kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Perfüzyonist Nedir? Ne İş Yapar?

Perfüzyonist Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Nerede Çalışır? Perfüzyonist Ne Demek? Perfüzyonist Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Perfüzyonist Nerede Çalışır? Perfüzyonist İş İmkanları

A+
A-

Perfüzyonist Nedir? Ne İş Yapar?

Perfüzyonist kulağa yabancı bir terim olarak gelse de aslında sağlık sektöründe çok önemli bir meslek dalıdır. Ameliyatlarda hayati derece önem arz eden ve yapay olarak kalbi çalışmasını destekleyen ayrıca gerektiğinde bunu sıvı enjekte ederek yapan kişidir.

Sağlık sektöründe birbirinden önemli ve vazgeçilmez işi yapan personel bulunur. Örneğin doktorsuz bir sağlık sektörü düşünülebilir mi?

Doktor, hemşire, aile hekimi, acil servis çalışanı sağlık sektöründe en çok bilinen görevliler arasındadır. Ancak sağlık ordusunda bu kadrolardan çok daha fazla kadro bulunmaktadır. Her gün binlerce kişi perde arkasında veya önünde canla başla çalışmaktadır.

Onlardan biri de perfüzyonist olarak çalışan personellerdir. Kulağa oldukça yabancı olan bu meslekle ilgili pek az kişi bilgi sahibidir. Ancak hem sağlık sektörüne girmek isteyenler hem hastalar hem diğer sağlık çalışanları bu pozisyonla ilgili pek çok soru sormaktadır. Peki perfüzyonist nedir? Ne demek? Perfüzyonist ne iş yapar? Nasıl olunur? Nerelerde çalışır?

Perfüzyonist Nedir? 

Bu meslekle ilgili bilgi sahibi olmak için etimolojik bir araştırma yapmak ve kelimenin kökenine inmek gerekir. Perfüzyon sözcüğü tıbbi bir işlemin karşılığıdır.

Bir iğne, sonda ve benzeri bir aparat ile bir çözeltinin damar yoluna girilerek kana akıtılması, vücuda enjekte edilmesi anlamına gelir. Böylece istenilen çözelti kan dolaşımına karıştırılmış olur. Bu işlem ameliyatlarda, operasyonlarda hayati derecede önemli bir işlemdir. İşte perfüzyonist olarak çalışan görevliler de bu işlemi yapan kişilerdir.

Bu kişiler hastanelerdeki en önemli ekip olan cerrahi birimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kalp ameliyatı sırasında gerekirse hastanın dolaşımına ve solunumuna müdahale eder ve yapay destek sağlar. Ameliyatlarda bu işlem hayati derecede önemlidir. Yapılan işlem sonrasında kalp ve akciğer makinesini kullanan perfüzyonist, hastanın her türlü fizyolojik ve metabolik ihtiyaçlarını karşılar. Bu sayede ameliyatın başarılı geçmesine katkı sunar.

Perfüzyonist Nasıl Olunur?

Sağlık sektörüne adım atabilmek için iyi bir eğitim almak gerekmektedir. Perfüzyonist olmak için de üniversitelerin 4 yıllık perfüzyon lisans bölümlerinden mezun olmanız şarttır. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının 2 yıllık perfüzyon teknikeri önlisans bölümlerinden de mezun olma şartı aranmaktadır.

Yani bu iki şarttan birini karşılamayanların meslek sahibi olması imkansızdır. Buralardan eğitim aldıktan sonra devlette çalışmak istiyorsanız KPSS’ye girip yüksek puan alarak atama beklemelisiniz. Özel sektörde çalışmak istiyorsanız da iş başvurularına mezuniyet öncesinde başlamanız da fayda var. Böylece en iyi şartlarda bir iş bulabilirsiniz.

Perfüzyonist Ne İş Yapar?

Personeller hastanelerdeki en önemli ekip olan cerrahi birimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ameliyatlara katılan bu ekibin üyesi olan personeller pek çok görev ve sorumluluğu üstlenir.

Uyguladıkları yöntemler, teknikler, kullandıkları alet ve cihazlarla hastaların sağlık durumunun iyileşmesine katkı sunarlar. İşte perfüzyonist görevleri;

  • Ameliyatlar, operasyonlar başlamadan önce hasta ve işlem hakkında bilgi alır.
  • Operasyonda kullanılacak ekipman ve teknikleri belirler.
  • Olası senaryolara karşı hazırlık yapar.
  • Cerrahi ekiple konuşur ve operasyona yönelik istişare yapılır.
  • Pompa ve filtrelerle ilgili her türlü bakım, birleştirme, temizlik işlemlerini yürütür.
  • Hastayı makineye bağlar ve makinedeki durumu sürekli izler.
  • Hastanın kan sıcaklığını, kanındaki değerleri, oksijen ve karbondioksit oranlarını, akış hızını yakından izler.
  • Vücut fonksiyonlarını normal tutmak için gereken işlemleri yapar.
  • Tüm süreç boyunca cerrahi ekiple yakın iletişimde kalarak duruma müdahale eder.
  • Meslek etiğine bağlı kalarak hastanın haklarını ihlal etmeden çalışır.

Perfüzyonist Nerede Çalışır? Perfüzyonist İş İmkanları

Dünyadaki en büyük ve en önemli sektörlerin başında sağlık sektörü gelir. Halk arasında “Her şeyin başı sağlık” cümlesi boşuna kullanılmaz. Sağlık sektörü sürekli büyük. Hem devlet destekli hem de özel sektörde binlerce personel çalışır.

Perfüzyonistlerde devlette ve özel sektörde iş imkanı bulabilir. Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerinde çalışmaları mümkündür. Ayrıca uluslararası arenada da faaliyet yürütebilirler. Bunların yanı sıra özel olarak hizmet veren ameliyat ekiplerinde de görev yapılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.