kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyal Çalışmacı Maaşları Ne Kadar?

Sosyal çalışmacı maaşları ne kadar oldu? Özel sektör sosyal hizmet mezunu maaşları ne kadar? Kamudaki sosyal çalışmacılar ne kadar maaş alıyor?

A+
A-

Toplumun sorunlarıyla ilgilenen sosyal çalışma uzmanları hakkında merak edilen birçok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda paylaştık. Siz de sosyal çalışmacı maaşları ne kadar, sosyal çalışmacı ne iş yapar, sosyal hizmet uzmanı kimdir diye merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye’deki en önemli ve en büyük devlet kurumlarından biridir. Aile kurumunu korumak, geliştirmek için politikalar üreten ve destek olan bakanlık bu amaç doğrultusunda binlerce personel çalıştırmaktadır. Bu personellerden biri de sosyal çalışmacı olarak çalışan personellerdir. Sosyal hizmet uzmanı olarak da bilinen bu kişilerle ilgili pek çok soru sorulsa da en çok merak edilen konu maaşlarla ilgilidir. Peki sosyal çalışmacı maaşları ne kadar?

Yıllara Göre Sosyal Çalışmacı Atama Sayıları, En Çok Sosyal Hizmet Bölümü Ataması Ne Zaman Olmuştur?

SOSYAL ÇALIŞMACI NEDİR? SOSYAL HİZMET UZMANI KİMDİR?

Sosyal hizmet uzmanı adıyla bilinen fakat uzmanlık unvanları elinden alınan, sosyal çalışmacı olarak çalışan kişiler vatandaşın, ailelerin, halkın, toplumun sorunları ve problemleriyle ilgilenir. Tespit edilen bu sorunlara yönelik çözüm politikaları geliştirir. Ailelerle ilgili tüm konularda çalışma yapan, sorunlara yönelik çözüm geliştiren bu kişiler devlet bünyesinde veya özel sektörde istihdam edilebilir. Türkiye İş Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı devlette en çok sosyal çalışmacı istihdam eden kurumlardır.

SOSYAL ÇALIŞMACI NE İŞ YAPAR?

Sosyal çalışmacı hakkında daha fazla bilgi almak için görevleri, yaptıkları işler olarak listeye bakılabilir. Bu listeye göre sosyal çalışmacıların ne iş yaptıkları şu şekilde sıralanabilir.

  • Bakanlıklar gibi devlet kurumlarında çalışabilir.
  • Özel sektörde iş bulabilir.
  • Vatandaşın, aile kurumunun sorunları ile ilgilenir.
  • Kültürel, sosyal ve ekonomik sorunları olan kişi ve gruplar üzerine çalışır.
  • Sorunları çözmek üzerine politikalar geliştirir.
  • Amirlerinin talimatları doğrultusunda hareket eder.
  • Ekip arkadaşları ile uyumlu çalışır.
  • Yardıma muhtaç kişilere yönelik çözümler geliştirmeye çalışır.
  • 7’den 70’e insanlara ilgilenebilir.

DEVLETTE SOSYAL ÇALIŞMACI MAAŞLARI NE KADAR?

Sosyal çalışmacı veya sosyal hizmet uzmanı kadrosunda çalışan devlet memurları lisans mezunu olarak memuriyete başlar. Birinci derecede 3000 ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini talep ederler. Döner sermayeden gelen ek ödemelerin de düşük olduğundan yakınan memurlar bu ücretin artmasını istemektedir. Personele görev yaptıkları yere göre ilave özel hizmet tazminatı ödenebilir. Çalıştıkları kuruma göre ikramiye veya sosyal denge tazminatı gibi ödemelerden de faydalanırlar. Bunların yanı sıra aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdem, hizmet yılı da aylıklar üzerinde etkilidir. Tüm bu değişkenlere göre sosyal çalışmacı maaşları ortalama 16-17 bin TL civarındadır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki her ücretli çalışan gibi sosyal çalışmacı da burada bahsi geçen rakamlardan daha yüksek kazanç sahibidir. Yani brüt gelirleri buradaki rakamlardan 1000-1200 TL daha yüksektir fakat devlete ödenmesi gereken gelir vergisi, emeklilik ve sağlık primleri gibi gider kalemleri düştükten sonra net maaş bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı) Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

ÖZEL SEKTÖRDE SOSYAL ÇALIŞMACI MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sektörde her meslek için başlangıç maaşları düşüktür. Özel sektörde sosyal çalışmacı veya sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan personeller başlangıçta asgari ücret düzeyinde aylık almaktadır. Özelde sosyal çalışmacı maaşları en düşük 14 bin TL civarındadır. Deneyim ve başarı arttıkça aylık ücretler 14-15 bin TL seviyesine kadar yükselebilir. Tabi ki tüm bu rakamlar kişilerin kendilerini geliştirmişlik düzeyi veya çalışılma fırsatı yakalanan firmaya göre aşağı veya yukarı yönlü değişebilmektedir.

Sosyal çalışmacı hangi dereceden başlar?

Sosyal çalışmacılar kamuda(devlette) 8. derece ve 1. kademeden başlar ve 1. derece 4. kademeye kadar düşer. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.