kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hemşire Maaşları 2023 Ne Kadar?

Hemşire Maaşları 2023 Ne Kadar? Özel sektörde ve devlette hemşire maaşları 2023 ne kadar? Yeni başlayan hemşire maaşı 2023 ne kadar? Hemşire çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Hemşire ne iş yapar? İşte hemşirelerin 2023 yılında aldıkları ücretlere dair her şey…

A+
A-

Türkiye’de en önemli sektörlerin başında sağlık sektörü gelmektedir. Ülkede binlerce kişi sağlık sektörü içerisinde görev yapmaktadır. Yine binlerce öğrenci, genç, işsiz sağlık sektöründe çalışmak istemektedir. Dünyada sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde verildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de sağlık alanındaki mesleklere de büyük bir değer verilmektedir Özellikle de hemşire olarak çalışan personellere halk arasında büyük saygı duyulmaktadır. Ayrıca sağlık sistemi içerisinde hemşire olarak çalışan personeller vazgeçilmez önemde bir görev yürütür. Ayrıca sektördeki en kalabalık meslek grubu da yine hemşirelik mesleğidir. Hemşirelik mesleği ülkedeki en popüler meslek olduğu için binlerce kişi her gün meslek hakkında sorular sormaktadır. Özellikle de hemşirelerin ne kadar maaş aldığı çok merak edilmektedir. Peki hemşire nedir? Ne demek? Kimdir? Hemşire ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Hemşire çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde hemşire maaşları 2023 ne kadar?

Hemşire Nedir? Hemşire Nasıl Olunur?

Hemşire Nedir? Kimdir?

Kelimenin kökeni Farsça’dır. Bir meslek grubuna verilen isimdir. Personeller doktorlar, hekimler tarafından verilen tedavileri uygulamakla görevlidir. Hemşireler hastaların bakımlarıyla ilgilenir, tedavi süreçlerini denetler, görev bölgelerindeki düzeni sağlarlar. Sağlık eğitimi alma zorunluluğu olan personeller sağlık alanında yetkili personeller olarak son derece önemli görevler üstlenirler. Ayrıca hemşire kelimesi kız kardeş ve bacı anlamına da gelmektedir. Türk Dil Kurumunun bu kelime için yaptığı tanımlamalar ve verdiği örnekler ise aşağıdaki fotoğrafta yer almaktadır.

Hemşire Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Sağlık hizmetlerinin merkezinde bulunan hemşirelerin görev ve sorumlulukları sayarak bitmez. Devlette ve özel sektörde görev yapan hemşireler hastanelerde, polikliniklerde, aile hekimliklerinde, özel muayenehanelerde, özel olarak, kurumlarda, şirketlerde istihdam edilebilir. Görev yaptıkları sektöre, kuruma, firmaya ve çalıştıkları birimlere göre personellerin görev ve sorumlulukları da değişebilmektedir.

Hemşireler doktorlar, hekimler, amirler tarafından verilen tedavi ve talimatları uygular.

Hastaların tedavi süreçleri ile ilgilenir. Hastalara yardımcı olur.

Görev bölgelerindeki düzeni, hijyeni sağlar.

Hastaların bakımlarıyla ilgili işlemleri yürütür. Tedavi süreçlerini değerlendirir ve denetler. Planlamasını gerçekleştirir.

Hastaları tedavi, tetkik işlemleri için hazırlar.

Operasyon öncesinde ve sonrasında hastaların bakımlarını ve hazırlık süreçlerini tamamlar.

Hastaların tedavi süreçlerini izler, notlar alır. Tıbbi olarak durumunu rapor haline getirir.

Hastalardan kan alır, süreci kayıt altına alır. Kan basıncı, şeker, hastalık, ateş ölçümlerini yapar. Serum tedavilerini uygular.

Acil durumlarda anında hastalara müdahale ederler. Hastalara ve yakınlarında psikolojik olarak destek verir.

Görev bölgelerinde farklı birimler arasında koordinasyonu sağlarlar.

 

Hemşire Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Hemşirelerin çalışma ortamları son derece hijyeniktir. Görev yaptıkları birimlerde kendilerine ait bir oda, ofis bulunur. Genellikle nöbet sistemiyle çalışırlar. Bu nedenle çalışma saatleri, çalışma günleri değişebilmektedir. Görev yaptıkları alanda her türlü teknolojik alete erişimleri vardır. Ancak son derece zorlu ve kritik bir görev yaparlar. Her gün binlerce hasta, hasta yakını ve mesai arkadaşlarıyla ilgilenmek, iletişim kurmak oldukça zordur. Çalışma saatleri normal şartlarda sabah 09.00 akşam 17.00 arasındadır. 1 saat öğle yemeği molası ve her saat başı ihtiyaç molaları bulunur. Nöbet durumuna bağlı olarak gece yarısı, akşam saatlerinde veya sabaha karşı görev yapabilirler.

Özel sektörde hemşirelerin çalışma şartları ve çalışma saatleri de kamuyla hemen hemen aynıdır. Ancak özel sektörde görev yapan personellerin daha dikkatli, daha yoğun ve daha stresli çalıştığını söylemek gerekir. Çünkü özel sektör şartları ile devlet memuru olmak arasında bazı farklar bulunur. Özel sektörde çalışma saatleri de devlete kıyasla daha ağır olabilir. Personeller günde en az 9 saat çalışır. Ayrıca nöbet sistemine göre sabah, akşam veya gece yarısı çalışmaları mümkündür. Özel sektörde hemşirelerin daha fazla donanıma sahip olduğu ve daha konforlu dinlenme alanları olduğu da bilinmelidir.

 

hemsire nedir ne is yapar

 

Hemşire Maaşları 2023 Ne Kadar?

Hemşire maaşları devlette ve özel sektörde farklılık gösterebilmektedir. Özel sektörde personellere ödenen maaşlar genellikle daha düşüktür. Devlette ise belirli bir standart bulunmaktadır. Sağlık sektöründe çalışan, hemşire olmak isteyen, sağlık sektöründe çalışmak isteyen milyonlarca kişi hemşire maaşlarını merak etmektedir. Bu nedenle 2023 yılında hemşire maaşlarına ilişkin kapsamlı bir inceleme hazırladık. Özel sektörde hemşire maaşları oldukça düşüktür. Ancak kurumdan kuruma, firmadan firmaya da değişiklik gösterebilir. Ancak özel sektörde hemşire maaşları 2023 en düşük 22 Bin 500 TL seviyelerindedir. Personeller deneyim kazandıkça personellerin maaşları kademeli olarak 25 bin TL’ye daha sonra da 30 Bin 500 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Çok özel, çok lüks ve performans kalitesine önem veren az sayıdaki sağlık kuruluşları ise personellerine 35 bin TL’ye kadar maaş verebilmektedir. Devlette ise maaşlar özel sektöre kıyasla daha yüksektir. Örneğin devlette en düşük hemşire maaşı 2023 itibariyle 26 bin 500 TL seviyesindedir. Nöbet ücretleri, mesai, döner sermaye, deneyim, hizmet yılı, eğitim durumu, aile ve çocuk yardımı gibi ücretlere bağlı olarak en yüksek hemşire maaşı ise 30 bin 500 TL’ye kadar yükselebilir.

Devlette Hemşire Maaşları 2023

Devlet memurlarının maaşları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında artmaktadır. Ayrıca oluşan enflasyon farkı da maaşlara yansıtılmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında devlette hemşire maaşları önemli ölçüde yükselmiştir. İşte derece ve kıdemine göre devlette hemşire maaşları…

8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan hemşire maaşları 2023 25 bin 500 TL seviyesindedir.

NOT: Personellerin evli olup olmadığına, eğitim durumlarına, döner sermaye ve mesai ücretlerine, ek tazminatlara, aile ve çocuk yardımına göre hemşire maaşları artabilmektedir. Öyle ki ek ödeneklere bağlı olarak yukarıda yer alan hemşire maaşlarının 500 TL’ye kadar artabileceğini söylemek mümkündür.

Özel Sektörde Hemşire Maaşları 2023

Özel sektörde maaşlar kamuya kıyasla oldukça düşüktür. Özellikle de mesleğe yeni başlayan tecrübesiz personellerin asgari ücretle işe alındığını söylemek gerekir. Asgari ücretle işe alınan personeller deneyim kazandıkça daha yüksek maaşlar alabilmektedir. Bu kapsamda özel sektörde en düşük hemşire maaşları 2023 22 bin 500 TL seviyesindedir. 5-10 yıl deneyimli hemşirelere 26-28 bin TL maaş verilirken 10 yıl ve üstünde deneyime sahip personellere ise 29-32 bin TL maaş ödemesi yapılır.

Yeni Başlayan Hemşire Maaşı 2023

Devlette yeni başlayan hemşire maaşı 26 bin 500 TL seviyesindedir. Ancak personelin evli olup olmamasına, eğitim durumuna, çocuk sahibi olup olmamasına, AGİ, döner sermaye, ek tazminat ücretlerine ve sigorta, BES ve sendika kesintilerine göre değişebilmektedir. Özel sektörde yeni başlayan hemşire maaşı 2023 ise 22 bin 500 TL seviyesindedir. Bu ücrette hemşirenin kendisini nasıl geliştirdiği ve çalıştığı kurumla ilgilidir.

 

Hemşire İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu 2023

Gereken eğitimleri aldıktan sonra hemşire olarak iş arayan kişilerin işsiz kalması gibi bir durum söz konusu değildir. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl binlerce hemşire alımı gerçekleştirilmektedir. Sözleşmeli olarak işe alınan personeller daha sonra kadroya geçebilmektedir. Devlette işe giremeyen personeller ise birkaç gün içinde özel sektörde iş bulabilir. Türkiye’deki en büyük sektörlerden biri olan sağlık sektöründe her gün yüzlerce hemşire alımı yapılmaktadır. Özellikle de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde işe girmek oldukça kolaydır. Devlette hemşire olmak için gereken eğitim sürecini tamamlamak ve KPSS’ye girerek yüksek puan almak yeterlidir. Özel sektörde işe girmek için ise hastanelerin, sağlık kurumlarının aradığı şartları taşımak, eğitim şartını karşılamak yeterlidir. Devlette hemşire alımına ilişkin tüm bilgileri Tercihiniyap sitesinden ve forum sayfasından takip edebilirsiniz.

Hemşire Yardımcısı Maaşları Ne Kadar Oldu?

Bir hemşire kaç saat çalışır?

2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.

Yorumlar

  1. Hemşir Avatar Hemşir dedi ki:

    Kendim için en uygun meslek olarak seçtiğim bu meslekte büyük özveri ve çaba gösteriyoruz. Evet aldığımız maaş fena değil ama bunu sonuna kadar hak ediyoruz.