kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Jeofizik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Jeofizik mühendisi maaşları kaç TL oldu? Devlette veya özel sektörde jeofizik mühendisi maaşları net ve brüt olarak ne kadar?

A+
A-

Mühendislik başlı başına zor bir meslektir. Mühendisliğin dallarından biri olan jeofizik mühendisliği birçok kişinin tercih ettiği meslek gruplarının başında yer alır. Bizde bu yazımızda jeofizik mühendisliği hakkında merak edilenleri cevapladık. Jeofizik mühendisi maaşları ne kadar, jeofizik mühendisi kimdir, nasıl olunur ve ne iş yapar gibi…

Bir şahsın bir işe girmeden önce veya gelecekte yapmayı düşünebileceği mesleğe dair eğitim almadan önce o mesleğe dair araştırmalar yapması oldukça normaldir. Özellikle hayatını belli bir kalite standardında veya en azından hayatını insani koşullar altında yürütebilmesi açısından o mesleğin ne kadar para kazandırdığını, o mesleği yapanların aylık ne kadar maaş aldığını öğrenmek istemesi çok doğaldır. Bu doğal ihtiyaçları karşılamak için bizler sitemizde sizlere meslek tanıtımından, mesleklerin maaş bilgilerine kadar bilgi vermeyi amaçlayan içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu içeriğimizde jeofizik mühendisi maaşlarına dair bilgilendirme yapacağız.

DGS Jeofizik Mühendisliği

JEOFİZİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NE İŞ YAPAR? JEOFİZİK MÜHENDİSİ KİMDİR, NEDİR?

Jeofizik mühendisi maaşlarından önce en genel hatlarıyla mesleğe dair bilgi vermek yerinde olacaktır. Jeofizik mühendisliği konusunda daha kapsamlı olan meslek tanıtımı içeriğimize aşağıdaki bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Yer altını inceleyen jeofizik mühendisleri yeraltında yer alan enerji ve hammadde kaynaklarının bulunmasını sağlamak, kayaların birbirlerine karşı konumlarını ve yeryüzünün fiziki yönlerini incelemek amacıyla sismik, manyetik ve elektrik yöntemler kullanan mühendislerdir. Jeofizik mühendislerinin yaptıkları iş, görevleri şu şekildedir:

  • Sismik ölçümler yardımıyla atmosferde ve yeryüzünde olan olayların yerkabuğuna etkisini incelemek, düzensizleri keşfetmek ve raporlamak
  • Volkan, buzul ve deprem gibi olayların etkilerini ve oluşumunu takip etmek
  • Maden ve yeraltı sularının derinliğini raporlamak ve bu suların miktarını belirlemek
  • Deniz ve okyanusların fiziksel yapılarını çok yönlü, her açıdan incelemek ve deniz ile atmosfer arasındaki ilişkiyi ele almak
  • Yeraltı sularına, madenlere ve barajlara dair araştırmalar yapmak
  • Bağlı bulunan kurumun, şirketin istekleri doğrultusunda proje üretmek, araştırma-geliştirmeye katkı sağlamak, bu süreçleri yönetmek ve denetlemek
  • Kendisine bağlı personelin denetimini gerçekleştirmek, organize olmalarını ve koordine edilmelerini sağlamak

Jeofizik mühendisi olmak isteyen adayların çıkması gereken basamaklar bulunmaktadır. Bunların en başındaki basamak ise jeofizik mühendisliği bölümü mezunu olmaktır. Jeofizik mühendisliği bölümü mezunu olan adaylar jeofizik mühendisi olma şansına sahiptirler fakat jeofizik mühendisi olmak için çıkılması gereken diğer basamaklar kamuda ve özel sektörde diye ikiye ayrılmaktadır. Kamuda jeofizik mühendisi olmak isteyen bir kişinin jeofizik mühendisi atamalarında atanmasını sağlayacak KPSS puanını elde etmiş olması ve açılan kadrolara tercih vererek yerleşmeyi, özel sektör için ise kendi alanında hizmet veren firmalara, kuruluşlara başvuru yaparak işe alımın gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

 

jeofizik muhendisi ne is yapar 1

JEOFİZİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Jeofizik mühendislerinin maaşlarını tüm ücretli çalışanlar gibi net ve brüt maaş olarak adlandırılabilecek aslında ele geçen para ile toplamda kazanılan paraya dayanan kavramlar ile açıklamak piyasadaki bilgi kirliliğini azaltmak adına yararlı olacaktır.

Bir ücretli çalışanın brüt maaşı onun aslında toplamda aylık veya yıllık olarak elde ettiği gelirdir. Bu gelir içinden devlete ödenecek SGK primleri ve gelir vergisi kesintileri sonrasında ele geçen tutar da net maaş olarak adlandırılır.

Jeofizik mühendisi bir sağlık mühendisidir ve sağlık mühendisleri net olarak bu tablodaki gibi maaşlar elde etmektedirler.

Yeni başlayan Jeofizik Mühendisi Maaşı: 13.500-16.750 Türk Lirası

Net maaş dememize rağmen jeofizik mühendisi, sağlık mühendisi maaşlarını bir aralık olarak göstermemizin sebebi çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödenekler, aile yardımı, asgari geçim indirimi gibi eklentiler nedeniyle maaşların herkes için net olmamasından kaynaklıdır. Yine de tabloda da belirtildiği üzere yeni başlayan jeofizik mühendisi maaşı ortalama olarak 13.500-16.650 TL dolaylarında olacaktır. Bu rakama devlete aktarılan giderler olan 1000-1400 TL civarlarında tutan rakam eklendiğinde jeofizik mühendisi brüt maaşı ortaya çıkacaktır.

Eğer ki başında yapılan 7,36 zam oranı seviyesinde veya yakınlarında zam temmuz ayında da uygulanırsa yeni başlayan bir jeofizik mühendisinin maaşı 13.600-16.800 TL bandında görünecektir fakat %20’lik gelir vergisi dilimine girildiği için bunun biraz daha altında kalabilecektir.

Jeofizik Mühendisi Nedir? Jeofizik Mühendisi Ne İş Yapar?

JEOFİZİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Jeofizik mühendisleri özel sektörde başlangıç seviyesinde ne yazık ki ülkemizdeki pek çok mesleğe başlayan gibi asgari ücret ve/veya yakınlarında bir rakam ile çalışmaya başlamaktadırlar. Yapılan son zam ile asgari ücret 8506 TL olmuştur ve yeni başlayan bir jeofizik mühendisi özel sektörde yaklaşık olarak aylık bu kadar gelir elde edecektir. Çalışılan kuruma, firmaya; kişinin tecrübesine bağlı olarak bu rakam daha yukarılara çıkabilse de ortalama olarak jeofizik mühendisi maaşları özel sektörde için 10.000 TL dolaylarında olacaktır.

Jeofizik mühendisi ne iş yapar?

 Jeofizik mühendisi, manyetik, elektrik ve sismik de dahil olmak üzere bir dizi metot kullanarak yeryüzünün fiziki yönlerini inceler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.