kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Geomatik Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Geomatik mühendisi maaşları kaç Türk Lirası oldu? Kamuda ve özel sektörde ne kadar kazanıyorlar? Net maaşları ve brüt maaşları ne kadar?

A+
A-

Dikkat çeken mesleklerden biri olan geomatik mühendisliği hakkında pek çok şey merak edilmektedir. İlk olarak merak edilen konulardan biri de geomatik mühendisi maaşları ne kadar oldu sorusudur.

A mesleğini yapanlar ne kadar maaş alıyor, B satanlar ne kadar kazanıyor, C ile uğraşanların kazancı ne kadar gibi soruları sıklıkla duymaktayız. Bu soruların muhatapları da genellikle nezaket gereği kazançlarını aşağı yukarı söyleseler de bu soruların kendisi aslında nezaketsizlik olarak yorumlanmaktadır.

Her ne kadar gelir, kazanç sorma bir nezaketsizlik olsa da özellikle bir mesleği yapmayı düşünen kişiler için o meslekte ne kadar gelir elde edildiğinin bilinmesi de önem taşımaktadır. Çünkü kişi yapacağı işten elde edeceği maaş ile hayatını idame ettirip ettiremeyeceğini bilmek ister. İşte bu nedenle özellikle meslek bilgilerini araştıran okurlarımız için mesleklerin maaşlarını yazmaya çalışıyoruz. İçeriğimizde ise geomatik mühendisi maaşlarına dair bilgileri okuyabileceksiniz.

Geomatik Mühendisi

GEOMATİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GEOMATİK MÜHENDİSİ NEDİR? NASIL OLUNUR?

Geomatik mühendisi yerden veya havadan fotoğraflar ile çekilen arazilerin veya arazi parçalarının konumlarını, engebelerini, biçimlerini ve benzeri şeyleri göz önünde bulundurarak haritada çizgileri belirleyen mühendistir. Geomatik mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorularını en iyi biçimde görevleri üzerinden anlayabiliriz.

  • Araştırma yaparak haritada gösterilmesi gerekenlere karar vermek
  • Tasarım haritaları, illüstrasyonlar ve grafikler hazırlamak
  • Harita ve çizelgelerin farklı boyutlarda hazırlanmasında ya da revizyonunda kullanılmak üzere harita kaynak değerlerini araştırmak ve değerlendirmek,
  • Haritalanabilir bilgilerin analizini yapmak ve bu analizleri değerlendirmek,
  • Coğrafi bilgi veri tabanlarını tasarlamak ve bu tasarımlara yönelik olarak gerektiğinde bunları değiştirmek
  • Bütçeyi ve üretim programlarını yönetmek
  • Gerektiğinde diğer departmanlarla ve müşterilerle iletişim kurmak
  • İşverenin talepleri doğrultusunda proje üretimini gerçekleştirmek, projenin doğru bir biçimde hayata geçirilmesini sağlamak ve bu süreci kontrol etmek
  • Kendisine bağlı bulunan personelin denetimini ve yönetimini yapmak

Geomatik mühendisi olmak isteyen bir insanın da izlemesi gereken yollar bulunmaktadır. Bu yolların başında geomatik mühendisliği bölümünü bitirmek gelmektedir. Akabinde mesleğe başlamak için ise yine bir tercih yapılması gerekmektedir. Eğer memur olarak geomatik mühendisi olunacaksa adayın KPSS kısaltmasıyla bilinen kamu personeli seçme sınavına girerek atanmasına yeterli bir puan alması gerekmektedir. Özel sektör çalışanı olarak geomatik mühendisi olmak için ise adayın ilan takip etmesi, kendi alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlara cv bırakması gerekmektedir.

Bu başlığı daha kapsamlı incelediğimiz içeriğimize göz atmak için:

 

geomatik muhendisi ne is yapar 1

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI OLARAK GEOMATİK MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIRLAR?

Yeni mezun veya deneyim sahibi olmayan geomatik mühendisleri yeni mezun veya tecrübesiz birçok meslek mensubu gibi genellikle asgari ücret ile veya çok az biraz üzerinde bir maaş ile çalışmaya başlarlar. Tabi ki tecrübe ve donanım sahibi olarak veya kendini geliştirerek asgari ücretten daha fazla kazanmak mümkündür ama genel olarak geomatik mühendislerinin ortalama gelirleri asgari ücret seviyesindedir. Belirlenen asgari ücrete göre de yeni başlayan geomatik mühendisi maaşı özel sektörde 8506 TL ve civarındadır diyebiliriz.

MEMUR OLARAK HİZMET VEREN GEOMATİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Özellikle bir kamu görevlisinin net ve brüt maaşı arasında hatırı sayılır bir fark olduğunu belirtmekte fayda var. 2023 yılının ocak ayında yapılan 7,36 oranında zam sonrası kamu personeli olarak görev yapan geomatik mühendislerinin maaşlarını şöyle tablolayabiliriz.

Yeni başlayan Geomatik Mühendisi Maaşı: 18.500-22.750 Türk Lirası

Bu tabloda görülen geomatik mühendisi maaşlarına net maaş dediğimiz halde bir aralık olarak görülmesinin nedeni ise asgari geçim indirimi, ek ödenekler, çocuk ve aile yardımı gibi farklı değişkenlere bağlı olarak bu oranlarda hatta belki bunlardan da 100-200 TL esneklik göstermesidir. Yine de ortalamaya vurduğumuz zaman yeni başlayan geomatik mühendisi maaşının 18.500 ila 19.700 Türk Lirası dolaylarında olduğu görülmektedir.

Net maaş kavramı brüt maaş ile ilgili bir kavramdır. Brüt maaş bir çalışanın sahip olabileceği toplam gelirini anlatmak için kullanılması gerekirken net maaş kavramı ise eline geçen para anlamında kullanılmalıdır. Geomatik mühendislerinin bazı kaynaklarda buradaki rakamlardan 1000-1500 TL fazla maaş aldığının söylenmesi brüt maaş ile alakalıdır. Bunlar devlete emeklilik keseneği, sağlık sigortası primi, gelir vergisi olarak verilen paralardır.

Ocaktakine benzer bir oranda zam yapılması ihtimalinde ise temmuz zamlı geomatik mühendisi maaşları 20.700-24.900 TL civarlarına çıkacaktır fakat yine ele geçme noktasında %20 olan bir üst gelir vergisi dilimine çıkıldığı için bu rakamdan da 100-150 TL aşağıda ele geçen maaş olması olasıdır.

DGS Geomatik Mühendisliği

Geomatik ne anlama gelir?

Yer’i ve Uzay’ı oluşturan nesnelere ait konumsal ve fiziksel parametrelerin ileri mühendislik yöntemleri ile ölçülmesi, veri tabanlarında depolanması, işlenmesi, analizi ve sonuç ürünlerin sunumu ile ilgilenen bilim dalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.