kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ÖSYM Sınav Görevlisi Nasıl Olunur?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan genel sınavlarda sınav görevlisi nasıl olunur? ÖSYM sınav görevlisi olma şartları nelerdir? Kimler ÖSYM'nin sınavlarında sınav görevlisi olarak çalışabilmektedir? ÖSYM tarafından sınav görevlisi yapılan kişiler hangi sınavlarda görev almaktadır? Sınav görevlileri hangi kişiler arasından seçilmektedir? İşte detaylar…

A+
A-

ÖSYM Sınav Görevlisi Nasıl Olunur?

Biliyorsunuz ki ÖSYM tarafından her yıl pek çok sınav yapılmak ve ülkemiz genelinde bazı merkezler seçilerek sınavlar gerçekleştirilmektedir. Bizler de bu yazımızda ÖSYM sınav görevlisi nasıl olunur bunun  cevabını verdik.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından her yıl onlarca sınav yapılmaktadır. Bu sınavların büyük bölümü özel niteliğe sahip kişilerin katılabileceği sınavlar olduğu gibi, ülke genelinde uygulanacak olan sınavları da ÖSYM uygulamaktadır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Yabancı Dil Sınavı (YDS), Akademik Pesonel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ve Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) gibi sınavlar ösym tarafından yapılmaktadır. ÖSYM bu sınavların uygulandığı günlerde de sınav görevlileri çalıştırmaktadır. ÖSYM, sınav görevlilerini belirli niteliklere sahip adaylar arasından seçmektedir. Biz de bu konu hakkında bilgi vermek adına ÖSYM sınav görevlisi olma şartlarını belirtmek istiyoruz.

ÖSYM Sınav Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

ÖSYM tarafından sınav görevlileri üç ana grupta belirlenmektedir. Bu üç grubun belirlenmesinde gerekli olan kriterler birbirinden farklılık arz etmektedir. Bu gruplar; A Grubu Görevlendirmeler, B Grubu Görevlendirmeler ve C Grubu Görevlendirmek olmak üzere ayrılmaktadır. Elbette her üç grup içerisinde de yer almak isteyen adaylarda farklı bir takım özellikler bulunmalıdır. Meslekler

A Grubu Görevlendirmelerde Kimler Yer Alabilir?

A Grubu Görevlendirmelerde yer alan kişiler; Bina yöneticisi, engelli salon görevlisi, cezaevi görevlisi, hizmetli ve yerel sınav evrakı koruma görevlisi olmaktadır.

  • Kimler Büro Yöneticisi Olabilir? YÖK ‘e ait binalarda Dekan ve Dekan Yardımcısı/Yüksekokul Müdürü ve Yüksekokul Müdür Yardımcısı veya Fakülte Sekreteri olmaktadır. MEB’e bağlı okullarda ise Okul Müdürü veya Müdür Yardımcıları büro yöneticisi olabilmektedir.
  • Kimler Engelli Salon Görevlisi Olabilir? Sınav koordinatörleri tarafından engelli adayların sınavlarını yapabilmeleri için birisi okuyucu ve birisi de işaretleyici olmak üzere görevlendirilen kişilerdir.
  • Kimler Cezaevi Görevlisi Olabilir? Sınav koordinatörleri tarafından sınav esasları ve koşullar dikkate alınarak atanan kişilerden oluşmaktadır.
  • Kimler Hizmetli Olabilir? Hizmetliler halihazırda çalışmakta oldukları binalarda sınav koordinatörlerine iletilen öneriler doğrultusunda atanmaktadır.
  • Kimler Yerel Sınav Evrakı Koruma Görevlisi Olabilir? Bu kişiler akademisyenler olmak zorundadır. Bazı özel durumlarda YÖK’te görevli memurlar içerisinden de seçilebilmektedir.

B Grubu Görevlendirmelerde Kimler Yer Alabilir?

B Grubu Görevlendirmelerde yer alan kişiler; Bina sınav sorumlusu, bina sınav sorumlusu yardımcısı, salon başkanı, gözetmen, yedek gözetmen ve şehir içi sınav evrakı nakil görevlisi olmaktadır.

  • Kimler Bina Sınav Sorumlusu ve Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı Olabilir? ÖSYM bu pozisyona en üst akademik unvandan başlayarak atama yapmaktadır. Profesör, Doçent ve Doktor şeklinde sıralama yapılmaktadır. Bu görevde yer almak isteyen akademisyenler kendi kurumlarında görevlendirilemezler.
  • Kimler Salon Başkanı Olabilir? İlgili binayı tercih eden akademisyenler arasında puan sıralamasına göre atama yapılır. Yeterli sayıda akademisyen bulunmaz ise, MEB atama yapabilir.
  • Kimler Gözetmen Olabilir? Görevli kılınmış salon görevlisinin unvanına bakılarak, uygun unvanlı aynı binayı tercih etmiş görevliler arasından puan sıralamasına göre atama yapılmaktadır.
  • Kimler Yedek Gözetmen Olabilir? Öncelikli olarak araştırma görevlileri bu görevde bulunabilir. Yeterli sayıda araştırma görevlisi bulunamaması durumunda da MEB’e bağlı okullardan atama yapılır.
  • Kimler Şehir İçi Sınav Evrakı Nakil Görevlisi Olabilir? Bu pozisyonda görev yapacak olan kişiler, YÖK’te çalışmakta olan memurlar içerisinden seçilir. 

C Grubu Görevlendirmelerde Kimler Yer Alabilir?

C Grubu Görevlendirmelerde yer alan kişiler; ÖSYM temsilcisi, ÖSYM engelli temsilcisi ve yöre dışı sınav evrakı nakil ve koruma görevlisi yer almaktadır.

  • Kimler ÖSYM Temsilcisi Olabilir? Profesör ve Doçent unvanında olan kişiler olabilir. Ankara’da faaliyet gösteren Yükseköğretim Kurumlarında çalışan, ÖSYM tarafından verilen eğitimi almış ve Sınav Merkezi Tercih Sistemine dahil edilmiş kişiler arasından seçilir.
  • Kimler ÖSYM Engelli Temsilcisi Olabilir? ÖSYM Başkanlığı tarafından verilen eğitimi almış ve Sınav Merkezi Tercih Sistemi (SMT)’ne dâhil edilmiş olan ÖSYM ve YÖK çalışanları arasından atama yapılır.
  • Kimler Yöredışı Sınav Evrakı Nakil/Koruma Görevlisi Olabilir?  Ankara’da faaliyet gösteren Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan ve ÖSYM Başkanlığı tarafından verilen eğitimi almış olan personel ile ÖSYM ve YÖK çalışanları arasından atama yapılır.

ÖSYM Sınav Görevlisi Tercihi

Sınav görevlilerinin sınav binalarının tercihi, unvanı, puanı ve hizmet yılı esas alınarak atama yapılmaktadır. Atamaların temelinde gönüllülük esası söz konusudur. Bunun için sınavların öncesinde tercihler alınmaktadır. Bu tercih işlemi yapabilecek kişilerin yukarıda yer alan şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Her görevli adayı en az 5 ve en fazla da 20 görev yerini tercih etmektedir. Ancak ÖSYM temsilcileri ve nakil koruma görevlileri en az 1 ve en fazla 8 görev yerini tercih edebilmektedir.

Tablo 1. Akademik ve Milli Eğitim Bakanlığı Unvanları İle Atamaya Esas Teşkil Eden Görevlendirilme Öncelik Sırası
AKADEMİK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
1. Profesör Doktor 12. Müdür
2. Profesör 13. Müdür Yardımcısı
3. Doçent Doktor 14. Öğretmen
4. Doçent
5. Öğretim Görevlisi Doktor
6. Öğretim Görevlisi
7. Araştırma Görevlisi Doktor
8. Uzman Doktor
9. Okutman Doktor
10. Araştırma Görevlisi
11. Okutman
Tablo 2. Bina Yöneticisinin Kurumlara Göre Görevlendirme Öncelik Sırası
FAKÜLTE YÜKSEKOKUL/MESLEK YÜKSEK OKULU MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAĞLI OKULLAR
1. Dekan 1. Müdür 1. Müdür
2. Dekan Yardımcısı 2. Müdür Yardımcısı 2. Müdür Yardımcısı
3. Fakülte Sekreteri 3. Yüksekokul Sekreteri 3. Öğretmen
4. Öğretim Üyesi 4. Öğretim Üyesi
Tablo 3. Şehir İçi Sınav Evrakı Nakil Görevlilerinin Görevlendirme Öncelik Sırası
FAKÜLTE
1. Genel Sekreter
2. Genel Sekreter Yardımcısı
3. Daire Başkanı
4. Enstitü Sekreteri
5. Fakülte Sekreteri
6. Yüksekokul Sekreteri
7. Şube Müdürü
8. Uzman
9. Şef
10. Memur
  • Sınav yapılacak olan bina ve salonların belirlenmesinin ardından A grubu görevlendirmeler, sınav koordinatörlükleri tarafından ÖSYM Yönetim İşlemleri Sistemi (YİS) kullanılarak gerçekleştirilir.
  • B grubu görevlendirmeler ise görev almak isteyen kişilerin sınav binası tercihlerini, GİS sistemini kullanarak yapmalarından sonra gerçekleştirilir.
  • Sınav Koordinatörlüklerinin atama işlemi ve görevlilerden tercih toplama işlemi aynı anda bitirilir ve salon görevlisi olarak atanma işlemi ÖSYM tarafından gerçekleştirilir (B Grubu Görevlendirmeler).
  • A ve B grubu görevli atamalarının bitiminde, “GİS” ortamı Onay/İptal işlemleri için açılır. Bu işlem ile görevliler sistemde belirtilen bitiş tarihine kadar kendilerine verilen görevi onaylayabilir ya da iptal edebilir.
  • Dikkat: Sınav Koordinatörlükleri tarafından ataması gerçekleştirilen görevlilerin de GİS sisteminden Onay/İptal İşlemi yapması gerekmektedir (A Gurubu Görevlendirmeler).
  • Onay/İptal sonrasında boş kalan görev yerlerine Sınav Koordinatörlükleri tarafından tekrar atama yapılır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.