kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nikah Şahidi Nedir? Kim Olur? Ne Yapar? Kaç Nikah Şahidi Olur?

Nikah Şahidi Nedir? Kim Olur? Ne Yapar? Kaç Nikah Şahidi Olur? Nikah Şahidi Nedir? Kim Olur? Nikah Şahidi Kaç Kişi Olur? En Fazla Kaç Kişi Şahitlik Yapabilir? Nikah Şahidi Ne Yapar? Nikah Şahidi Ne Giyer? Nikah Şahidi Nereye İmza Atar? Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Nikah Şahidi Olmadan Nikah Kıyılır Mı? Nikah Şahidi Olması Zorunlu Mu?

A+
A-

Koronavirüs bile iki insanın hayatını birleştirmesine engel olamıyor. Nikah salonları yılın her dönemi yoğun oluyor. Bir gelin bir damat ve şahitlerle nikah kıyılıyor. Gelin ve damat tamam ama nikah şahidi hakkında pek az şey biliniyor. Kimlerin nikah şahidi olabileceği, kaç tane şahidin olacağı merak ediliyor. Çünkü çiftler için en özel masa nikah masası. O masaya kimlerle oturulacağı çok önemli. İnsan o masaya oturacağı eşinizi seçmek için yıllarca bekliyorsunuz. Nikah şahitlerini seçerken de çok dikkat etmelisiniz. Sonuçta tüm düğün fotoğraflarında şahitler de sizinle birlikte yer alacak. Peki nikah şahidi nedir? Kim olur? Nasıl olunur? Kaç kişi olabilir?

Nikah Şahidi Nedir? Kim Olur?

Nikah Arapça bir kelimedir. Bir erkekle bir kadının evlilik birliği kurmasını sağlamak üzere yapılan yasal işlemi tanımlamak için kullanılır. Günümüzde eş cinsel evliliklerin yasal olarak kabul edildiği ülkeler de bulunmaktadır. Şahit kelimesi de yine Arapça’dır. Tanık anlamına gelmektedir. Bu iki ismin birleşmesinden oluşan nikah şahidi ise evlenen çifte şahitlik eden kişiyi tanımlamak için kullanılır. 18 yaşından büyük, akıl sağlığı yerinde olan, şahitliğine güvenilen her kişi nikah şahidi olabilir.

Tarih kitaplarına bakıldığında bilinen en eski evlilik sözleşmesi Antik Mısır’a uzanmaktadır. Milattan önce 661 yılından daha önce kayda geçen evlilik sözleşmelerinde evlenen kişilerin isimleri ve nikah şahitlerinin isimleri yazmaktadır. Evlilik dünyanın her döneminde kutsal sayılan bir müessesedir. Sümer, Mısır, Babil, Çin ve pek çok uygarlıkta bu müesseseye büyük önem verilir. İslamiyet, Hristiyanlık gibi dinlerde de evlilik çok önemlidir.

Günümüzde ise medeni kanun esastır. Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu esas alınarak TBMM’de kabul edilmiştir. 1 Ocak 2002’de de 4721 sayılı Medeni Kanun yürürlüğe girmiştir.

Nikah Şahidi Kaç Kişi Olur? En Fazla Kaç Kişi Şahitlik Yapabilir?

Daha önce hiç nikah salonunda bulundunuz mu? Düğüne gittiniz mi? Eğer cevabınız ‘evet’ ise hafızanızı canlandırın. Gelin, damat ve nikah görevlisinin yanı sıra o kutsal masada kaç kişi oturuyordu? Eğer hatırlamıyorsanız biz cevap verelim. Evlilik yönetmeliğine göre bir nikah töreninde en az 2 kişi nikah şahidi olurken en fazla ise 4 nikah şahidi bulunmaktadır.

Nikah şahidi olan kişinerin nikah töreni öncesinde kimlik kartlarını, nüfus cüzdanlarını göstermeleri ve adres bildirimi yapmaları zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler ise nüfus cüzdanları yerine pasaportlarını veya geçici kimlik kartlarını sunabilir. Böylece şahitlik yapabilirler.

Nikah Şahidi Ne Yapar?

Nikah şahidi, evlenmek isteyen kişilerin sözleşmelerine yasal olarak tanıklık yapan kişidir. Bu kişiler şahitlik görevini yerine getirirler. Tanıklık görevini de imza atarak yasal hale getirirler. Bir anlamda evlenen kişilerin verdiği söze, attıkları imzalara tanık olduklarını sözlü ve yazılı olarak kabul etmiş olurlar.

Günümüzde nikah şahitlerine büyük önem verilir. Şahit seçimi gelin ve damat arasında tartışmalara, aileler arasında küskünlüklere sebep olabilir. Genellikle arkadaşlar veya anne babalar seçilir. Hatta çiftleri tanıştıranlar da olabilir.

Nikah Şahidi Ne Giyer?

Şahitlerin ne giyeceğine ilişkin belirli bir yazılı kural yoktur. Takıl elbise giymeleri tercih sebebi olsa da spor kıyafet de giyebilirler. Sonuçta şahitler değil gelin ve damat evlenecektir. Dolayısıyla onların giyimi düğünü etkilemez. Ancak fotoğrafta şık görünmek, çiftle uyumlu olmak adına şık giyinmeleri tercih sebebi olur.

nikah sahidi zorunlu mu ne giyer nereyi imzalar

Nikah Şahidi Nereye İmza Atar?

Bir nikahın gerçekleşebilmesi için nikah memurunun elindeki deftere imza atılmalıdır. Bu defterde her düğün için ayrı bir bölüm olur. Bu bölümde gelin ve damat için farklı imza yerleri bulunur. Gelin ve damat imzaladıktan sonra da nikah şahitlerine ayrılan yere imzalar atılır. Şahitler de kendilerine ayrılan noktalara imza atar.

Nikah Şahidi Kimler Olabilir?

Akıl sağlığı yerinde olan, 18 yaşını dolduran yani reşit olan herkes şahit olabilir. Ayrıca şahitlik yaptığı kişiyi tanıması da tercih sebebidir. Anneler, babalar, kardeşler, arkadaşlar hatta eski sevgililer bile nikah şahidi olabilir.

Nikah Şahidi Olmadan Nikah Kıyılır Mı? Nikah Şahidi Olması Zorunlu Mu?

Evliliklerde, evlilik yönetmeliği esas alınır. Yönetmeliğin 35. maddesinde evlenme kütüğü hakkında çok açık bilgi verilir. Evlenecek olan karı-kocanın, nikah şahidinin ve nikah memurunun imzası olmadan evliliğin geçerli olamayacağı belirtilir. Bu nedenle nikah şahitleri evliliğin resmiyet kazanması için zorunludur.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.