kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hazine ve Maliye Bakanlığında Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavı Resmi Gazetede Yayımlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığında çalışan personel için gelir uzman yardımcısı ve defterdarlık uzman yardımcısı olmalarını sağlayacak düzenleme 12 Haziran 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Resmi gazetede yayımlanarak kanunlaşan kurum içi uzmanlık sınavı 5 yıl içerisinde iki kez yapılacak.

A+
A-

12 Haziran 2019 tarih ve 30799 sayı ile resmi gazetede yayımlanan 7176 sayılı kanunla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kadrolarında çalışan personele, 5 yıl içerisinde iki kez yapılacak kurum içi özel uzmanlık sınavına katılma hakkı tanındı. Bu kanunla birlikte Maliye Eski Bakanı Naci Ağbal tarafından sözü verilen ve Berat Albayrak tarafından yeniden gündeme getirilen kurum içi uzmanlık sınavı kesinlik kazanmış oldu. 5 yıl içerisinde iki kez yapılacak sınav için şartlarda resmi gazetede açıklandı. Bu durum Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından uzun süredir ilan edilmeyen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı kadrosunun da gelmesini zor duruma soktu. İİBF ve SBF mezunları için Gelir Uzman Yardımcılığı ve Defterdarlık Uzman Yardımcılığı gibi kadrolarla en fazla alımı gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi gazetede yayımlanan bu kanundan sonra bu fakültelerden mezun olanlara kaç kişilik kadro açacağı belirsizlik kazandı. İşte, resmi gazetede yayımlanan karara ilişkin maddeler şu şekildedir:

“Geçici Madde 1 – Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kadrolarında bulunan ve sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapan, uyarma ve kınama hariç son üç yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan, Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı olabilmek için yaş ve öğrenim alanı şartları hariç mevzuatında öngörülen diğer şartları taşıyan personelden; usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenerek kadrolarında bulundukları Kurum tarafından bu maddenin yayımı tarihinden itibaren, beş yıl içinde iki defa yapılacak sınavda başarılı olanlar, kurumlarında Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı kadrolarına atanırlar.” Kamu Haber

Resmi gazetede yayımlanan kanun metnine göre:

1- Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığında, sınav tarihi itibariyle en az 3 yıldır çalışanlar sınava girebilecek.

2- Sınava gireceklerin uyarma veya kınama hariç bir disiplin cezası almamış olması gerekiyor.

3- Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı olabilmek için yaş ve öğrenim alanı şartları aranmayacak.

4- İki kurumda çalışan memurlar, beş yıl içinde iki defa yapılacak sınava girebilecek.

5 yıl içerisinde iki kez yapılacak olan bu sınavlar, İİBF ve SBF mezunlarının az olan kadrolarının bir kısmının daha elden gitmesine sebep olacaktır. 500 bin İİBF/SBF mezunu için, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından gitgide azalan kadrolar, bugün yayımlanan bu kanun metniyle birlikte sıfırlanma aşamasına doğru gerileme yaşayacaktır. Henüz bir gelecek hayali dahi kuramayan İİBF/SBF mezunlarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2019 yılı içerisinde herhangi bir kadro ilanı verilmemişken, resmi gazetede yayımlanan bu kanunla birlikte kurum içi uzmanlık sınavının resmilik kazanması İİBF/SBF mezunlarının sınavı mıdır? Her zaman ve her yerde ifade ettiğimiz gibi bu kadrolar yeni mezunlara tahsis edilmesi gereken kadrolardır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarda gündeme dahi gelmeyen bu türden kurum içi özel uzmanlık sınavı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından neden dikkate alınmıştır? Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kurum içi özel uzmanlık sınavlarının yapıldığı zamanlarda normal uzmanlık sınavlarıyla da yeni mezunlar için alım yapılıp yapılmayacağının takipçisi olacağımızı bilinmesini isteriz.

Yorumlar

  1. kader şamlı Avatar kader şamlı dedi ki:

    ÇOK DOĞRU BİR KARAR.ANCAK SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI KADROSU MALİYEYE TAHSİS EDİLSİN DİYE BEKLİYORUZ