kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Silah Taşıma ve Bulundurma Ruhsatı Harç Ücreti Ne Kadar Olmuştur?

Çoğumuzun taşımaktan keyif aldığı ateşli silahlar için EGM tarafından belirli ruhsatlar alınması şart koşulmaktadır. Bunlar silah taşıma ve bulundurma ruhsatlarıdır. Silah bulundurma ve taşıma ruhsatı nasıl ve nereden alınır? Şartları nelerdir? Silah taşıma ruhsatı harç ücreti ne kadardır?

A+
A-

Silah Taşıma ve Bulundurma Ruhsatı Harç Ücreti Ne Kadar Olmuştur?

Siz değerli okuyucularımızı farklı pek çok konuda aydınlatmaya devam ediyoruz. Bugün silah taşıma ya da silah bulundurma ruhsatı ücreti ne kadar oldu bunun bilgisini paylaştık. Gelin birlikte silah taşıma ya da bulundurma hakkında tüm bilgilere bakalım…

Kişilerin üzerinde silah taşıma alışkanlığı, geçmişten günümüze önemini koruyan bir gelenektir. Birçok insan bu silahlarla suç işlemek istemeksizin sadece silahını yanında bulundurmak ve bu silahı taşımaktan haz duymaktadır. Bilinçli bireylerin bu alışkanlığı sürdürürken yapması gereken en önemli şey: Silah taşıma ruhsatına sahip olmalarıdır.

Silah taşıma ruhsatına sahip olmak için belirlenen şartlar ve silah taşıma sorumlulukları EGM tarafından belirlenmektedir. Bu sorumluluklardan en önemlisi de silah taşıma ruhsatı için yıllık harç ücretinin düzenli aralıklarla ödenmesidir. Silah bulundurma ve silah taşıma ruhsatı almayı düşünenler için bütün detaylarıyla bu konuya açıklamaya çalışacağız.

Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Şartlar ve İşlemler

  • Yaş Şartı / Kriteri : Silah bulundurma ruhsatı için 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • Form Şartı / Kriteri : Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) silah bulundurma ruhsatı dilekçesi, silahın nereden alınacağı belirtilecek şekliyle doldurulacaktır.
  • Şekil Şartı / Kriteri : Silah ruhsatı istek formu doldurulacak ve yarım kapak dosya temin edilecektir.
  • Kimlik Şartı / Kriteri : Müracaat esnasında nüfus cüzdanının asli ibraz edilecektir.

image 105

  • Sağlık Kontrolü Şartı / Kriteri : Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya üniversite hastanesinden ” Silah Ruhsatı Almasında Sakınca Yoktur ” ibareli sağlık raporu alınacaktır. Raporun geçerlilik tarihinin 6 ay olduğu unutulmamalıdır.
  • Fotoğraf Şartı / Kriteri : 4 adet renkli fotoğraf mevcut olmalıdır.
  • Harç Ödeme Şartı / Kriteri : 5 yıllık silah bulundurma harç ücretinin yatırıldığına dair dekont alınmalıdır.
  • Kişisel Şart / Kriter : Müracaat esnasında parmak izi alınmaktadır.
  • Vergi Borcu Olmama Şartı / Kriteri : Şahsın bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınacak müracaat tarihi itibariyle 15 günü geçmemiş 1000 TL aşan tutarda vadesi geçmemiş vergi borcunun olmadığına dair belge alınmalıdır.

Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır?

  • Emniyet Genel Müdürlüklerine silah taşıma ruhsatı dilekçesi, silahın nereden alınacağı belirtilecek şekilde doldurulacak ve şahsen başvuru yapılacaktır.
  • Silah ruhsatı istek formu doldurulacak ve yarım kapak dosya temin edilecektir.
  • Müracat esnasında nüfus cüzdanının asli ibraz edilecektir.
  • Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya üniversite hastanesinden ” Silah Almasında Sakınca Yoktur ” ibareli sağlık raporu alınacaktır. Raporun geçerlilik tarihinin 6 ay olduğu unutulmamalıdır.
  • 4 adet renkli fotoğraf mevcut olmalıdır.
  • Adli sicil ve adli arşiv kaydına sahip olmak gerekir.
  • 5 yıllık silah taşıma harç ücretinin yatırıldığına dair dekont alınmalıdır.
  • Müracaat esnasında parmak izi alınmaktadır.

Silah Taşıma Ruhsatını Hangi Meslek Mensupları Alabilir?

Meslek Mensubu Taşıma Ruhsatları: Fahri konsoloslar, sarı basın kartı sahipleri, bankaların genel müdür ve yardımcıları, pilotluk yapanlar, cirosu silah ruhsat almaya yeterli şahıs ve şirketler, arazi sahipleri, sürü sahipleri, müteahitler, akaryakıt bayileri, 50 sigortalı işçi çalıştıranlar, atış poligon sahipleri, müzeleri ve anıtları koruyan bekçilere, arıcılık yapanlar, patlayıcı madde depolarının korunması ile ilgili bekçilere, döviz bürosu sahipleri, avukatlar, noterler, eski belediye başkanları-il genel meclis üyeleri ile eski köy ve mahalle muhtarları, odalar-birlikler yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile meclis üyeleri, yasada belirtilen kamu görevlileri (Valiler, Kaymakamlar, Elçiler gibi.) ve emekli kamu görevlileri silah taşıma ruhsatı alabilirler.

Silah Taşıma Ruhsatı Harç Ücreti Ne Kadardır?

Silah taşıma ruhsatı ve silah bulundurma ruhsatı 5 yıllık olarak alınmaktadır. Bunlara ödenen harç parası yıllık olarak tahsil edilmemektedir. Silah bulundurmadan kasdedilen herhangi bir yerde (ikametgah, işyeri vs.) silahın sabit olarak tutulmasını ifade etmektedir. Silah taşımada ise silahın kişinin seyahetleri esnasında yanında bu silahı taşıyabilmemesini ifade etmektedir. Silahın daha kontrol edilebilmesi veya herhangi bir suç olayında kullanılmaması için silah taşıma ruhsatı alınması daha önemlidir. Silah için sadece bulundurma ruhsatı olanlar, bu silahlarını taşıdıkları zaman yakalanmaları durumunda idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

  •  Silah Taşıma Ruhsatı 5 yıllık Harç Ücreti : 7 bin 606 TL olmuştur.
  •  Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıllık Harç Ücreti : 2.434 TL olmuştur.

Ruhsatsız Silah Taşımanın Cezası Nedir?

Bir Adet Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunun Cezası: 6136 sayılı Kanun m.13/3’e göre : Bir adet ruhsatsız silahı ev veya iş yerinde bulundurma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis ve 25 günden 100 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/3). Bir adet silah bulundurulmasına rağmen;

  • Silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
  • Nitelik bakımından vehamet arz eden bir silah olması halinde de suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).

Ruhsatsız Silah Taşıma, Satın Alma veya Birden Fazla Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçunun Cezası: 6136 sayılı Kanun m.13/1’e göre : Bir veya birden fazla silahı taşıma veya satın alma fiili ile birden fazla silahı bulundurma suçunun cezası aynı fıkrada düzenlenmiştir. Buna göre, bir veya birden fazla silahı taşıma veya satın alma suçu ile birden fazla silahı bulundurma suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasıdır.

  • Silahların sayı veya nitelik bakımından ve hamet arz etmesi halinde faile verilecek ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
  • Taşınan, satın alınan veya bulundurulan silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması halinde, suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
Yorumlar

  1. Muhammet Başusta Avatar Muhammet Başusta dedi ki:

    Harç ücretleri 5 yılda bir değilde yıllık olarak alınsa bence daha iyi olurdu.