kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşletme Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İşletme bölümü mezunları ne iş yapar? İşletme bölümü mezunları kamuda ne iş yapar? İşletme mezunu kaymakam olabilir mi? İşletme bölümü mezunları özel sektörde hangi alanlarda çalışır? İşletme mezunu bankada ne iş yapar? Her yıl on binlerce mezun veren işletme bölümü mezunları kamuda veya özel sektörde hangi işlerde çalışır? Bu soruların cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

İşletme bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, Siyasal Bilgiler Fakülteleri, İşletme Fakülteleri ve İktisat Fakülteleri içerisinde yer alan bölümlerden bir tanesidir. Ülkemizde yer alan üniversitelerin neredeyse tamamında işletme bölümü bulunmaktadır. Bölüm dersleri Türkçe ve İngilizce olarak okutulabilmektedir. İşletme bölümünün iki yıllık ön lisans şeklinde eğitimi de verilirken, herkes tarafından bilinen işletme bölümünde dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Bu lisans eğitiminde üniversitelerde alınan derslerin dört yıllık kredi toplamı 140 ile 170 kredi arasında değişmektedir. İşletme bölümü ders içeriklerine baktığımızda, İşletme, İktisat ve Muhasebe ağırlıklı olduğunu görülmektedir. Üniversite Rehberi

İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?

Lisans eğitimi verilen işletme bölümlerinde yer alan dersler işletme, iktisat ve muhasebe ağırlıklıdır. Bu derslerin yanı sıra hukuk ve maliye bölümlerinde yer alan derslerin de seçmeli olarak alınması sağlanmaktadır. İşletme bölümlerinde yer alan bazı dersler şu şekildedir:

  • İstatistik
  • Mikro ve Makro İktisat
  • İşletme Bilimine Giriş
  • Pazarlama Yönetimi ve Pazarlama Stratejileri
  • Finansal Muhasebe
  • Finansal Yönetim
  • Maliyet Muhasebesi
  • Ticari İşletme Hukuku

İşletme Bölümü Mezunları Kamuda Ne İş Yapar?

İşletme bölümü mezunları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından açıktan atama ile yapılan ve İİBF, SBF, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanların katılabildiği A kadro kariyer mesleklerin tamamına girebilir. Bu meslekler içerisinde en önemlileri: Kaymakamlık, Sayıştay Denetçiliği, İdari Hakimlik, Merkez Bankası Uzmanlığı, Uzmanlık, Müfettişlik, Denetçilik, Kontrolörlük, Denetmenlik ve Taşra Uzmanlığı şeklinde sayılabilir. Bunlar içerisinde işletme bölümü mezunlarına özel kadro açılan kurum ve kuruluşlar: Hazine ve Maliye Bakanlığı Uzman Yardımcılığı, ÖSYM Uzman Yardımcılığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzman Yardımcılığı, Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı ve TİKA Uzman Yardımcılığı olarak görülmektedir.

İşletme mezunlarının a kadro kariyer mesleklere girebilmesinin koşulu: KPSS lisans sınavında yer alan ve işletme mezunlarını ilgilendiren puan türlerinden yüksek puan almaktır. Bu puan türlerinden aldıkları yüksek puanlar ile kamu kurum ve kuruluşların açmış oldukları sınavlara katılmaya hak kazanan işletme mezunları, bu sınavların yazılı ve/veya sözlü sınavlarından da başarılı oldukları takdirde atanabilmektedir.

İşletme bölümü mezunları kamuda a kadro kariyer mesleklerin yanında bir de b kadro mesleklere girebilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşların merkezi atama veya açıktan atama ile aldıkları çeşitli memurluk kadrolarına veya sözleşmeli personel alımlarına işletme bölümü mezunları girebilmektedir. Açıktan memur veya sözleşmeli personel alan kamu kurum ve kuruluşları şunlardır: Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Posta Televizyon Telefon A.Ş. Devlet Hava Meydanları A.Ş. gibi. İşletme mezunları açıktan atama yapan bu kurumlarla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından açılan, Komiserlik ve Polislik sınavlarına da katılabilmektedir.

İşletme bölümü mezunlarının bazı kamu kurum ve kuruluşlarına atandığı merkezi atama KPSS 2018/1 taban puanlarını görmek İçin tıklayınız.

İşletme Mezunu Kaymakam Olabilir Mi?

İşletme bölümü mezunlarının kaymakam olmalarında engel yoktur. İçişleri Bakanlığı tarafından ÖSYM’ye yaptırılan kaymakamlık yazılı sınav sonuçlarına göre başarılı olan her İİBF veya SBF bölümü mezunu kaymakam olabilir. ÖSYM tarafından yapılan yazılı sınav sonuçlarına göre, dört katı kadar aday İçişleri Bakanlığı tarafından sözlü sınava katılmaktadır. Bu sınavı da başarı şekilde tamamlayan adaylar, Kaymakam olarak atanmaktadır. Ayrıca işletme bölümü mezunları Sayıştay Denetçisi de olabilmektedir.

İşletme Bölümü Mezunları Özel Sektörde Ne İş Yapar?

İşletme bölümü, diğer İİİBF bölümleri gibi çok kapsamlı bir ders programına sahip değildir. Bu nedenle bölüm mezunlarının özel sektör yelpazesinin çok geniş olmadığını belirtmeliyiz. İşletme bölümü mezunları özel sektörde: İşletme yöneticisi, bankacı, pazarlama yöneticisi, yönetim organizasyon sorumlusu, finans direktörü, iç ve dış ticaret sorumlusu ve istatistikçi olabilir. Bununla birlikte, kendi işletmesini açan, uluslararası finans ve ticaret sektöründe çalışan, mali müşavirliklerde veya gümrük müşavirliklerinde çalışan işletme mezunları da vardır. Şartlar ne olursa olsun üniversite mezunu olmanın avantajları her fırsatta kişileri ön plana çıkarmaktadır. Bir mağazada çalışanlar arasında şef, müdür yardımcısı veya müdür belirlenecekse bile öncelikli olanlar üniversite mezunu kişilerdir.

İşletme Bölümü Mezunları Bankalarda Hangi Pozisyonda Çalışır?

İşletme bölümü mezunlarının kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan pozisyonlardan sonra masa başı iş olarak çalışabilecekleri alan bankalardır. Bankalarda iş yoğunluğu olduğunu ve tempolu çalışma gerektirdiğini belirtmek gerekir. Her İİBF ve SBF bölümü mezunun girebildiği bankalarda çeşitli pozisyonlar vardır. Bankalar unvanları içerisinde: Müfettişlik, İç Kontrolörlük ve Uzmanlık gibi kariyer meslekler diğer çalışma alanlarına göre daha rahattır. Gişe görevlisi ve servis görevlisi unvanları da işletme bölümü mezunlarının çalışabilecekleri diğer alanlardır.

İşletme bölümü hakkında sormak istediklerinizi forum sayfamıza yazabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Gülten Tekin Avatar Gülten Tekin dedi ki:

    İstediğim bölüm bu ve hangi işi yaptıklarını tam olarak bilmiyordum gerçekten çok güzel anlamışsınızdır emeği olan herkese teşekkür vederim