kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Resmi Belge ve Aracı Kaybeden Memura Ne Olur? Ceza Var Mı?

Resmi Belge ve Aracı Kaybeden Memura Ne Olur? Ceza Var Mı? Resmi Belge, Eşya, Araç Kaybeden Memura Ceza Verilir Mi? Kınama Cezasının Memura Uygulanması Nasıl Olur?

A+
A-

Türkiye’de binlerce devlet memuru bulunmaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce farkı ilçesinde çalışan memurlar farklı kurumlar bünyesinde istihdam edilir. Ayrıca her yıl binlerce kişi devlet memuru olabilmek için sınavlara ve mülakatlara hazırlanmaktadır. Bu nedenle memuriyet hayatı ile ilgili hemen hemen her konu merak edilir. Bunlardan biri de memurun yaşayabileceği sorunlardır. Örneğin bir memur görev sırasında veya başka hallerde resmi belgeleri, eşyaları, araçları kaybedebilir. Bu durum sık sık yaşanmaktadır. Peki böyle bir durumda resmi belge, eşya, araç kaybeden memura ne olur? Başına ne gelir?

Kalorifer Ateşleme Belgesi (Sertifikası) Nereden ve Nasıl Alınır?

Resmi Belge, Eşya, Araç Kaybeden Memura Ceza Verilir Mi?

Devlet memurları ile ilgili her türlü konuya açıklık getiren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bu soruya da cevap vermektedir. Kanun ile birlikte devlete ait resmi eşya, belge, araç, gereç vb. şeyleri kaybeden memurlar hakkında disiplin cezası verilmesine kararlaştırılmıştır. Bu bir kuraldır. Bu düzenleme kapsamında memurların uyması gereken kurallar şu şekildedir;

Memurlar görevleriyle ilgili resmi belge, araç, gereçleri, eşyaları yetkili bölgeler dışına çıkaramazlar. Resmi eşyaları özel işlerinde kullanamazlar.

Memurlar kendilerine teslim edilen resmi belge, araç vb. eşyalarıyla ilgili görevleri sona erince bu eşyaları iade etmek zorundadırlar. kamu haber

Resmi Eşyayı Özel İşlerinde Kullanan Memura Ne Olur?

Türkiye’de çok yanlış, çok ayıp bir düşünce tarzı vardır. Bazı kişiler “Devletin malı deniz, yemeyen keriz” düşüncesi ile hareket etmekte, bu sözü söylemektedir. Oysa devletin malı vatandaşın vergileri ile alınır. Bu nedenle kutsaldır. Memurlar bu eşyaları özel işlerinde kullanmamalı, israf etmemelidir. Eğer resmi belge, araç, eşya, gereçleri özel işlerinde kullanırsa ve bu eşyaları kaybederse memra disiplin cezası verilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre devlete ait resmi belgeler, araçlar, gereçler, devlete ait eşyalar kaybedilirse, özel işlerde kullanıldığı tespit edilirse memura kınama cezası verilmektedir.

Kınama Cezasının Memura Uygulanması Nasıl Olur?

Daha önceki hizmetleri olumlu değerlendirilen, ödül veyabaşarı belgesi alarak mükafatlandırılan memur hakkında kınama cezası verilirse, bir derece daha düşük bir ceza olan uyarma cezası şeklinde uygulama yapılabilir. Bu da memurun başarılı olması nedeniyle mümkündür.

Devlete ait resmi belge, araç, gereç vb. eşyaları kaybeden memur, sonraki 5 yıllık süre içinde aynı şekilde devlet eşyasını kaybederse daha ağır bir ceza olan aylıktan kesme cezası şeklinde uygulanır. Ayrıca ayrı fil ve durumlar nedeniyle 5 yılda kınama cezası 3 kez alınırsa, memur hakkında verilen üçüncü kınama cezası daha ağır bir ceza olan aylıktan kesme cezası şeklinde kullanılır.

Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge Nereden ve Nasıl Alınır?

Memura hangi durumlarda ceza verilir?

Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, Verilen emirlere itiraz etmek, Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.