kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS B Grubu Nedir? Kimler Girebilir? Puanları ve Meslekleri Nelerdir?

KPSS B Grubu nedir? KPSS B Grubu sınavına kimler girebilir? KPSS B Grubu puanları nelerdir? Hangi puan türleri hesaplanır? KPSS B Grubu meslekleri nelerdir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Her yıl on binlerce adayın kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanabilmek için katılması gereken Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın B Grubu kadrolar için düzenlenen oturumları olan KPSS B Grubu nedir? KPSS B Grubu sınavına kimlerin katılması gerekiyor? KPSS B Grubuna kimler girebilir? KPSS B Grubu puan türleri nelerdir? KPSS B grubu meslekleri nelerdir? KPSS B Grubu ile hangi mesleklere girilebilir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS B Grubu Nedir? Konuları Nelerdir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS B Grubu sınavı lise düzeyinde okullardan, üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarından mezun olan adayların kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara atanmak için katılmaları gereken sınavdır. Kamu kurum ve kuruluşları merkez ya da taşra teşkilatlarında görevlendirecekleri personellerin istihdamında adaylardan kamu personeli seçme sınavı puanı talep etmektedir. Adaylar kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan B Grubu kadrolarına atanmak için KPSS B Grubu oturumlarına katılmalı ve bu sınavlardan gerekli puanları almalıdırlar.

KPSS B Grubu Sınav Konuları Nelerdir? Nasıl Hesaplanmaktadırlar? 

Kamu kurumlarının B grubu kadrolarına atanmak isteyen adayların katılmaları gereken KPSS B Grubu sınav oturumları, adayların mezuniyet düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Adaylar eğer lise mezunu iseler KPSS B Grubunun orta öğretim oturumuna, ön lisans mezunu iseler KPSS B Grubu ön lisans oturumuna, eğer üniversitelerin lisans programlarından mezun iseler KPSS B Grubu lisans oturumuna katılmalıdırlar. KPSS B Grubu oturumlarının tamamı Genel Yetenek – Genel Kültür testlerinden oluşmaktadır ancak sınavların zorluk seviyesi oturumun düzeyine göre farklılaşmaktadır.

KPSS B Grubu sınavının detaylı olarak sınav konularını incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilir ve ilgili çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

Kamu Personeli Seçme Sınavının B Grubu oturumlarına katılan adayların katılacakları oturumlar farklı tarihlerde gerçekleştirilmektedir. Ancak B Grubu kadrolara atanmak isteyen adayların sınavları diğer KPSS oturumlarının aksine her sene değil yalnızca iki senede bir defa ve çift yıllarda yapılmaktadır. KPSS B Grubu oturumlarının yapılma düzenine dair detaylı bilgileri bulabileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme ile erişebilir daha fazla ayrıntıyı inceleyebilirsiniz;

Kamu Personeli Seçme Sınavı B Grubu oturumlarının her birinde adaylar için farklı puan türleri hesaplanmaktadır ve adaylar bu puan türleri ile kendi alanları için açılan merkezi atamalara ya da Kurumların yayınladıkları ilanlara göre açıktan alımlara başvuruda bulunabilirler. Bu puan türleri orta öğretim (lise) mezunu adaylar için KPSS P94, ön lisan mezunu adaylar için KPSS P93, lisans programlarından mezun adaylar içinse KPSS P3 puan türüdür. KPSS puan türlerinin tamamını ve nasıl hesaplandıklarını ayrıntılı bir biçimde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla ulaşabileceğiniz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

KPSS B Grubu Meslekleri ve Kadroları Nelerdir?

KPSS B Grubu orta öğretim, ön lisans ya da lisans oturumlarına katılarak puan elde eden adaylar yine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin belirli dönemlerde açmış olduğu merkezi atamalar aracılığı ile ya da Kurumların yayınladıkları ilanlara başvuruda bulunarak B grubu olarak nitelenen kadrolara atanabilirler. Bu kadrolarda yer alan kadrolar düz memurluk olarak nitelenmektedir. Bunun yanında bazı kurumlarda yer alan bazı özel kadrolara da adaylar mezuniyet durumlarına uygun olması kaydıyla başvurabilir ve atanabilirler. Örneğin Ticaret Bakanlığı uhdesinde bulunan muayene memurluğu, muhafaza memurluğu ya da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uhdesinde bulunan SYDV kadroları gibi kadrolar bu kapsamda sayılabilir. Bunun dışında diğer Kurumların A Grubu kadrolar olan Uzman Yardımcılığı, Müfettiş Yardımcılığı kadroları dışında kalan diğer tüm memur kadroları bu şekilde girilebilir durumdadır. Adayların A Grubu kadrolara girebilmeleri içinse KPSS A Grubu oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Ayrıca tüm A Grubu kadrolar sadece Lisans mezunu adaylar arasından alım yapmaktadır, ön lisans ve orta öğretim düzeyinde mezuniyeti olan adayların bu kadrolara girebilmeleri mümkün değildir.

KPSS A Grubuna dair detaylı bilgiler almak ve merak ettiklerinizi incelemek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

KPSS B Grubu sınavlarına hazırlık hakkında sorularınızı sormak ve sınavlara hazırlık yapan diğer adaylarla istişare etmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.