kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Yönetimi SBKY Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girmelidir?

Üniversitelerin Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi SBKY bölümü mezunları KPSS Lisans ve KPSS A Grubunda hangi oturumlara girmelidir, katılmalıdır? SBKY mezunları KPSS'de hangi oturumlara başvurmalıdır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Kamu Yönetimi SBKY Mezunları KPSS’de hangi oturumlara girmelidir sizler için yazımızda bu konu hakkında bilgi verdik. Gelin birlikte merak ettiklerinize bakalım…

Üniversitelerin Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile bunlara denk sayılan alanlarından mezun olan adaylar KPSS’de hangi oturumlara başvurabilir? Kamu Yönetimi mezunları KPSS’de hangi oturumlara başvurmalıdırlar? SBKY Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları KPSS’de hangi testlere başvuru yapmalıdır? Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adaylar KPSS’de hangi oturumlara girecek? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü üniversitelerin Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bu fakültelere denk sayılan fakültelerinde bulunan ve kamu yönetiminin temellerini, devletin geçmişini ve bugününü gerek sosyal bilim bağlamında gerekse hukuki temeller üzerinde ele alan, siyaset bilimi ve sosyoloji başta olmak üzere bir çok sosyal bilim alanında insan yetiştiren bir bölümdür. Bu yönüyle Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan adayların temel hedefi, kamu kurumlarında çalışmak olmaktadır. Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyan ve mezun olan adayların kamu kurumlarında yer alabilmeleri için elbette diğer tüm adaylar gibi karşı karşıya kalacağı süreç Kamu Personeli Seçme Sınavı sürecidir.

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS aşamasında karşılarına iki temel yol çıkmaktadır. Bu yollar b grubu düz memurluklar olarak niteleyebileceğimiz kadrolara yerleşebilecekleri KPSS B grubu sınavları ve A Grubu kariyer mesleklere girebilecekleri KPSS A Grubu sınavlarıdır.

Bu sınavlardan KPSS B grubu sınavı, lisans mezunu sayılan Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adaylar için KPSS Lisans oturumunu içermektedir. A Grubu kadrolar için adayların katılması gereken sınavlar ise KPSS Lisans oturumuna ek olarak KPSS A Grubu oturumlarıdır.

Öncelikle aklınızda KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu ayrımının oturması adına aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları İçin B Grubu KPSS’nin Önemi Nedir?

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adaylar için KPSS B Grubu sınavı, lisans mezunu sayıldıklarından KPSS Lisans oturumu olarak karşılarına çıkmaktadır. Bu sınav Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adayların karşısına gerek B Grubu kadrolara atanabilmeleri için gerekse A Grubu kadrolara girmek için çıkmaktadır. Ancak bir farkla.

Adaylar eğer ki b grubu kadrolara yerleşmek için KPSS lisans sınavına katılacaklarsa bunu yalnızca çift yıllarda yapmaları gerekmektedir. Yani 2020, 2022 gibi senelerde katılacakları KPSS lisans sınavından alacakları KPSS Lisans puanları ile b grubu kadrolara başvuru yapma imkanı bulabileceklerdir.

KPSS A Grubu oturumları içinse hangi yıl sınava girdikleri farketmeksizin alacakları puanları A Grubu atamalarında kullanabileceklerdir. KPSS Lisans sınavının adayların karşısına A Grubu sınavına katılırken de çıkma sebebi A Grubu puan türlerinin hesaplanmasında KPSS A grubu oturumlarında bulunan alan testleri ile birlikte KPSS Lisans testlerinin de etkili olmasıdır. Yani Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adaylar her şartta KPSS Lisans sınavına katılmak durumundadır. Ancak katıldıkları yılın tek ya da çift olmasına göre puanlarını kullanabilecekleri atamalar değişim göstermektedir.

KPSS’de ÖSYM’nin uyguladığı tek yıl – çift yıl sistemini daha iyi anlayabilmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

osym bina 2

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Katılacak? SBKY Mezunları KPSS’de Hangi Testleri Çözecek?

Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara girmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmak isteyen Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adayların yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi her şartta KPSS Lisans oturumuna katılmaları gerekmektedir. KPSS Lisans oturumuna çift yıllarda katılırlarsa B grubu memurluklara başvuruda bulunabilirler. Hem çift hem de tek yıllarda ise adayların KPSS Lisans oturumu ile beraber KPSS A grubu oturumlarına katılarak elde edecekleri puanlarla da a grubu kariyer mesleklere başvuruda bulunmak imkanları olacaktır. Şimdi bu oturumları biraz daha detaylandıralım.

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi B Grubu KPSS Oturumları;

KPSS Lisans Oturumu; Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu adayların b grubu kadrolara atanabilmeleri için çift yıllarda katılmaları gereken oturumdur.

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi A Grubu KPSS Oturumları;

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun adayların KPSS A Grubu oturumlarına her yıl katılabilirler. KPSS A Grubu oturumlarına katılacakları yılda yapılan KPSS Lisans oturumuna da a grubu puan türlerinin hesaplanabilmesi için katılmaları şarttır. Adayların KPSS A Grubu sınavına çift yılda katılmış olmaları durumunda elde edecekleri hem lisans hem de a grubu puanlarını b grubu atamalarında da a grubu alımlarında da kullanmaları mümkün olmaktadır.

KPSS A Grubu oturumları aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir;

Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Çalışma Ekonomisi Testi
  • Kamu Yönetimi Testi
  • Uluslararası İlişkiler Testi

Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;

  • Hukuk Testi
  • İktisat Testi
  • Maliye Testi

Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;

  • Muhasebe Testi
  • İşletme Testi
  • İstatistik Testi

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi adayları ile diğer a grubu adayları için KPSS A Grubu sınavı KPSS Lisans oturumuna ek olarak yukarıdaki üç oturum ile gerçekleştirilmektedir. Bu üç oturumdan bir, iki ya da üçünü seçmek konusunda adaylar bir tercihte bulunma hakkına sahiptirler.

Kamu Yönetimi ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının mezun oldukları alanın KPSS’de yer alan karşılığı Kamu Yönetimi testi cumartesi sabah oturumunda yer almaktadır. Adaylar dilerlerse sadece bu oturuma katılarak da alanlarına dair bazı puanlarının hesaplanmasını sağlayabilirler. Ancak adayların bu yönde yapacakları bir seçim, çoğu alımda kullanılan önemli bazı puan türlerinin hesaplanmamasına yol açacaktır. Yine benzer şekilde kamu yönetimi testini içeren çoğu puan türü, diğer oturumlarda yer alan testleri de içerdiğinden yalnızca kamu yönetiminin bulunduğu oturuma başvuruda bulunmak adayların şansını ve seçeneğini oldukça azaltacaktır. Bu nedenle bizim önerimiz adayların her üç A Grubu oturumuna da başvurmaları ve katılmaları yönündedir.

KPSS A Grubu puan türlerinin içerisinde testlerini ağırlığını inceleyerek bu konuda daha sağlıklı fikir edinebilirsiniz. Hangi puan türlerinde hangi testlerin ağırlıkta olduğunu görmek için ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabilirsiniz;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.