kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Taksici Maaşları Ne Kadar?

Dünyanın neresine giderseniz gidin taksicilik mesleğiyle uğraşan birilerini göreceksiniz. Peki küresel bir meslek olan taksicilik ülkemizde gelir getiren bir meslek mi? 2023 taksici maaşları ne kadar? Taksiciler ne kadar ücret kazanıyor?

A+
A-

Dünyanın her yerinde varolan mesleklerden biri de taksicilik mesleğidir. Nereye giderseniz gidin belirli bir ücret karşılığında sizi bir yere götürebilecek bu insanlar dünyanın en eski mesleklerinden birini yapmaktadırlar. Yüzyıllar önce hayvanlar veya insanların çekmesiyle insanlar bir yerden başka bir yere gidiyordu. Günümüzde farklı coğrafyalarda da bisiklet ile hayvanlar ile veya insanların kas gücüyle bu ulaşım hizmeti verilmektedir.

Türkiye’de taksi kültürü oldukça eskiye dayanmaktadır. 81 ilde ve yüzlerce ilçede faaliyet yürüten taksiciler oldukça zorlu bir iş yapmaktadır. Ayrıca son dönemlerde Taksicilerin itibarını zedeleyecek pek çok haber kamuoyuna yansımıştır.

Taksici Nedir?

Taksiciler basit olarak bir yolcuyu bir yerden başka bir noktaya otomobilleriyle taşıyan kişilerdir. Otomobillere takılı olan taksimetreler sayesinde ilgili ücret tarifesine göre belirli bir ücret karşılığı bu hizmet yapılır.

2023 Taksicilik Mesleği Çalışma Şartları

Taksiciler oldukça zorlu bir mesleği icra eder. Taksiciler sabah akşam 7 gün 24 saat direksiyon başında olabilir. Birbirinden farklı müşterileri, o müşterilerin farklı istekleri ve müşterilerin gideceği  yerler ile ilgili seçim yapma şansına sahip değildir. Üstüne üstlük taksicilik mesleğinde ne çalışma şartları ne de ücret konusunda belirli bir standart yoktur.

Taksicilik mesleğinde çalışma şartlarını belirleyen en önemli unsur taksici olarak çalışan kişinin araç sahibi mi yoksa araç sürücüsü mü olduğudur. Araç sahibi olan taksiciler direksiyon başında durmasa bile şoför tutarak para kazanabilir. Taksi sürücüsü olarak, taksi şoförü olarak çalışan kişi ise 10 bin Türk Lirası kazansa bile belirli ölçüde maaş alır.

Taksicilik mesleğinde çalışma şartları oldukça ağırdır. Saatler boyunca direksiyon başında oturan taksiciler insanlara hizmet verdikleri için gün boyu farklı insanlarla karşı karşıya gelebilir.

Taksiciler genelde araçlarının olabildiğince faaliyette kalması ve çok para kazanması için ortakla veya sürücü ile çalışırlar. Örnek vermek gerekirse bir takside sabah 07:00-17:00 bir sürücü çalışırken 17:00-00:00 saatleri arasında başka bir sürücü çalışabilir.

Taksici Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’de direksiyon başında binlerce taksici bulunmaktadır. Bu taksiciler oldukça zorlu şartlarda çalışmaktadır. Peki taksici maaşları ne kadar? Taksici ne kadar para kazanır? Bu soruların belirli bir cevabı yoktur çünkü taksicilerin aldıkları belirli bir ücret yoktur. Taksicilerin aldıkları ücreti belirleyen birden fazla konu vardır. Taksicilerin hangi şehirde çalıştıkları taksici ücretlerini belirleyen en önemli etkenlerdir. Büyükşehirlerde çalışan taksiciler daha çok para kazanmaktayken küçük şehirlerde çalışan taksicilerin kazandığı ücretler daha düşüktür. Ayrıca taksicilerin çalıştığı konum, taksi duraklarının bulunduğu konum da çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse havaalanında çalışan taksicilerin kazandıkları paralar dudak uçuklatan cinsttendir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına yakın taksi duraklarında, üniversite ve eğitim kurumlarının yakınındaki taksi duraklarında, otogar ve tren garı yakınlarındaki taksi duraklarında çalışan taksiciler iyi para kazanırlar.

Taksicilerin kazandıkları gelirler artıkça masrafları da artmaktadır. Taksi duraklarının konumu ne kadar iyi olursa taksi durağına ödenecek ücret, aidat, taksi sahibine verilecek para da artmaktadır.

2023 Taksici Maaşları

Müşterileriyle iyi ilişkisi olan, işini iyi yapan taksiciler hak ettikleri düzeyde ücret kazanabilmektedir. Bir taksi sahibi tek başına taksicilik yapıyorsa kazandığı tüm ücret onun cebine girmektedir. 10 bin Türk Lirası kazanırsa geliri 10 bin Türk Lirasıdır. Ancak bir taksi sahibi bir sürücü ile birlikte çalışıyorsa sürücüye maaş ödedikten ve sigortasını yaptıktan sonra kalan para cebine girmektedir.

Taksi sürücülerinin aylık maaşları ortalama 14 bin 500-3 bin TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Taksiciler müşterileri ne kadar fazla ise o kadar para kazanmaktadır. Büyükşehirlerde taksiciler ayda en az 15 bin Türk Lirası ile 16 bin Türk Lirası civarında paza kazanmaktadır.

Taksi Şoförü Maaşları ve Ücretleri Ne Kadar?

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

5370 1 427349ade73fd7de38479f75b3112362

Ticari taksi kiraya vermek yasal mı?

Bir ticari taksinin işletilebilmesi için ticari taksi plakasının bulunması gereklidir. Dolayısıyla, taksi kiralama sözleşmesi doğal olarak taksi plakasını da kapsar. Ticari taksi plakası alım, satım ve kira işlemlerine konu olabilir.

Yorumlar

  1. svfv Avatar svfv dedi ki:

    sistem farklı da olabiliyor mesela yeri geliyor taksi sahibi 200 lira karşılığı 12 saat taksi sende diyor. Sen ister çıkar ister çıkarama.