kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Araknofobi Nedir? Böcek Korkusu Nasıl Hakkında Merak Edilenler

Böcek korkusu veya bilimsel adıyla araknofobi nedir? Nasıl yenebilirim? Araknofobi testi? Psikolog tedavisi, terapi işe yarar mı?

A+
A-

Söylemesi dahi oldukça zor bir kelime olan araknofobi nedir, nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilir anlatmaya çalışacağız. Öncelikle adından bir korku yani fobi türü olduğu anlaşılabilen araknofobi kelime anlamı nedir açıklayarak başlayalım. Örümcek korkusu veya böcek korkusu yaşayan kişilere latince adıyla arachnophia teşhisi konulmaktadır. Örümcek korkusu bilimsel adı ile fazla anılmasa da araknofobi en sık görülen fobi türlerinden biridir.

Örümcek başta olmak üzere tüm eklembacaklılara karşı duyulan ürkme, çekinme, korkma hissi olarak görülebilmektedir. Başlıca sebepleri, bu hayvanların bir kısmının zehirli olması nedeniyle tamamının zehirli olduğu düşüncesi, alışılmadık görüntülerinden çekinme veya yumuşak vücut yapısı gibi özellikleri şeklinde bilinmektedir.

Araknofobi Nasıl Yenilir? Tedavisi Nedir?

Tedavi kavramının yanlış anlaşılmaması adına biraz detay vermekte fayda var. Araknofobi sahibi birinin tedavi sonrası örümceği veya benzeri böcekleri eline alıp sevmesi gibi bir sonuç beklenmemektedir. Normal insan davranışı olarak kabul edilen yaşam alanınızda tespit ettiğiniz böceğin etkisiz hale getirilmesi tedavi sonucu beklenen davranıştır.

Danışan psikolg ilişkisi yardımıyla fobinin üzerine gidilip yenilmesi mümkün olabileceği gibi kontrollü bir biçimde korkunuzun üzerine siz de gidebilirsiniz. Örneğin bir kavanozun içinde veya bir hayvan bahçesinden korkutuğunuz böcek türüne olabildiğince yaklaşın ve korkunuzun zirveye çıkmasına izin verin bir süre sonra alıştığınızı göreceksiniz. Benzeri tedavi yöntemleri tüm fobilerde uygulanmakta ve korkuyla yüzleşme adı verilmektedir.

Korkuyla yüzleşme için önemli olan kontrollü, güvenli, aşama aşama yapılmasıdır. Aksi takdirde korkunuz pekişir yani üstesinde gelme deneyiminiz kötü sonuçlanırsa bir sonraki defa deneme arzunuz daha düşük olacaktır.

Araknofobi Psikolog Terapisi Almak İşe Yarar mı?

Fobi tedavileri genellikle antidepresan yardımıyla tek başına çözlemeyen sorunlardır. Bu yüzden terapi ve ilaç tedavisini birlikte veya yalnızca terapi alınarak çözülebilecek bir sorundur. Korkunuzu aşmak sizin hayat kalitenizi ciddi miktarda artıracaktır bu nedenle tedavi için sabırlı olmalısınız.

Arakonofobi Testi Nasıl Yapılır?

Araknofobi testi yapmaya gerek var mı veya özel bir test çözmek lüzumlu mu? Bizce değil. En büyük testiniz günlük hayatta böcek karşısında vereceğiniz tepkiniz veya böcek, örümcek gördüğünüzde avuç içinizde terleme, kaçma hissi, sık nefes alma gibi tepkiler vermek veya böcek görselleri gördüğünüzde verdiğiniz tepikiniz sizin için yeterli bir test olacaktır.

Merak ettiğiniz her konuda forum terchiniyap adresini kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.