kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kütüphaneci Maaşları Ne Kadar?

Kütüphaneci Maaşları Ne Kadar? Kütüphaneci Nedir? Kimdir? Ne Demek? Kütüphaneci Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Kütüphaneci Ne İş Yapar? Devlette ve Özel Sektörde Kütüphaneci Ücretleri Ne Kadar?

A+
A-

Çoğumuzun uğrak yeri olan ve birçok bilgiyi bulamamızda yardımcı olan kütüphaneler aynı zamanda başkalarının da ekmek kapısıdır. Bu ekmek kapısında çalışan kütüphaneciler hakkında merak edilen pek çok şey vardır. Kütüphaneci maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri gibi bir çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Türkiye’de işsizlik sorunu artarken devlet memuriyetinin çekiciliği de yükselmektedir. Türkiye’de farklı kadro ve pozisyonlarda binlerce memur görev yapmaktadır. Binlerce kişi de kamu personeli olmak için çabalamaktadır. Son yıllarda ilgi gören kadrolardan biri de kütüphaneci kadrosudur. Türkiye’de kütüphane sayıları artarken, kitap okuma oranlarının artması için çaba harcanırken kütüphanecilerle ilgili sorulan soruların sayısı da artmaktadır. Özellikle de kütüphaneci maaşları ne kadar olduğu merak edilmektedir. Peki kütüphaneci nedir? Kimdir? Kütüphaneci ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Kütüphaneci maaşları ne kadar?

Devlette Hangi Teknik Personel İlave 1 Derece Alamaz?

Kütüphaneci Nedir? Kimdir? Ne Demek?

Arapça kutup ve Farsça hane kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime kitaplık anlamını taşımaktadır. Ayrıca kitap satılan dükkan, kitapların olduğu yer, kitabevi anlamları da vardır. Günümüzde özel, halka açık, şahsi kütüphaneler bulunur. İnsanlar buralarda iş, eğitim nedeniyle çalışmalarını yürütür, kitap alıp-verir ve zaman geçirebilir. Devlet tarafından kurulan, yönetilen kütüphaneler de ise kütüphaneci kadrosunda memurlar çalışır. Kütüphaneci diye bu personellere denir.

 

Kütüphaneci Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Bazı kütüphaneler 7/24, bazı kütüphaneler ise mesai saatleri içerisinde açıktır. 24 saat açık olan kütüphanelerde vardiya, nöbet sistemine göre personeller çalışır. Mesai saatlerinde çalışan kütüphanelerde ise çalışma saatleri 08:30-17:30 şeklindedir. Kütüphaneciler kütüphanedeki teknolojik aletlerle, temizliği ve düzen ile, kitapların durumu ile ilgilenir. Kapalı, sessiz, konforlu bir ortamda çalışırlar. Çalışma şartları iyidir.

Kütüphaneci Ne İş Yapar?

  • Kitap sayımı yaparlar.
  • Kitapları korur, düzenler ve ilgilenirler.
  • Rafları kontrol ederler.
  • Kitapların güvenliğini sağlarlar.
  • Kütüphaneye gelenlerle ilgilenirler.
  • Kitapların kütüphaneye geri dönmesi için çabalarlar.
  • Kitap bilinci oluşturmaya çalışırlar.
  • Temizlik, düzen ve güvenlik ile ilgilenirler.
 

Devlette Kütüphaneci Maaşları Ne Kadar?

Memurluğa 9/1 derecesinde başlayan kütüphaneci unvanlı memurlar kalkınmada öncelikli yerlerde çalışırlarsa ek özel hizmet tazminatından faydalanırlar. Ancak bu tazminatın miktarı teknik lisansiyerlere göre daha az olur. Ayrıca genelde %15 vergi dilimi içerisine girerler. Maaşlarını etkileyen diğer unsurlarda derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, çalışılan yer, fazla mesaidir. Bu doğrultuda devlette kütüphaneci maaşları ortalama 13 bin 500 TL civarındadır. Değişkenlere öyle aylıklar da değişebilir.

Özel Sektörde Kütüphaneci Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde girişimlerle kurulan kütüphaneler bulunur. Bu kütüphaneler üniversitelerde, belediyeler bünyesinde, şirketlerin ve vakıfların desteklediği oluşumlar olabilir. Buralarda kütüphanelerde çalışan personeller de bulunur. Özel sektörde kütüphaneci maaşları başlangıçta 10 bin TL seviyesindedir. Deneyimli, işinde başarılı personellere ise 14-16 bin TL’ye kadar ücret ödenebilmektedir.

Merkezi Atama Dışında Girilebilecek Memurluklar

Kütüphanede konuşmak yasak mı?

Kütüphane içinde cep telefonu ile konuşmak yasaktır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.