kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar? Çarşı ve Mahalle Bekçisi Nedir? Kimdir? Çarşı ve Mahalle Bekçisi Ne İş Yapar? Çarşı ve Mahalle Bekçisi Çalışma Şartları

A+
A-

Ülkemizde pek çok iş alanı ve sahası mevcuttur. Eskiden daha çok olan ve günümüzde de tekrar konuşulmaya başlanan meslek dallarından biri de çarşı ve mahalle bekçiliğidir. Çarşı ve mahalle bekçisi maaşları ve görev, sorumlulukları hakkında bilgileri sizler için derledik.

Türkiye’de çarşı ve mahallelerin güvenliğini sağlamak için bekçi uygulamasına geri dönüldü. İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalıştırılmak üzere binlerce bekçi alımı yapılıyor. Her yıl duyurulan bekçi iş ilanlarına binlerce kişi başvuru yapıyor. Bu nedenle çarşı ve mahalle bekçisi maaşları da yoğun ilgi görüyor. Peki çarşı ve mahalle bekçisi maaşları ne kadar? Bekçi maaşı ne kadar oldu?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşı 2023’da Ne Kadardır?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Nedir? Kimdir?

Çarşı ve mahalle bekçileri, iç güvenlik alanında görev yapan güvenlik personelidir. İçişleri Bakanlığı çatısı altında görev yaparlar. Şehirlerde, ilçelerde, çarşılarda, mahallelerde, sokaklarda görev yaparlar. Akşam ve gece vakti asayişi sağlamak, kimlik kontrolü yapmak ve yasa ile tedbirlere uyulup uyulmadığını denetlemekle yükümlüdürler. Vatandaşın şikayetleri ile ilgilenirler, şüphelendikleri durumlara müdahale ederler, suç ve suçlulara karşı savaşırlar.

 

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Ne İş Yapar?

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Türkiye’nin 81 ilinde görev yapmaktadır. Pek çok görev ve sorumlulukları bulunur. Ana görevleri asayişi sağlamak ve güvenliği tesis etmektir. Bunun için görev yapan personelin yaptığı işler şunlardır;

  • Güvenliği sağlamak ve huzuru tesis etmek için çalışırlar.
  • Çarşı ve iş yerlerinin güvenliğini sağarlar.
  • Şehir, ilçe, mahalle, meydan ve sokaklarda görev yaparlar.
  • Kavgaları ayırır, kimlik kontrolü yaparlar.
  • Polis ve jandarma ile koordineli çalışırlar.
  • Uyuşturucu ile mücadele ederler.
  • Yasa dışı kumar faaliyetleri ile mücadele ederler.
  • Çevreyi kirletenleri engellerler.
  • Suç ve suçlularla mücadele ederler.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Çalışma Şartları

Çarşı ve mahalle bekçisi çalışma şartları son derece zorludur. Yaz-kış, gece-gündüz, farklı iklim şartlarında görev yaparlar. Üniforma ile çalışan bu kişiler çoğunlukla yaya görev yaparlar. Yol kontrolü, meydan, sokak, mahalle denetimi yapabilirler. Suçla ve suçlularla mücadele etmek son derece risklidir. Ayrıca siyasi tartışmalar nedeniyle vatandaş da bekçilerle sık sık tartışmaya girebilmektedir. Bu nedenle bekçilerin çalışma şartları son derece zorludur.

 

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Çalışma Saatleri

Bekçiler akşam ve gece saatlerinde görev yaparlar. Günde ortalama 8-9 saat çalışan bekçiler için nöbet-vardiya sistemi geçerlidir. 12 saat nöbet tutan personel 24 saat izin yapmakta, 24 saat çalışan görevli ise 48 saat izinli olabilmektedir. İş yoğunluğuna, güvenlik endişelerine ve çalışılan bölgeye göre çalışma saatleri değişebilmektedir.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Nasıl Olunur?

Bekçi olmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Çarşı ve mahalle bekçisi olabilmek için adayların en az lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekir. Lise ve dengi okullardan mezun olan adaylar gibi lisans mezunları da başvuru yapabilmektedir. Bekçi alımı için KPSS şartı aranabildiği gibi çoğu zaman KPSS puan şartı aranmadan düzenlenen sınavda başarılı olan adaylar sürece dahil edilir. Yani KPSS puanı olmasa bile adaylar bakanlığın düzenlediği sınavda başarılı olursa bekçi olabilir. Bekçi olmak için yazılı ve sözlü sınavları, sağlık kontrolü aşamasını ve spor aşamasını geçmek gerekir.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları 2023

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları

Bekçilerin maaşlarını etkileyen pek çok başlık bulunur. Personelin eğitim durumu, çalıştığı yer, eğitim durumu, derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, fazla mesai gibi unsurlar aylıkları etkiler. Bu kapsamda bekçi maaşları en az 10bin 750 TL en yüksek 25 bin 250 TL civarındadır.

Bekçi ikramiye alır mı?

Hayatını tehlikeye koyacak şekilde üstün başarı gösteren bekçilere, yılda en çok üç de’a aylık ücretleri tutarı kadar ikramiye verilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.