kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları ne kadar oldu, ağız ve diş sağlığı teknikeri kimdir, ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevleri nelerdir, bu mesleğin çalışma şartları nasıldır, ağız ve diş sağlığı teknikeri nasıl olunabilir, özel sektör ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları ne kadardır gibi soruların cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları ne kadar sorusuna aradığınız cevabı sizler için bu yazımızda derledik. Sizlere yol göstermesi amacıyla yazdığımız bu yazımızda ağız ve diş sağlığı teknikerinin maaş bilgisi, görevleri, çalışma şartları ve özel sektördeki maaş bilgisine dair bilgileri bu yazımızdan edinebilirsiniz.

NASIL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLABİLİR?

Tekniker ve teknisyen iki farklı unvandır. Bunlardan tekniker unvanını elde edebilmek için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmiş olmak gerekmektedir.

Ağız ve diş sağlığı teknikeri olabilmek için de bireylerin 2 yıllık şu bölümler mezunu olması gerekmektedir: Diş Hekimliği-Hijyen, Ağız Diş Sağlığı, Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Teknik Sekreterliği.

Ağız ve Diş Sağlığı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NEDİR? AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri diş hekimlerinin yanında yardımcı, destek sağlık görevlisi olarak hizmet vermeye yönelik eğitim almış ve buna yönelik meslek icra eden kişilerdir.

Ağız ve diş sağlığı teknikeri görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:

Diş ile ilgili operasyonlarda lazım olacak araç gereçlerin sterilizasyonunu diş operasyonu öncesinde sağlamak.

Diş hekimlerinin hastalara yapabileceği hastalık kontrolü, kanser taraması, diş temizliği gibi işlerde hekime destek vermek.

Ağız ve diş sağlığı hakkında hastaya öneriler sunmak.

Köprü, Protez ve bunlar gibi ürünlerin onarım çalışmalarında kullanılacak malzemelerin üretiminin sorumluluğunu üstlenmek

Hastaların operasyonlardaki veya sonrasındaki ağız ve diş sağlığı süreçlerini takip etmek.

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Bu mesleği yapacak adaylar sağlık teknikerleri içinde kısmen kolay şartlara sahip olsalar da sağlık alanında çalışmanın getirdiği bir zorluk bulunmaktadır. Sağlık alanında çalışmanın zorluğu da en başta hastalar veya yakınları ile ilişki içinde olmaktan gelmektedir.

Yardımcı eleman pozisyonunda çalışan ağız ve diş sağlığı teknikerleri, görevleri incelendiğinde de anlaşılacağı üzere kısmen rahat bir çalışma ortamına sahiptirler. İş yükünün çok olduğu kurumlarda ufak değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak çalışma şartları fena sayılmamaktadır. Tabi ki çalışılacak kurumda karşılaşılabilecek hastalar veya birlikte çalışılan amirler, meslektaşlar durumu değiştirebilmektedir. Bu da biraz şans ile ilişkilidir.

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri eğer kamuda görev yapıyorsa diğer tüm kamu çalışanları gibi sabit haftalık 40 saat mesai yapacaklardır. Buna ek olarak çıkabilecek nöbetler ve ek mesailer bulunabilecek olsa da temelde çalışma saati bu civarlarda olacaktır. Özel sektörde ise biraz daha farklı olacağını tahmin edebilirsiniz. Bu tabi ki yine çalışılan kurumla ilişkili olsa da, çok fark olmasa da özel sektörde ağız ve diş sağlığı teknikerlerinin biraz daha fazla mesai yapma ihtimalleri bulunmaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI  NE KADAR OLDU?

Mesleğe girmek isteyen adayların en çok sorduğu soruya gelecek olursak tekniker maaşlarının şöyle bir grafiğini vermek faydalı olacaktır.

Ocak ayında yapılan zam sonrası yeni başlayan bir ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşı 11-13 bin TL arasında olacaktır. Bu maaşı böyle bir aralık vermemizin nedeni hastaneden hastaneye bazı ek ödemelerin farklılık göstermesi ve aile yardımı, ek mesai gibi ek ödemeler bulunmasıdır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektörde ise asgari ücrete yapılması öngörülen zam ile paralel olarak ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşı 9-10 bin TL arasında olacaktır. Bu verdiğimiz rakam ortalama bir rakamdır. Kimi kurumlar tekniker olarak çalıştırdıkları personellerine asgari ücret verirken kimi kurumlar ise bunun 300-400 TL fazlasını verebilmektedir fakat özel sektörde çalışacak bir ağız ve diş sağlığı teknikerinin ortalama olarak alacağı maaş belirttiğimiz kadardır.

 

Ağız ve diş sağlığı teknikeri nöbet tutar mı?

Bu kapsamda artık hafta içi normal mesai saatinin dışında 24.00’e kadar 1 nöbetçi diş hekimini arkadaşımız halkımıza hizmet verecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.