kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İran Nüfusu Ne Kadar Olmuştur?

Dünya nüfusu her yıl artmaya devam ederken, yoğun dış ticaret yaptığımız komşu ülkemiz olan İran'ın nüfusu da artmaya devam etmektedir. İran nüfusu kaç olmuştur? İran nüfusu ne kadar artmıştır? İran'da bulunan Kum ve Meşhed şehirlerinin nüfusu kaçtır? İran Azerilerinin nüfusu kaçtır?

A+
A-

Sınır komşumuz olan İran hakkında merak edilen konulardan biri de nüfusun ne kadar olduğudur. Gelin birlikte İran nüfusu ne kadar olmuştur bakalım…

BM verilerine göre dünya nüfusu itibariyle 8 milyara yaklaşmaktadır. Bu nüfusun çok büyük bölümü Asya Kıtası üzerinde bulunan ülkelerde yaşamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %60’ı Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan içerisinde yaşamaktadır. İki ülkenin toplam nüfusu dünyanın toplam nüfusunun üçte birinden fazlasını oluşturmaktadır. Bu iki ülke dışında Asya Kıtası üzerinde; Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Japonya, Filipinler, Vietnam ve Türkiye içerisinde de nüfus yoğunluğu fazladır.

Ülke olarak 85 milyon nüfusa yaklaştığımız en fazla nüfuslanmış sınır komşumuz olan İran’ın nüfusu da merak edilmektedir. İran İslam Cumhuriyeti bilindiği üzere mezopotamya toprakları üzerinde yüzlerce yıldır hakimiyet sağlamaya çalıştığımız bir ülkedir. Köklü bir tarihe sahip olan İran’ın aynı hakimiyeti bizim üzerimizde de sağlamaya çalıştığı bilinmektedir.

İran Nüfusu Ne Kadar Olmuştur?

İran nüfusu 84 Milyon 620 Bin 316 (84,620,316) olmuştur. Belirtmiş olduğumuz bu nüfus, hesaplanan rakamı göstermektedir. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre yıl ortasında İran nüfusu 85 milyonu aşması beklenmektedir. İran nüfusunun 83,5 milyon olduğu düşünülürse, İran nüfusunun bir yıl içerisinde bir milyondan fazla arttığı görülmektedir. Bu durum İran’da doğurganlık oranının yüksek olduğunu göstermektedir. İran’daki demografik yapıya göz attığımızda da ülke nüfusunun her yıl yaklaşık 1 milyon civarında arttığı görülmektedir. 2010 yılında 73,3 milyon nüfusa sahip İran’da on yılda nüfusun 10 milyondan fazla artış olduğu görülmektedir.

İran’ın Demografik Özellikleri

İran’da yaşayan halkın %75,5’i şehirlerde yaşamaktadır. Nüfusun yaş ortalaması 32 olarak hesaplanmıştır, bu da İran’da nüfusun yaşlanmaya başladığını göstermektedir. 84,6 milyon nüfusa sahip İran, bu nüfus sayısı ile dünya sıralamasında 18. sırada yer almaktadır. Bu nüfusun yarıya yakını erkeklerden oluşurken diğer yarısı da kadınlardan oluşmaktadır. Bütün bu nüfusun yerleşim alanı olan İran toprakları toplam 1,628,550 kilometrekaredir. Irak, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan ülkeleri İran’ın sınır komşusudur. İran para birimi olarak riyali kullanmaktadır. Bu para birimi, Türk Lirasına göre oldukça değeri düşük bir para birimidir.

İran Şehirleri Nüfusu Ne Kadar Olmuştur?

İran’da toplam 79 şehir bulunmaktadır. İran’ın başkenti Tahran’da nüfus oldukça fazladır. Tahran dışında Meşhed, İsfahan, Kerec, Tebriz, Şiraz, Kum ve Ahvaz şehirleri İran’ın en fazla nüfusa sahip şehirleridir. Bu şehirlerin nüfusu şöyledir:

  • Tahran nüfusu : 16,002,859
  • İsfahan nüfusu : 3,989,451
  • Meşhed nüfusu : 3,607,798
  • Kerec nüfusu : 2,512,892
  • Şiraz nüfusu : 1,869,145
  • Tebriz nüfusu : 1,773,183
  • Ahvaz nüfusu : 1,412,825
  • Kum nüfusu : 1,261,124
  • Kirmanşah : 1,083,896

İran’da Azeri Nüfusu Ne Kadardır?

İran’da bulunan nüfusun büyük bölümü Azeri Türklerinden meydana gelmektedir. İran’ın toplam nüfusunun üçte birinden fazlası Azeri kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır. Bu da İran içerisinde 30 milyona yakın Azeri yaşadığını göstermektedir. Tahran’da yapılan bir ankette ankete katılanların yarıdan fazlası Azerice konuştuğunu ifade etmiştir. Bu durum İran’da bulunan Azeri sayısının ne derece ciddi rakamlarda olduğunu göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.