kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DEVA Partisi Ne Zaman Kurulmuştur, DEVA Partisi'nin Kurucular Kurulunda Kimler Bulunmaktadır?

Ülkemizin siyasi tarihinde kırılma anlarından bir tanesi olarak nitelendirilebilecek gelişme 9 Mart 2020 tarihi itibariyle Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi'nin kurulmasıyla yaşanmıştır. Ülkemizde Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı, Dışişleri Eski Bakanı ve Eski Başbakan Yardımcısı olarak görevler yapan Ali Babacan, bu tarihte DEVA Partisi kuruluş başvurusunu İçişleri Bakanlığı'na teslim etmiştir. Peki, DEVA Partisinin Kurucular Kurulu listesinde kimler yer almıştır? İşte detaylar…

A+
A-

Dünya gündeminin koronavirüs ile meşgul olduğu günlerde ülkemizin siyasi tarihinde çok önemli bir gelişme yaşanmıştır. Ülkemizde de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart 2020 tarihinden bir gün önce 9 Mart 2020 tarihinde Sayın Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisinin kuruluş başvurusunu İçişleri Bakanlığı’na teslim etmiştir. Kuruluş başvurusunun bakanlığa verilmesiyle birlikte DEVA Partisi resmi olarak kurulmuştur. Bilindiği üzere Ali Babacan, Adalet ve Kalkınma Partisinde  kurucu üye olarak siyasete atılmış ve parti içerisinde bir çok önemli görevde bulunmuştur. 3 Kasım 2002 Genel Seçimleriyle birlikte 22. Dönem milletvekili olmuştur. 58’inci ve 59’uncu T.C. Hükümetlerinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı görevini yürütmüştür. Devlet Bakanlığının yanı sıra 3 Haziran 2005 tarihinde Avrupa Birliği ile ülkemizin müzakere sürecinin yürütülmesi için, Babacan’a Başmüzakereci görevi de verilmiştir. 22 Haziran 2007 Genel Seçimlerinde Ankara milletvekili olarak seçilen Ali Babacan, 29 Ağustos 2007 tarihinde 60. T.C. Hükümeti’nin Dış İşleri Bakanı olarak atanmıştır. Babacan 1 Mayıs 2009 tarihinden, 28 Ağustos 20015 tarihine kadar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 22. 23. 24. ve 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekilliği yapmıştır.

DEVA Partisi Kurucusu Sayın Ali Babacan’ın siyasi kariyerinden öncesi, eğitim hayatı da başarılarla dolu bir karneye sahiptir. Ankara TED Koleji’nden 1. olarak mezun olan Babacan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümünde de 4.00 derece ile birinci olarak mezun olmuştur. Ali Babacan ODTÜ’de o yıl mezun olan tüm öğrenciler içerisinde birinci olmuştur. Bu başarılarını Amerika’da kazandığı bursla taçlandıran Babacan, Chicago’da bulunan Nortwestern Üniversitesi Kellogg School of Management’da İşletme dalında yüksek lisans (MBA) yapmıştır.

Ülkemizde sayılı insanda bulunan eğitim ve siyasi kariyere sahip olan Ali Babacan; temsil gücünü, diplomatik yeteneğini, ekonomi bilgisini ve siyasi tecrübesini yeni bir sahaya taşımak adına DEVA Partisini kurmuştur. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ismiyle kurulan partinin 90 kişilik Kurucular Kurulu listesinde eski bakanlara yer vermiştir. Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Selma Aliye Kavaf DEVA Partisi’nin kurucular kurulu listesinde yer almıştır.

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Listesinde Yer Alan İsimler

Yeni partinin 90 kişilik Kurucular  Kurulu listesinde, Genel Başkan olan Ali Babacan, ilk sırada yer alırken, diğer isimlerle ilgili “alfabetik” sıralama yapılmıştır. AKP hükümetlerinde bakanlık görevi yapan Ali Babacan’ın yanısıra, Adalet Eski Bakanı Sadullah Ergin, Sanayi Eski Bakanı Nihat Ergün, Kadın ve Aileden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, parti kurucuları arasında yer almıştır.

Mazlum-Der yöneticileri Ahmet Faruk Ünsal ile Mehmet Emin Ekmen’in de aralarında yer aldığı eski AKP Milletvekilleri, Abdürrahim Aksoy, Ali İhsan Merdanoğlu, Hasan Karal, Hatice Dudu Özkal, Çankırı’daki ‘FETÖ Çatı Davası’nda tutuksuz sanık olarak da yargılanan İdris Şahin, Kerem Altun, Medeni Yılmaz, Metin Kaşıkoğlu, Mustafa Nuri Akbulut, Abdurrahman Müfit Yetkin, Kurucular Kurulu’nda yer alan isimler olmuştur.

DEVA PARTİSİ KURUCULAR KURULU LİSTESİ
Ali Babacan Evrim Rızvanoğlu Mehmet Şanver
Abdurrahim Aksoy Fahriye Oya Kuyumcu Meltem Gürler
Abdurrahman Bilgiç Fazıl Hüsnü Erdem Merve Mollamehmetoğlu Keleş
Abdurrahman Müfit Yetkin Ferayi Ökmen Metin Gürcan
Ahmet Burçin Yereli Furkan Aydoğan Metin Kaşıkoğlu
Ahmet Edip Uğur Gül Didem Pekuz Muhammed İkbal Seyda
Ahmet Ergin Gülay Göktürk Mustafa malik Yıldırım
Ahmet Faruk Ünsal Gülçin Avşar Mustafa Ergen
Ali İhsan Merdanoğlu Haldun Hakcı Mustafda Nuri Akbulut
Ali Rıza Babaoğlan Hasan Canpolat Mustafa Satıcı
Ali Ufuk Yaşar Hasan Karal Mustafa Uçak
Altuğ Ankaralı Hatice Dudu Özkal Mustafa Yeneroğlu
Arzu Kılıçlar Hatice Selvi Demirel Münevver Helün Fırat
Ayşe Ezgi Yıldırım Hüseyin Nalbantoğlu Nazlı Seda Vural
Bahar Ekşi İbrahim Alper Akalın Nevim Bilici
Baran Deniz Bağatur İbrahim Dönertaş Nihat Ergün
Bekir Sıtkı Aslan İbrahim Gezer Oğuzhan Aygören
Bilgehan Çetiner İbrahim Halil Çanakçı Ömer Rıfat Gencal
Birol Aydemir İdris Şahin Ramiz Ongun
Burak Dalgın İhsan Günaydın Rojat Ölmez
Burcu Yağan İlker Çelik Sadullah Ergin
Bünyamin Ünlü Kadircan Köşdere Sanem Oktar Öğüt
Canberk Demirci Kadriye Esra Aygün Sedat Kadıoğlu
Cavit Dağdaş Kemal Can Gür Selma Aliye Kavaf
Cem Avşar Kerem Altun Seyit Halil Özsoy
Cennet Uslu Kerem Yavaşça Tuğba Tapsız
Deniz Karakullukçu Mahmut Sami Topbaş Tunahan Elmas
Doğa Şanlıoğlu Medeni Yılmaz Yasemin Bilgel
Elif Esen Mehmet Avcı Zehra Zeynep Dereli
Essum Aslan Mehmet Emin Ekmen Zeynep Tatar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.