcılığı alımını asil olarak kazanmış ya da yedek dahi olsa ataması gerçekleşmiş olan adayların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları üzerinden Gelir Uzman Yardımcılığı Sınav Başvuru sisteminden engellenmeleri gerekmektedir.

Sistemde yapılacak ufak bir değişiklik ve söz konusu adayların T.C. Kimlik Numaralarının sisteme tanımlanması ile sisteme kaydolmalarının önüne geçilmeli ve henüz başvuru aşamasında bu adaylar bertaraf edilmelidir. Söz konusu durum ilanda da açık bir şekilde belirtilerek bu adayların başvuru yapmak gibi bir eyleme yeltenmelerinin dahi önüne geçilmelidir.

Basit bir yazılım düzenlemesi ve gerekirse yapılacak ufak bir yönetmelik değişikliği ile bu sorun kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabilecek, mağduriyetler henüz ortaya çıkmadan bertaraf edilebilecektir.

İlerleyen süreçte Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarına başvuruların Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Kariyer Kapısı sistemi üzerinden yapılacak olması durumunda da yine başvuru sisteminde aynı düzenlemeler yapılarak mükerrer başvuruların önüne geçilmesi şarttır. Aksi halde zaten az olan personel alımı kadrolarına başvuru imkanı olan adaylar sınavlara katılma haklarını bir hiç uğruna yitirmiş olacaklardır. 

Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hem de Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin söz konusu sorunun ortadan kaldırılmasında gerekli adımları atacaklarına inancımız tamdır. Aciliyeti olan bu konuda atılacak olan adımların diğer mesleklerin alım süreçlerine de emsal teşkil edeceğini de düşünerek aslında büyük iyileştirmelere gebe olan bu düzenlemelerin en kısa sürede hayata geçirilmesini umuyoruz.

2021 Gelir Uzman Yardımcılığı alım sürecine dair gelişmeleri takip etmek ve sorularınızı yöneltmek için Telegram Grubumuzu takip etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.