kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İstatistikçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

İstatistikçi Maaşları 2023 Ne Kadar? İstatistikçi Nedir? Kimdir?  İstatistikçi Ne İş Yapar? İstatistikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Devlette İstatistikçi Maaşı 2023 Özel Sektör İstatistikçi Maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Mesleklerle ilgili yazı dizilerimiz devam ediyor. Bu makalemizde ise İstatistik alanında görev yapan “İstatistikçi” olarak görev yapan personellerin aldığı aylık ücretleri inceleyeceğiz. Hem devlette hem de özel sektörde bu kadroda binlerce kişi istihdam edilmektedir. İş olanakları oldukça geniş olan bu meslek hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Ancak hiç şüphesiz en çok sorulan soru personellerin aldığı aylık ücretler yani kazançlarıdır. Peki istatistikçi nedir? Kimdir? İstatistikçi ne iş yapar? İstatistikçi çalışma şartları ve saatleri nasıl? Devlette ve özel sektörde istatistikçi maaşları 2023 ne kadar?

İstatistikçi Maaşları Ne Kadar?

İstatistikçi Nedir? Kimdir? 

Meslekle ilgili bilgi vermeden önce İstatistik alanı ile bilgi vermek gerekir. İstatistik belirli bir amaç, hedef, kapsam doğrultusunda veri toplamak, tablo ve grafiklerden faydalanmak, ortaya çıkan sonuçları incelemek ve yorumlamak anlamına gelir. Bir sonuç çıkarmak için verileri incelemek ve sayılarla ifade etme biçimi olarak da tanımlanabilir. Matematiğin alt dalı olan istatistik bilimi dünyada pek çok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde yapay zekanın da gelişimiyle bu alanda çığır açan gelişmeler olmaktadır. İstatistikçi ise bu alanda faaliyet gösteren kişidir. Teorik ve uygulamalı faaliyetlerle alanda görev yapar. Devlette ve özel sektörde çalışabilen bu kişiler istatistiksel bilgiyi diğer alanlardaki bilgilerle birleştirerek bir sonuca ulaşabilmektedir. Temelde sonuçlara ulaşabilmek için hesaplamalar yapan, big datayı yani değerlendirilmemiş veriyi elden geçiren kişidir.

İstatistikçi Ne İş Yapar?

  • Belirli bir amaç doğrultusunda veri toplar. Çözümlemek ve incelemek için istatistiksel yöntemlerden faydalanır.
  • Tarımsal faaliyetler, endüstriyel üretim artışı, nüfus artışı, ekonominin ne kadar geliştiğini inceler.
  • Yaptığı incelemeleri grafikler ve tablolar ile anlatma yoluna gider.
  • İstenilen alanlarda sayısal veriler toplar. Çözümler ve geleceğe yönelik tahminler yürütür.
  • Sosyal bilimler alanında veya mühendisliğin içerisinde olasılık, istatistik faaliyetlerini yürütür.
  • Örneğin bir silahın ya da makinen hata payı, çalışma ihtimali, test faaliyetleri ile ilgili çalışabilir.

İstatistikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Personellerin çalışma ortamı düzenli ve sterildir. Rahat bir ortamda çalışırlar. Bilgisayar, telefon, yazıcı, fotokopi makinesi gibi teknolojik donanımlara erişimleri vardır. Masa başı çalışırlar. Kendilerine ait ofis ve masaları bulunur. Çalışma saatleri ise iş yoğunluğuna bağlı olarak değişse de düzenlidir. Devlette 08.00-17.00 saatleri arasında çalışan personeller özel sektörde genellikle 09.00-18.00 saatleri arasında görev yapar.

İstatistikçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Meslekle ilgili en çok merak edilen alınan ücretlerdir. Memur olmak isteyen, ilgili bölümlerde okuyan, bu mesleği yapmak isteyen kişiler aylık kazançlarla ilgili araştırma yapmaktadır. Devlette ve özel sektörde çalışanlara verilen ücretler arasında büyük farklar olabilmektedir. Ayrıca ödenen ücretleri etkileyen pek çok unsur vardır. Tercihiniyap ailesi olarak meslekle ilgili tüm detayları inceledik ve ödenen maaşları sizler için listeledik. İşte istatistikçi maaşları 2023…

Devlette İstatistikçi Maaşı 2023

Kamuda teknik hizmetler sınıfı içinde görev yapan personeller özlük haklarının yükseltilmesini istemektedir. Ek 3600 göstergeden faydalanmak isteyen istatistikçiler bu sayede emeklilik haklarının da iyileşmesini arzular. Memuriyete girişte 8/1 derecesinde olan personeller ek tazminat, ek ödeneklerden faydalanabilir. Ayrıca mahalli idarelerde görev yapanlar sosyal denge tazminatı ve ikramiye gibi ücretlerden de faydalanabilir. Ayrıca aile-çocu durumu, asgari geçim indirimi, sigorta ve BES kesintisi, eğitim ve yabancı dil durumu gibi değişkenlere bağlı olarak aylıklar değişebilir.

8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan personel 15 bin TL civarında maaş almaktadır.

Maliye Bakanlığı ve GİB’e Naklen Geçiş Nasıl Olur?

Özel Sektör İstatistikçi Maaşı 2023

Özel sektörde her meslek için başlangıç seviyesindeki maaşlar oldukça düşüktür. İstatistikçiler de mesleğe başladıklarında asgari ücret veya biraz daha fazla ücret almaktadır. Deneyim kazandıkça, meslekle ilgili detaylara hakim olundukça kazançlar da artmaktadır. Özellikle de bilgisayar, yapay zeka, kodlama ve yabancı dil konusunda kendini geliştiren personellere yüksek maaş ödemeleri yapılabilir. Bu kapsamda özel sektörde istatistikçi maaşları 2023 12 bin 500 TL ile 18 bin TL arasında değişebilmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

İstatistikçi nasıl olunur?

İstatistik uzmanı olabilmeniz için üniversitelerin 4 yıllık İstatistik, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olmanız gerekir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.