kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

General ve Amiral Emekli Maaşı ve İkramiyesi Ne Kadar?

General ve Amiral Emekli Maaşı ve İkramiyesi Ne Kadar? General Nedir? Kimdir? Amiral Nedir? Kimdir? General ve Amiral Emekli Maaşı Ne Kadar? General ve Amiral Emekli İkramiyesi Ne Kadar?

A+
A-

Orduların başarısı, kalitesi, gücü personal kalitesiyle de doğru orantılıdır. Özellikle yönetici kadronun yani generallerin önemi büyüktür. Tarihin başından beri imparatorların, kralların, ülkelerin başarısı generallerine bağlı olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetici kadrosu da generallerden, amirallerden oluşur. Ünlü komedyenin askerlik anılarını anlattığı gösterilerinden de anlaşılabileceği gibi General ve Amirallere ulaşmak, onlarla konuşmak oldukça zordur. Sayılı son derece az olan bu kişilerle ilgili her şey merak edilir. Özellikle de maaşları, emekli maaşları, ikramiyeleri hakkında pek çok soru sorulur. İşte tüm merak edilenler..

Orgeneral Nedir? Nasıl Olunur?

General Nedir? Kimdir?

General, subaylığın en saygın en üst rütbelerinden birini ifade eder. Albaydan sonra gelen bu rütbe ile birlikte mareşallik rütbesine kadar giden bir yola girilmiş olur. Generallik rütbesi geniş bir tanımdır. İçinde kabaca korgeneral, orgeneral, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeleri bulunur. Ancak ordu geleneğine göre tuğgeneral ve tümgeneral rütbesindeki subaylara general diye hitap edilmez. Yalnızca korgeneral ve orgeneral rütbesindeki subaylara bu şekilde hitap edilir.

Aşağıda generallik rütbelerine sahip olan subayların görevlerine işaret edilmiştir. Ancak atamalar nedeniyle her Tuğgeneral tugay komutanı, her tümgeneral bir tümenin komutanı değildir. Çünkü idari kadrolarda farklı görevler de olabilir. Örneğin Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığında çalışan bir Tümgeneralin tümeni yoktur. Bu kişi kendi şube müdürleri ve alt kadroları ile görev yapar.

Tuğgeneral: Tugay Komutanı
Tümgeneral: Tümen Komutanı
Korgeneral: Kolordu Komutanı
Orgeneral: Ordu Komutanı
Mareşal veya Büyük Amiral: Ordu Komutanı olarak üç savaş kazanmış general

ÖZEL SEKTÖR VE DEVLETTE FAALİYET GÖSTEREN MAAŞLARINA GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ?

Amiral Nedir? Kimdir?

Fransızca kökenli bir kelime olan Amiral deniz subayını ifade eder. Rütbesi general ile denk olan, aynı olan deniz subayı için Amiral ifadesi kullanılır. Aşağıda küçükten büyüğe amiral rütbelerine yer verilmiştir.

Tuğamiral
Tümamiral
Koramiral
Oramiral
Büyük Amiral 

general amiral nedir ne demek

General ve Amiral Emekli Maaşı Ne Kadar?

Türkiye’nin dört bir yanında hatta yurt dışında yıllarca yapılan hizmet sonrasında amiral ve generaller emekli olmaktadır. Bu kişilerin emekli maaşları ise çok merak edilir. Görevleri boyunca hayati hizmetlerde bulunan bu isimlerin emeklerinin karşılığını hiçbir miktar karşılamasa da emekli maaşlarının yüksek olması gerekmektedir. Emekli Sandığına bağlı olan TSK bünyesindeki subayların emekli maaşı ve ikramiyesi hesaplanırken pek çok değişken göz önünde tutulur. Personellerin hizmet süresi, derece ve kıdemleri, ek göstergeleri, taban aylığı, ek göstergeleri gibi unsurlara bağlı olarak hesaplamalar yapılır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Tuğgeneral ve Tuğamiral emekli maaşı 2023’de 19 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Tümgeneral ve Tümamiral emekli maaşı 2023’de 20 bin 500 TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Korgeneral ve Koramiral emekli maaşı 2023’de 22 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı da 2023’de 24 bin TL civarında emekli maaşı almaktadır.

ÖZEL SEKTÖR VE DEVLETTE FAALİYET GÖSTEREN MAAŞLARINA GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ?

General ve Amiral Emekli İkramiyesi Ne Kadar?

General ve Amiral olarak görev yapan kişiler ülkenin en kritik görevlerini üstlenen kişilerdir. Bu nedenle hayatları boyunca sayısız badireler ve tehlikeleri atlatmışlardır. Ülkeye yaptıkları hizmetlerin hiçbir maddi karşılığı yoktur. Ancak görev sonrasındaki hayatlarında konforun ve güvenliğin sağlanması için alacakları emekli ikramiyesi önem taşımaktadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Tuğgeneral ve Tuğamiral emekli ikramiyesi  2023’de 2010 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Tümgeneral ve Tümamiral emekli ikramiyesi  2023’de 2015 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Korgeneral ve Koramiral emekli ikramiyesi 2023’de 220 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan Orgeneral ve Oramiral emekli ikramiyesi  2023’de 230 bin TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 30 yıl hizmet süresi bulunan kuvvet komutanları ve Jandarma Genel komutanının emekli ikramiyesi ise 250 bin TL civarındadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Genelkurmay Başkanı Emekli Maaşı ve İkramiyesi Ne Kadar?

General olmak için kurmay olmak şart mı?

Generalliğe yükselmek için kurmay olmak bir avantajdır; fakat kurmay olmayan generaller de mevcuttur ve en fazla tümgeneral rütbesine yükselebilirler. 

Yorumlar

  1. Muammer tatar Avatar Muammer tatar dedi ki:

    Kaç zamandır haber sunmadınız şunun lütfen b