kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yurtdışından Getirilen Aracın Süre Aşımı Durumunda 2018 Yılı Cezası Ne Kadardır?

Yurtdışında ikamet ediyor olma şartına sahip vatandaşlarımıza, gerekli şartları taşıyor olmaları durumunda 730 gün boyunca araçlarını yurtiçinde kullanabilme hakkı verilmiştir. Bu haktan yararlanmasına rağmen, aracını yurtdışına çıkarmayan vatandaşlarımıza 2018 yılı için ne kadar ceza kesilir? Yurtdışından getirilen arabaların süre aşımı durumunda 2018 yılı için uygulanan ceza ne kadardır? Yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının veya çifte uyruklu Türk vatandaşların yurtiçinde kullanmak üzere 730 gün boyunca taşıtlarını kullanabilmeleri için aşağıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir:

  • Son bir yıl içerisinde 185 gün boyunca yurtdışında kalmış olmaları gerekir.
  • Aynı zamanda getirecekleri taşıtlarında, yurtiçine getirildikleri tarihten önceki bir yıl içerisinde 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekir.

Bu iki şartın birlikte sağlanması durumunda araçlarını getiren kişiler 730 gün boyunca bu aracı yurtiçinde kullanabilirler. Aynı zamanda yurtdışından bu aracı getiren kişilerin altsoyu ve üstsoyu da gerekli şartları sağlamaları durumunda bu aracı yurtiçinde kullanabilir. Bu şartlar için yazımıza göz atabilirsiniz. Peki bu şartları taşıyarak aracı kullanan kişiler, kendilerine verilen süreyi aşmaları durumunda bu kişilere 2018 yılı için ne kadar süre aşımı cezası uygulanır?

Yurtdışından Getirilen Araçların Süresinin Aşılması Durumunda Uygulanacak Ceza Ne Kadardır?

Yurtdışından getirdikleri taşıtları Gümrük idaresince kendilerine verilen süre boyunca yurtiçinde kullanan vatandaşlarımızın, kendilerine verilen süreyi aşmaları durumunda Gümrük Kanununa göre cezai işlem uygulanır. Burada, aracı getiren kişilerin süreyi ne kadar aştıkları çok önemlidir ve Gümrük Kanununa göre iki farklı ceza öngörülmüştür.

Getirdikleri aracı verilen süre sonundan itibaren 3 aya kadar kullanan kişilere Gümrük Kanununun 241. maddesinin 5. fıkrasının b bendine göre her yıl belirlenen usulsüzlük cezası miktarının 6 katı kadar para cezası uygulanır. Bu ceza 2018 yılı için 105 * 6 = 630 TL olarak belirlenmiştir. Kişilerin bu cezayı 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim yapılır. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda toplam ceza 472,5 TL olarak hesaplanır. Ayrıca bu kişilere 1 haftalık süre verilerek aracın yurtdışına çıkışının yapılması gerektiği bildirilir.

İkinci durum ise süre aşımının 3 aydan fazla olması durumudur. Bu durumda Gümrük Kanunu 238. maddesinin 1. fıkrası hükümleri uygulanır. Kanun maddesi şu şekilde ifade edilmiştir:Tam muafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus taşıtlar için gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası verilir. Burada da eğer söz konusu araç Gümrük İdaresinin gözetimine getirilirse aracın Özel Tüketim Vergisi alınmaksızın, ithalat vergilerinin 1/4’ü oranında cezai işlem uygulanır. Araç Gümrük idaresinin gözetime getirilemez ise, ithalat vergilerinin tamamı üzerinden 1/4 oranında cezai işlem uygulanır. Bu ceza 840 TL altında olamaz. Aracın fiyatına göre 4-5 bin TL’de olabilmektedir. Ayrıca, aracın gümrük idaresi gözetimine getirilmemesi durumunda ise 20 – 30 bin TL’ye kadar cezai işlem uygulanabilmektedir.

Yurtdışından Getirilen Aracın Süre Bitiminde Uygulanacak Diğer İşlemler

Yurtdışından getirilen yabancı plaka araçların süresi bitmesine rağmen yurtiçinde kullanılması durumu Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü ekiplerince yakalanması durumunda kişiye yukarıda belirtilen cezaların yanı sıra bir de Kaçakçılık Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır. Bunun için kaçakçılık ile yargılanmak istemeyen hiçbir vatandaşımızın kasıtlı bir şekilde süre ihlali yapmaması gerekir. GÜNDEM

Yorumlar

  1. Aykut Avatar Aykut dedi ki:

    Getırmıs olduğum arac 2 yı 2 ay gecerse ne olur

  2. Aykut Avatar Aykut dedi ki:

    Getırmıs olduğum arac 2 yı 2 ay gecerse ne olur

  3. Aykut Avatar Aykut dedi ki:

    Getırmıs olduğum arac 2 yı 2 ay gecerse ne olur