kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşletme Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere Girmelidir?

Üniversitelerin İşletme bölümünden mezun olan adaylar KPSS'de hangi oturumlara katılacak? Hangi oturumlara ve testlere başvuracak? İşletme mezunlar hangi puan türleri için sınava girecek? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

İşletme Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara ve Testlere Girmelidir?

İşletme bölümü pek çok kişi tarafından tercih edilen bir bölümdür. Ülkemizde işletme mezunların da oldukça fazladır. Peki işletme mezunları KPSS de hangi oturumlara ve testlere girmelidir, gelin birlikte bakalım…

Üniversitelerin İşletme bölümünden mezun olan adaylar KPSS’de hangi oturumlara girecek? İşletme mezunları KPSS Lisans, KPSS A Grubu sınavlarından hangilerine girmelidir? İşletme mezunları KPSS’de hangi oturumlara başvuruda bulunmalıdır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

İşletme Bölümü Nedir?

İşletme bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasal Bilgiler gibi fakültelerinde, öğrencilerine; bir işletmenin kurulması, kuruluşundaki temel gayeleri, işletmenin sürdürülebilirliği, işletmenin yönetim ve idaresi, çalışan psikolojisi ve eğilimleri gibi konularda detaylı bir şekilde öğrenim gerçekleştirdiği lisans programıdır. İşletme bölümünden mezun olan adayların temelde yönelimi özel sektöre olmakla birlikte bazı işletme mezunları kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara yerleşmek de isteyebilmektedir.

Bu şekilde kamu kurumlarında çalışmayı isteyen işletme bölümü mezunu adayların karşısına çıkan ilk safha haliyle Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’dır. İşletme bölümü mezunu adayların KPSS’ye iki yönden katılma imkanları bulunmaktadır. Bu yönler KPSS A Grubu sınavlarına katılarak a grubu kariyer mesleklere yerleşmek ile KPSS Lisans sınavına katılarak b grubu memurluklara yerleşmektir.

KPSS A Grubu ve B Grubu sınavlarının ayrımına ve kamuda yer alan a grubu ve b grubu kadrolara dair daha detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşacağınız yazımızda erişebilirsiniz;

İşletme Mezunları İçin KPSS B Grubu Nedir?

Üniversitelerin işletme bölümlerinden mezun olan adayların, kamu kurumlarında yer alan kadrolara girebilmeleri için her şartta KPSS’nin Lisans oturumuna katılmaları gerekmektedir. Ancak KPSS Lisans oturumuna tek başına girecek olan adaylar, bu sınavdan aldıkları puanları kullanabilmek için, bu sınava sadece çift yıllarda katılmalıdırlar. Şöyle ki; Adaylar b grubu memurluklara girmek için katılmaları gereken KPSS Lisans oturumuna eğer 2020, 2022 gibi sonu çift rakamla biten yıllarda girerseler, almış oldukları puanları b grubu kadrolar için kullanabilirler. Aksi halde adayların tek yılda katılacaklar KPSS lisans sınavından almış oldukları puanların b grubu kadrolarda kullanımı mümkün değildir.

Ancak adaylar KPSS Lisans sınavına katılır, ardından KPSS A Grubu oturumlarına da katılırlarsa, tek ya da çift yıl farkı olmaksızın almış oldukları puanları A Grubu kadrolara atanmak için kullanabilmektedirler. B grubu için olan tek yıl – çift yıl ayrımı, A Grubu sınavı ve puanları için bulunmamaktadır.

ÖSYM’nin KPSS sisteminde gerçekleştirdiği tek yıl – çift yıl uygulamasına dair daha detaylı bilgiler edinmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

osym binasy 4

İşletme Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Katılmalıdırlar? İşletme Mezunları KPSS’de Hangi Testleri Çözmelidir?

İşletme bölümü mezunları yukarıda da değindiğimiz üzere kamu kurumlarında yer alan kadrolardan hangilerine yerleşmek istiyorlarsa ona göre oturumlara katılmaları gerekmektedir. Bu kadrolara kısaca a grubu kadrolar ve b grubu kadrolar diyoruz. Adayların katılacakları oturumlar da tercih etmek istedikleri kadro tipine göre değişmektedir.

Adayların b grubu kadrolar için sadece çift yıllarda KPSS Lisans oturumuna katılmaları gerektiğini aksi halde adayların b grubu kadroları tercih edemeyeceklerini belirttik. Bununla birlikte adaylar KPSS Lisans oturumuna, KPSS A Grubu oturumlarına katılacağı zaman da girmek zorundadırlar. Çünkü adayların KPSS A Grubu sınavına katılarak hesaplanmasını istedikleri puan türlerinin hesaplanmasında KPSS Lisans derslerinin de etkisi bulunmaktadır. Fark, adayların KPSS A Grubu oturumlarına ve KPSS A Grubu puanlarının hesaplanması için birlikte katılacakları KPSS Lisans oturumuna tek ya da çift yıl da girmelerinin fark etmiyor olmasıdır.

Adayların KPSS Lisans oturumuna ek olarak katılabilecekleri KPSS A Grubu oturumları şu şekildedir;

Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Çalışma Ekonomisi Testi
  • Kamu Yönetimi Testi
  • Uluslararası İlişkiler Testi

Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;

  • Hukuk Testi
  • İktisat Testi
  • Maliye Testi

Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Muhasebe Testi
  • İşletme Testi
  • İstatistik Testi

Üniversitelerin İşletme bölümlerinden mezun olan adayların kendi alanlarına özgü testin bulunduğu oturumun KPSS A Grubunun son oturumu olan pazar sabah oturumu olduğunu görmekteyiz. Adaylar eğer ki yalnızca bu oturuma katılırlarsa İşletme Testi ile Muhasebe testinin olduğu bazı puan türleri hesaplanabilecektir. Ancak adayların yalnızca bu alanlardan hesaplanacak puan türleri ve katılmadıkları diğer oturumlardan dolayı hesaplanamayacak puan türleri düşünüldüğünde şansları ve seçenekleri oldukça azalacaktır.

Adayların KPSS A Grubu kapsamında Kurumlar tarafından gerçekleştirilen çoğu alımın yapıldığı diğer puan türlerinin de hesaplanması için en az ikinci oturuma da katılmalarını, hatta eğer imkanları varsa her üç oturuma da katılarak tüm puan türlerinin hesaplanmasını sağlamalarını öneriyoruz. Çünkü son dönemde a grubu alımlarındaki yavaşlama her ihtimal ve seçeneği adaylar açısından kıymetli hale getirmektedir. Bu yüzden her seçeneği değerlendirecek biçimce hareket etmekte elbette adaylar adına fayda vardır

Puan türleri içerisinde testlerin önemlerini, ağırlıklarını ve adayların hangi testlere katılmazlarsa hangi puan türlerinin hesaplanmadığını detaylı bir biçimde görmek için ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebilirsiniz;

İşletme mezunu adayların KPSS’de katılabilecekleri oturumlara dair sorularınızı ve fikirlerinizi iletmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Kader Çelebi Avatar Kader Çelebi dedi ki:

    İşletme mezunuyum kpssde 3 oturumda girmek zorunda mıyım?

    1. Salih Avatar Salih dedi ki:

      Zorunda değilsin sadece pazar sabahı olana girmen yeterli ama şansını artırmak için her üçüne de girebilirsin.

  2. ŞULE Avatar ŞULE dedi ki:

    İŞLETME MEZUNUYUM PAZAR SABAH OTURUMUNUN TÜM DERSLERİNİ YAPMAK ZORUNDA MIYIM YOKSA SADEE İŞLETMEYİ YAPSAM OLUYOR MU?

  3. Mehmet Avatar Mehmet dedi ki:

    Merhaba. İşletme mezunuyum ama şansımı arttırmak İçin hangi oturumlara girmeliyim?

  4. Uğur Avatar Uğur dedi ki:

    Merhaba,
    İşletme mezunuyum. 2024 yılında b grubu kadrolara girmek istiyorum.Katılacağım testler sadece genel yetenek – genel kültür olması gerekiyor değil mi? ve p3 puanı hesaplanıyor dimi bu durumda yanlış bilmiyorsam.
    Teşekkürler