kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı Başvurularına Standart Getirilmeli

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı başvuruları 1 Kasım 2018 tarihi itibariyle başladı. Başvuru sürecinde bulundukları ilde yer alan Adliyeler vasıtası ile evrak gönderimi yapacak olan adaylardan farklı uygulamalar olduğuna dair gelen mağduriyet bildirimleri söz konusu. Bu nedenle Bakanlığın bu hususta bir uygulama birliğini tesis etmesi gereği ortaya çıkmıştır.

A+
A-

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınav Detayları

2018 yılında gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Hakimliği Sınavı için Bakanlığın ve ÖSYM’nin belirlemiş olduğu tarih 29 Aralık 2018. Bu tarihte toplamda 100 İdari Yargı Hakim Adayı için iki aşamalı alımın ilk aşaması olan yazılı sınav gerçekleştirilecek. Bu yazılı sınav neticesinde başarılı olan en yüksek puanlı 300 aday Adalet Bakanlığınca gerçekleştirilecek olan sözlü mülakata katılmaya hak kazanacak.

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı Oturum Detayları

2018 İdari Yargı Hakimliği sınavına katılacak olan adayların diğer tüm adaylar gibi Ortak Alan ve Genel Kültür – Genel Yetenek oturumlarının yanı sıra İdari Yargı Hakimliği testine de katılım göstermeleri gerekmektedir. Bu oturumların hangi derslerden oluştuğu, süreleri ve nasıl uygulanacağı konusunda hazırlamış olduğumuz; 2018 Hakimlik Sınavı Oturumları ve Süreleri başlıklı yazımızda diğer tüm detayları bulabilirsiniz.

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavına Başvuru

2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavına başvuru sürecinde adaylar diğer adaylardan farklı bir süreç ile karşı karşıyadırlar. Bu başvuru sürecinde adayların izlemesi gereken birbirinden bağımsız iki süreç söz konusudur. Bunlar;

ÖSYM kanadında yapılması gereken; Sınava internet üzerinden başvuru ve sınav ücretinin yatırılması süreçleri.

Adalet Bakanlığı kanadında yapılması gereken evrak gönderim işlemleri. 

Adayların ÖSYM nezdinde yapması gereken başvuruları 1 Kasım 2018 – 8 Kasım 2018 tarihleri arasında yapması gerekmektedir. Başvurular ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden gerçekleştirilecektir. Bunun ardından adayların en geç 9 Kasım 2018 tarihinde ÖSYM’nin ödeme ekranından ödemelerini gerçekleştirmeleri ve böylece başvuru sürecini tamamlamaları gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı nezdinde ise adayların bir takım evrakı Bakanlığa göndermeleri gerekmektedir. Evrak gönderim süreci de başvuru süreci ile aynıdır yani en geç 8 Kasım 2018 tarihinde evrak gönderim sürecinin de tamamlanması gereklidir. Gönderilecek evrak; Transkript belgesi ile mezuniyet belgesidir. 

Bu belgelerin gönderim sürecinde Ankara’da ikamet eden adaylar direkt olarak Bakanlığa elden teslim yapabilirken, diğer illerde veya Ankara ilinin ilçelerinde yaşayan adaylar Adliye aracılığı ile bu gönderimi gerçekleştirmektedir. GÜNDEM

2018 Hakimlik Sınavına Başvuru Detaylarına dair yazımız için TIKLAYINIZ!

Gönderim Sürecinde Standart Yok

Çeşitli illerden başvuru için evrak gönderimi yapmaya çalışan FORUM üyelerimizden farklı uygulamalara dair geri bildirimler aldık. Kimi ilde ilgili evrakın yalnızca fotokopisi kabul edilirken, kimi il bu evrakın noter onaylı olması gerektiği gerekçesiyle adayları geri çevirmiştir. Bazı iller postalama işlemini oluşturdukları zarfı adaya teslim ederek adayların yapmasını isterken, bazıları ise evrakı kendilerinin postalayacağını söyleyerek zarfı uhdesinde tutmuştur. Bu gibi uygulama farklılıkları özellikle adaya külfet getiren noktada olduğu vakit adaylar için mağduriyetler ortaya çıkarmıştır. Hele ki bazı illerde sürecin kendileri tarafından yürütüldüğünden bi-haber olan birimlerin olduğu ve adayları geri çevirdiği görülmüştür.

Sürecin Sağlıklı İşlemesi İçin Ne Yapılmalı?

Adalet Bakanlığı’nın teşkilat içi genel bir yazı vb. ile uygulamaya dair bir standart getirmesi ve ilgili birimleri de bu konuda bağlayıcı bir kurala tabi kılması adayların mağduriyetinin giderilmesi için oldukça elzemdir. Özellikle adayları ek olarak bir noter onayı külfetine sokan ya da geri çevirerek zor duruma düşüren uygulamalar engellenerek başvuru sürecinin tüm adaylar için eşit koşullarda sürdürülmesi Bakanlığın acilen tesis etmesi gereken bir durumdur.

Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit GÜL’ün bu konuda hassasiyet göstererek adayların mağduriyetini önleyeceğine olan inancımız tamdır.

Sınav sürecini takip etmek için FORUM Başlığımızı ziyaret etmeyi UNUTMAYIN!

Yorumlar

  1. Hatice Avatar Hatice dedi ki:

    Peki silahlı güvenlikte göz sıkıntı oluyor mu ?