kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?

İşsizlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Alma şartları nelerdir? İşsizlik maaşı ne işe yarar? Kimler işsizlik maaşı alabilir? Faydalanma koşulları nelerdir? İşsizlik maaşına nasıl ve nereden başvuru yapılır?

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca çalışanın yanı sıra milyonlarca işsiz de bulunmaktadır. Her geçen gün ülkedeki genç işsiz sayısı artmaktadır. Üstüne üstlük işten çıkarılan ve iş bulamayan işsiz orta yaş ve yaşlı nüfus sayısı da artmaktadır. İşsizliğin arttığı bir ülkede merak edilen konuların başında hiç şüphesiz işsizlik maaşı gelir. İnsanları işsiz oldukları dönemde finanse eden ve bir nebze rahatlatan bu maaş hakkında pek çok soru sorulur. Özellikle iş hayatına yeni atılan ve ilk defa işsiz kalan kişiler bu maaş hakkında sorular sorular. Peki işsizlik maaşı nedir? Ne demek? İşsizlik maaşı nasıl alınır? Kimler alabilir? İşsizlik maaşı başvuruları nasıl ve nereden yapılır?

İşsizlik Maaşı Nedir? Ne Demek?

İşsiz kalan, iş bulamayan, işten atılan binlerce kişi işsizlik maaşı almaktadır. Bu nedenle her çalışan bu ödeme ile ilgili araştırma yapar. Bu maaş işsizlerin en zor zamanında hayat suyu olan bir ödenektir. Sigortalı olarak çalışanların İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları durumunda kanun çerçevesindeki sürede ve miktarda yapılan ödemeleri kasteder. Örneğin kanunda istenen sürede çalışan bir işçi yine gereken şartlar halinde işsiz kalırsa belirli bir sürede ve belirli bir miktarda maaş almaktadır.

İşsizlik Maaşı Ne İşe Yarar?

İşsizlik maaşı işsiz kalan kişiye yeni bir iş bulana kadar destek olur.

Bu ödemeden faydalanan kişiler yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Kişinin masraflarını, giderlerini karşılayabilmesini sağlar.

Bu maaştan faydalanan kişiyi belirli bir süreliğine daha büyük bir mağduriyetten korur.

İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir? Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşı iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan sigortalılara, sandıklara bağlı olarak çalışan sigortalı çalışanlara, çalışma vizesi sayesinde çalışan yabancılara verilebilir. Çalışanın bu ödenekten faydalanabilmesi için iş sözleşmesinin iş veren tarafından tek taraflı olarak fesih edilmesi yani işçinin kovulması gerekir. Ayrıca işçi kovulmadan önce en az 120 gün boyunca kesintisiz prim ödemesinin yatırılmış olması şarttır. Ayrıca son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primlerinizin ödenmesi de şarttır. Tüm bunların yanı sıra kovulduktan sonra ilk 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen veya internet üzerinden başvurmanız şarttır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Yararlanma Koşulları

İşsizlik maaşı almak için çalışanın kendi isteğiyle veya kendi kusuru dışında işsiz kalması gerekmektedir. Yani işten atılan bir işçi bu maaştan faydalanabilir. Ayrıca bu ödemeden faydalanabilmek için hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 günlük sürede sözleşmeye tabi olması şarttır. Söz konusu kişi işten atılmadan önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası için prim ödemesi yapmış olmalıdır. Son ve en önemli husus ise işsiz kalan kişinin 30 gün içerisinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) şubesine şahsen gitmesi veya elektronik ortam üzerinden işsizlik maaşı almak için başvuru yapması gerekir.

issizlik maasi alma sartari

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?

İşsizlik maaşı almak için gereken şartları taşıyorsanız işsiz kaldığınız günden itibaren 30 gün içerisinde size en yakın İŞKUR şubesine şahsen müracaat etmeli veya elektronik ortam üzerinden İŞKUR’a işsizlik maaşı almak için başvuru yapmalısınız. Zorunlu ve kabul edilebilir sebepler dışında ilk 30 gün içerisinde başvuru yapmayan kişilerin başvuruda geciktiği süre işsizlik maaşı almaya hak kazandığı süreden düşülür. Geçerli bir mazeretiniz varsa sunmanız halinde kabul edilebilir.

İşsizlik maaşının alınabilmesi için söz konusu kişilerin her an iş bulunması halinde çalışmaya hazır olması gerekir. Bu ödeme için başvuruda bulunuurken kişinin iş aradığına dair kayıt da yapılmaktadır. Bu kapsamda kişiye uygun iş bulunduğunda kişi çalışma hayatına dönmeye teşvik edilir. Bu kapsamda sigortalı ve işsiz kalan kişilerin iş bulmasına yardım edilir. Bu nedenle işsizlik maaşı almak içn kişinin avukatı değil kendi başvuru yapmalıdır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süreyle Verilir?

İşsiz kalan kişiler bu hayat kurtaran ödemeden belirli süreler kapsamında faydalanabilir. Bu ödenekten faydalanmak işsiz kalan kişinin kendi istediği süreye bağlı değildir. Ödeneğin verileceği süre kanunda belirtilen çerçevede hesaplanır. Bu kapsamda işsizlik maaşı almaya hak kazanan kişinin işten çıkartıldığı tarihten önceki son 3 yıl içinde ne kadar çalıştığına bakılır.

600 gün sigortalı çalışan ve işsizlik sigortası primini ödeyen işsizlere 180 gün yani 6 boyunca işsizlik maaşı ödenir.

900 gün boyunca sigortalı çalışan ve prim ödemesini yapan işsizlere 240 gün boyunca ödeme yapılır.

1080 süresinde sigortalı çalışan ve primlerini ödemiş olan işsizlere ise 300 gün boyunca ödeme yapılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.