kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gıda Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Gıda mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde gıda mühendisi maaşları ne kadar? Devlette gıda mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Gıda sektörü başlı başına önemli sektörlerimizden biridir. Peki bu gıda sektöründe önemli görevler üstlenen gıda mühendisleri ne iş yapar, görevleri nelerdir, nasıl gıda mühendisi olunur, gıda mühendisi maaşları ne kadar diye merak ettiniz mi? Merak edilenlerin cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kamuoyunda her meslek mensubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi durumlar bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar maaş ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanların maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda gıda mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

Gıda Teknolojisi 2022 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

GIDA MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? GIDA MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce gıda mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse gıda mühendisi; gıda hammaddeleri üzerine çalışmalar yürüten, bu hammaddelerin daha verimli kullanılmasını ve daha uzun süre dayanıklı kalmasını sağlamak amacıyla araştırmalar yapan, bu gıda hammaddelerinin korunması ve depolanması işlemlerinin planlanmasını sağlayan, bu amaçlar doğrultusunda projeler üreten, bu projeleri yürüten ve yeni sistemler geliştirmeye çalışan mühendis grubudur.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse gıda mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

  • Üretimin hijyenik şartlarda yapılmasını sağlamak ve bunu denetlemek
  • Gıda ürünlerinin verimli olarak kullanılması ve uzun süre korunabilmesi, artık maddelerin değerlendirilebilmesi ve kullanılabilir hale gelmesi, gıda hammaddelerinden maksimum performansın sağlanması için araştırmalar yapmak
  • Gıda maddelerinden alınan örneklerin testini ve incelemesini gerçekleştirmek ve bunları belgelemek
  • Gıda sektöründe hizmet sunan firmanın projelerini inceleyerek yeni donanımlar, teknolojiler için çalışmalar yapmak
  • İşletmenin, bağlı bulunan kurum veya kuruluş maliyetlerini düşürmek, karlılığını ve verimliliğini artırmak
  • Talepler doğrultusunda gıda alanında projeler geliştirmek ve bu projelerin kalite standartlarına uygun yürütülmesini sağlamak, bu süreci yönetmek ve denetlemek
  • Kendisine bağlı olan tekniker, teknisyen gibi destek personelin denetlemesini yapmak, yönetmek, organize etmek

Gıda mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollar izlemelidir. Öncelikli olarak iki durumda da gıda mühendisi olmak isteyen bireylerin gıda mühendisliği  mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya gıda mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alım ilanlarına veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.

Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

 

gida muhendisi ne is yapar 1

GIDA MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

Gıda mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi paralar kazanılmaktadır.

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada gıda mühendisi veya mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla 1/4 mühendis maaşı kamuda 14.440 TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Temmuz zamlı gıda mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.

GIDA MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, gıda mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da iç açıcı durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır. Asgari ücret net 8506 TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir gıda mühendisi bu kadar veya 9-10 bin TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.

Gıda mühendisi kaç yıl?

Gıda Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.