Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Maaşı Ne Kadar?
Laboratuvar teknikeri maaşı ne kadar, laboratuvar teknikeri görevleri neler, nasıl tıbbi laboratuvar teknikeri olunabilir, laboratuvar teknikeri çalışma şartları nasıldır, özel sektörde tıbbi laboratuvar teknikeri maaşı ne kadardır gibi sorularına yazımız içinden cevaplar bulabilirsiniz.
Tıbbi laboratuvar teknikeri maaşı ne kadar, laboratuvar teknikeri nasıl olunur, görevleri ve çalışma saatleri nasıldır sorusuna aradığınız cevabı bu yazımızda sizler için derledik.
Mesleklerin, unvanların hakkında bilgilendirici yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere laboratuvar teknikeri ya da diğer adıyla tıbbi laboratuvar teknikeri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
NASIL LABORATUVAR TEKNİKERİ OLUNUR?
Tekniker olabilmek için bireylerin 2 yıllık bir önlisans programı bitirmeleri gerekmektedir. Tabi ki her önlisans programını bitiren de istediği her teknikerliği yapamaz, her teknikerlik unvanı için farklı bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır. Laboratuvar ya da tıbbi laboratuvar teknikeri olmak için de aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden birini bitirmiş olmak gerekmektedir.
Tıbbi Laboratuvar
Sağlık Laboratuvarı
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri/ Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
Bu bölümlerden birinden mezun olmuş kişiler başvuru yaparak özel sektörde veya KPSS’den yeterli puanı alarak kamuda laboratuvar teknikeri olabilirler.
LABORATUVAR TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Sağlık teknikerlerinin hepsi sağlık alanında yardımcı personel, destek personeli olarak görev alırlar. Laboratuvar teknikeri de aynı şekilde sağlık sektöründe kendi alanında bu şekilde çalışmaktadır. Laboratuvar teknikeri nediri daha iyi anlamak için görevlerine bakmak iyi olacaktır. Görevleri de şöyle sıralanabilir:
Laboratuvara başvuruda bulunan hastaların numunelerini kabul etmek ve bu numunelerin analizi için ön hazırlık yapmak
Başvuru yapan hastalardan usule uygun klinik örneği almak.
Numunelerin sınıflandırmasını yapmak.
Numuneleri usule uygun olarak muhafaza etmek, saklamak.
Reddedilmesi gereken numuneleri geri çevirmek ve bunu doktora veya hemşireye bildirmek.
Laboratuvardaki ekipmanları ve araç-gereçleri kullanıma hazır, hijyenik tutmak ve gerekli şeyleri kayıt altına almak.
Laboratuvar araç gereçlerinin günlük rutin kontrollerini yapmak, kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yapmak.
LABORATUVAR TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?
Genel olarak laboratuvar teknikerleri kapalı ortamda ve kimyasal maddeler ile çalışırlar. Sakin bir çalışma ortamları vardır fakat tabi ki sağlık alanında çalışılan tüm mesleklerde olduğu gibi bu meslekte de kendince zorlayıcı ve yorucu durumlar vardır. Hele hastalarla iletişim halinde olunulması tüm sağlık personeli için mesleklerinde ekstra bir yük olarak bulunmaktadır.
Çalışma saatleri noktasında kamuda çalışan her kamu görevlisi haftalık 40 saat mesaiye sahiptir fakat sağlık alanında bu biraz daha farklı gelişebilmektedir. Nöbet veya ek mesailer bulunabildiği için sağlık personelleri bundan daha fazla çalışabilmektedirler. Laboratuvar teknikerleri de çok çok uzun çalışmasalar da haftalık 40 ve biraz üzeri mesai saatine sahiptirler.
DEVLETTE LABORATUVAR TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?
Sağlık teknikerlerinin devlette aldığı maaş bilgisini genel haliyle paylaşacak olursak:
Bu tablo genel haliyle sağlık teknikeri maaşlarının zamdan sonra geldiği haldir. Laboratuvar teknikerleri de yeni başladıklarında devlette 16.500-17.300 bin TL civarlarında bir maaş alacaklardır. Bu şekilde aralıklı bir rakam vermemizin nedeni kurumdan kuruma değişebilen ek ödemelerin bulunmasıdır ama ortalaması bu şekildedir.
ÖZEL SEKTÖRDE TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?
Özel sektörde çalışan laboratuvar teknikerleri ise yukarı bahsettiğimiz gibi bir zam yapılması halinde 15 Bin-16 Bin TL arasında bir maaşa sahip olacaklardır. Tabi ki bu da kurumdan kuruma ufak tefek farklılık gösterebilmektedir. Bazı kurumlar, hastaneler personellerine asgari ücret vermektedirler.
Tıbbi Satış Mümessili (Reprezant) Ne Kadar Maaş ve Prim Almaktadır?
Tıbbi laboratuvar Teknikleri ne giyer?
Dönem içi uygulamalar süresince üniforma veya cerrahi önlük giyerler. Yaz stajında anlaşılan kurumun kıyafet yönetmeliğine uygun olarak giyinirler.
Hocam bu 3 +1 sistemi detaylı bir şekilde anlatiemisiniz