kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Seyahat İzin Belgesi Şartları Nelerdir? Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

2020 yılında ülkemizde de görülen Covid 19 virüsünün yayılmasını engellemek için seyahatler izne tabi kılındı. Seyahat izin belgesi nedir? Şartları neler? Nasıl alınır? Seyahat izin belgesine dair merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

İçişleri Bakanlığı tarafından ülkemizde görülen yeni tipteki korona virüsü Covid 19’un yayılmasını engellemek için bir tedbir daha getirildi. Bu tedbir kapsamında vatandaşların şehirler arası toplu taşıma araçları ile seyahat etmeleri izne tabi kılındı. Bu bağlamda vatandaşların ülke içerisinde yapacakları seyahatleri için izin almaları gerekmektedir. Bu izin nasıl alınacak? Seyahat izin belgesi nedir? 2020 seyahat izin belgesi nasıl alınır? Seyahat izin belgesi almanın şartları nelerdir? Seyahat izin belgesine dair merak ettiğiniz tüm unsurları haberimizde bulabilirsiniz.

2020 Seyahat Özgürlüğü Kısıtlaması Neden Getirildi? 

Çin Halk Cumhuriyeti’nde başlayan ve önce kendi bölgesinde sonra da tüm dünyada yayılım gösteren korona tipi virüs olan Covid 19’un ülkemize de girdiği 11 Mart 2020 tarihinden itibaren hızla yayılmaya başlaması sebebiyle İçişleri Bakanlığı tarafından, Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bir sizi tedbir peş peşe alınmaya başlandı. Bu tedbirler öncelikli olarak kısmi sokağa çıkma yasağı ile başladı ardından ülke içerisinde otobüs ya da uçakla seyahat etmenin yasaklanması noktasına kadar geldi. Bu noktada alınan tedbirin uygulamasının nasıl olacağı tüm vatandaşlar tarafından elbette merak konusu. Haberimizde size bu yönde bilgilendirmeler yapmaya çalışacağız.

Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu nedir? Görev ve üyelerine dair daha detaylı bilgiler almak isteyenler aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirler;

2020 Seyahat Yasağı Nedir? Nasıl Uygulanacak? Ne Zaman Başlıyor?

Korona tipi Covid 19 Virüsü sebebiyle uygulamaya konulan seyahat yasağı şu an için yalnızca otobüs gibi, uçak gibi toplu ulaşım sağlayan araçlar için geçerlidir. Bunun dışında kalan özel, hususi araçlarla seyahat etmek konusunda henüz bir yasak getirilmemiştir. Bu yönden vatandaşların sadece toplu ulaşım araçları ile seyahat etmek için izin belgesi edinmeleri gerekmektedir. Seyahat izin belgesi adı verilen bu belgenin nasıl edinilebileceğine aşağıda detayları ile değineceğiz.

2020 Covid 19 Seyahat Yasağı’nın en temel dayanağı 1982 Anayasası’nda yer alan Temel Hak ve Özgürlük hükümlerinin kısıtlanmasına dair hükümler ile Hıfzısıhha Kanunu hükümleridir. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm yetkili birimlerce pandemi yani salgın olarak kabul görmüş olan Covid 19 virüsünün yayılımını yavaşlatmak gayesiyle yetkili birimler bazı temel hak ve özgürlüklerde kısıtlamaya gitme yetkilerini kullanmaktadırlar. Bu bağlamda getirilen seyahat yasağı belirli şartlar dışında ülkede yaşayanlara seyahat izni verilmemesi anlamına gelmektedir.

ucak

2020 Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır? 

2020 yılında hayatımıza Covid 19 virüsü ile giren seyahat yasağını aşmanın tek yolu belirli şartları sağlıyor olduğunu ispat etmek kaydıyla seyahat izin belgesi almaktır. Seyahat izin belgesi almak isteyen vatandaşların şu an için sistemler entegre edilene dek otogarlarda ya da hava limanlarında kurulacak olan Seyahat izin başvuru masalarına başvurmaları gerekmektedir. İlerleyen zaman içerisinde sistemlerin entegre edilmesi neticesinde seyahat etmek isteyen ve mücbir sebepleri bulunanlar buna dair başvurularını Alo 199 sistemi üzerinden ve İçişleri Bakanlığı E Başvuru sistemi üzerinden de yapmaları mümkün olacaktır. Ancak şu an için sadece başvuru masalarının kullanılması mümkün olacaktır.

Seyahat izin belgesi almak isteyen kişilerin seyahat zorunluluğunu bu masalara sunması ve gerçekten belirlenmiş mücbir sebeplerden birisi olması gerekmektedir. Aksi halde kişilere seyahat izni tanınmayacaktır.

2020 Seyahat İzin Belgesi Alma Şartları Nelerdir? Kimlere Seyahat İzni Verilmektedir?

2020 yılında 28 Mart 2020 tarihi itibariyle hayata geçen seyahat yasağı kapsamında izin alarak seyahat edebilecek kişiler İçişleri Bakanlığı’nın konu ile alakalı genelgesinde açıkça belirtilmiştir. Buna göre;

-Tedavi sebebiyle seyahat etmesi gerekenlerden doktor kararı ile sevk kararı verilen kişiler,
-Birinci derece yakınları arasında ağır hastalığı bulunan kişiler ile yine birinci derece yakınlarından vefat eden bulunan kişiler,
-Son 15 günlük süreç içerisinde ayrılmaya çalıştığı yerde kalacak yeri bulunmayan kişiler

için seyahat izni verilebilecektir.

2020 Seyahat İznini – Seyahat İzin Belgesini Kim Verir? Kim Düzenler?

Seyahat izni verilecek olan kişilerin izni kurulacak seyahat izin kurulları tarafından düzenlenmektedir. Bu kurullar tarafından düzenlenen Seyahat izin belgeleri kişilerin bizzat otogar ya da hava limanlarında yer alan seyahat izin başvuru masalarına başvurmuş olmaları durumunda elde kendilerine tebliğ edilecek, hayata geçirilecek olan Alo 199 üzerinden ya da İçişleri Bakanlığı E başvuru sistemi üzerinden yapılan başvurularda ise elektronik posta, telefon ya da kısa mesaj kanalıyla bildirilecek.

Seyahat izin belgelerinin düzenlenmesi için kurullar hızlıca karar vererek izin verilenlerin listelerini bulunulan ilin Valiliği ile paylaşacak. Özellikle hava yolu ulaşımı ile alakalı olarak elektronik alt yapının kurulması durumunda Valilikler tarafından bu listeler Hava yolu şirketleri ile de paylaşılarak gerekli bilgilendirmeler yapılacak.

2020 Seyahat Yasağı’na Uymamanın Cezası Nedir? Ne Kadardır? 

2020 yılında hayata geçirilen seyahat yasağına uymayanlar için uygulanabilecek cezaları aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda detaylı biçimde inceleyebilirsiniz;

2020 yılı Korona Virüs salgını ve sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı gibi uygulamalara dair fikirlerinizi beyan etmek için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.